Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Marimari, w pierwszej kolejności ustal czy zastawka kwalifikuje się do naprawy czy wymiany. Jeśli jesteś młody to zastawkę lepiej naprawić niż wymienić. Z tego co wiem kilka ośrodków w Polsce podejmuje się takich zabiegów. Na południu Polski zdecydowanie polecam Rzeszów, tam byłem z sukcesem leczony. W szczególności prof. Widenkę i dr Kolowca - obaj specjalizują się w naprawach zastawek.

Marimari, w Polsce jest kilka dobrych  ośrodków, Rzeszów o którym  wspomniał Daniel, Kraków, Gdańsk, ja mogę  polecić  Zabrze, bo tam miałam  operację  zastawki aortalnej.Byłam na konsultacji u Pana dr Filipiaka i On mnie operował. Po operacji, nie było komplikacji, mam zastawkę mechaniczną od 2012 roku. Największy  problem jest ze wskaźnikiem krzepliwości INR, u mnie pojawił  się  po 5 latach od operacji i wyrównanych wartości w ciągu  tego czasu. Zalecam konsultację  kardiochirurga i Jego ocenę jeśli  posiadasz badania odnośnie konieczności wymiany zastawki.

Pozdrawiam i życzę  zdrowia. 

9 godzin temu, Uśka napisał(a):

Marimari, w Polsce jest kilka dobrych  ośrodków, Rzeszów o którym  wspomniał Daniel, Kraków, Gdańsk, ja mogę  polecić  Zabrze, bo tam miałam  operację  zastawki aortalnej.Byłam na konsultacji u Pana dr Filipiaka i On mnie operował. Po operacji, nie było komplikacji, mam zastawkę mechaniczną od 2012 roku. Największy  problem jest ze wskaźnikiem krzepliwości INR, u mnie pojawił  się  po 5 latach od operacji i wyrównanych wartości w ciągu  tego czasu. Zalecam konsultację  kardiochirurga i Jego ocenę jeśli  posiadasz badania odnośnie konieczności wymiany zastawki.

Pozdrawiam i życzę  zdrowia. 

Uśka,

to jesteśmy z tego samego rocznika i spod rąk tego samego chirurga 😀. Prof. K.Filipiaj już tam nie pracuje. Fakt, Zabrze było wiodącym wówczas ośrodkiem, podobnie jak Anin, Kraków, Katowice...

Pozdrawiam u siły wszystkim życzę 

Dzień dobry , również jestem po wymianie zastawki aortalnej . Wybrałem biologiczną ,ale tą ulepszoną . Ma trwałość do 40 lat . Mam 32 lata .Mija 6 tydzień po operacji I czuję się świetnie.  Noszę na rękach miłego 10kg Syna i nie narzekam . Myślę,że do 6 tygodni wrócę na budowę do pracy i powoli małymi krokami do sportów różnego rodzaju . Pozdrawiam , w razie pytań zapraszam 798023257 .

Witam . Proszę o wyjaśnienie mam stwierdzonego tętniaka aorty wstępującej ma już 5cm oraz niedomykalność zastawki aortalnej . Mam skierowanie na zabieg operacyjny planowy za około 3 miesiące. Bardzo się boję tego zabiegu ma być wykonany klasyczna metodą . Moje pytanie czy lepszy jest zabieg klasyczny czy małoinwazyjny oraz czy ta operacja jest konieczna. 

W dniu 6.03.2025 o 06:51, Sławek1992 napisał(a):

Dzień dobry , również jestem po wymianie zastawki aortalnej . Wybrałem biologiczną ,ale tą ulepszoną . Ma trwałość do 40 lat . Mam 32 lata .Mija 6 tydzień po operacji I czuję się świetnie.  Noszę na rękach miłego 10kg Syna i nie narzekam . Myślę,że do 6 tygodni wrócę na budowę do pracy i powoli małymi krokami do sportów różnego rodzaju . Pozdrawiam , w razie pytań zapraszam 798023257 

Witam, 

Będę miała operacje w przyszłym tygodniu. Metoda TAVI.  Mam pytanie, czy mógł Pan prowadzić samochód po operacji ? 

miałem wymiane zastawki aortalnej 2,5 lat temu. Ponieważ miałem 68 lat to w grę wchodziła tylko zastawka biologiczna. Lekarz stwierdził, ze taka jest najlepsza bo daje najmniej powikłań.  Operacja trwa ok 6 godzin. Nie ma bólu a jezeli to po operacji w przypadku kasłania czy kichania dlatego trzeba nosić specjalny gorset. Co do wymiotów po operacji to zwykle są spowodowane reakcją na morfinę. U mnie też tak jest (miałem dwie operacje) ale na sczęście usunieto mi juz rurę z tchawicy. Mogłem sobie żygnąć. Inna sprawa, ze cały dzień przed operacja nie jadłem żadnych posiłków mimo, że nie ma takiego wymogu ale tak zdecydowałem , poza tym bałem sie więc nie miałem chęci na jedzenie. Co do typu zastawki to znam goscia, któremu wszczepiono zastawke metalową i nie jest zadowolony. Stałe badania, morfologia i obawy krwotoku. Niestety po operacji wszczepienia zastawki istnieje ryzyko zapalenia wsierdzia. Ja nie miałem tej watpliwej przyjemności ale widziałem dwie młode osoby, które doświadczyły tego. Jedna przed operacja a druga juz po. Moją zastawkę wszczepiono w Szczecinie, gdzie w szpitalu uniwersyteckim jest bardzo dobrze rozwinieta kardiochirurgia. Takich operacji robi sie tu ok 2-3 dziennie. Jak sie czuję? Zdecydowanie lepiej. Odpadła meczliwośc, obezwładniający brak siły, walenie serca przy byle aktywności. Wszystkim, których czeka taka operacja zachecam do wykonania jej jak najszybciej i nie przeciagania momentu wymiany pod pozorem szukania lepszych specjalistów. Zwężenie , bo to głowna przyczyna operacji powoduje przerost lewej komory i w ostateczności niewydolnośc lewokomorową serca , której usunąć sie nie da. To ogranicza późniejsza aktywność. Życzę zdrowia

dodam tylko, ze wiele osób przywiązuje dużą wagę do lekarza, który wykonuje operacje wszepiania protezy zastawki. Powiem, ze wszyscy lekarze , kardiochirurdzy są wysokiej klasy specjalistami. Mnie operował młody lekarz ok 37-40 lat. Zrobił ta operacje perfekcyjnie w Szczecinie na Uniwersytecie Medycznym za co jestem wdzięczny. Ważna jest rehabilitacja po operacji i powrót do aktywności zawodowej i ogólnej. Jedyna rzecz, która po operacji jest ważna to unikanie róznego rodzaju infekcji bakteryjnych oraz  utrzymywanie uzębienia w idelanym stanie bez rozwinietej próchnicy i kamienia nazębnego. Ja tego pilnuję.