Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.od trzech lat dzieje się ze mną coś nie tak,na początku stojąc w kolejce w sklepie poczułem jak mocno i szybko zaczeło mi walić serducho i tak wylądowałem w karetce--był to czętoskurcz serca.po tym incydencie zaczełem robić sobie badania,echo serca,holter,wysiłkowe.okazało się że wszystko z miom serduchem jest ok ,tylko w holterze miałem 4 skurcze nadkomorowe,mój kardiolog powiedział że to nic powarznego..od tamtej chili moje całe życie to jeden wielk strach,mam cały czas lęki gdy tylko dostaje skurcz to zaras trafiam do kardiologa lub w szpitalu i wszyscy mi mówią że to nic takiego a ja normalnie nie moge już funkcjonować a moja praca leży pod znakiem zapytania.obecnie biore takie leki-LAKTOMAG,CONCOR,DOXEPIN..proszę kogoś o jakąś rade bo nie wiem co dalej,jak mam sobie radzić
Gość janusz78
Ja mam dodatkowe skurcze w sercu,czasem lekkie czasem bardzo mocne jakby piorun walnął w środku klatki piersiowej.Tym mocnym skurczom towarzyszy lęk że upadnę i już nie wstanę.Miałem robione usg nic nie wyszło,na holterze wyszło 10 pobudzeń nadkomorowych i zero komorowych i jedna tachykardia (trwająca około minutę) której nawet nie odczułem ale akurat jak robiłem holtera czułem się dość dobrze.Wydolność serca też mam ok,mogę biegać szybko chodzić i mam wrażenie że przy wysiłku serce jakby lepiej pracuje.Czasem się zdarza że gdy budzę się rano czuję szybsze bicie serca czasem takie uczucie jakby mi coś drgało w klatce piersiowej.Elektrolity mam ok,potas też,tsh w normie.Mam nadciśnienie tętnicze ale kardiolog przepisał mi lek i jest w normie.Jestem strasznie nerwowy,często jak gdzieś jestem nie mogę podnieść szklanki herbaty jedną ręką. Skąd się biorą takie skurcze?Błagam pomóżcie
Wydaje mi się że to wszystko mogą być nerwy, tak czytam co piszecie i ja mam prawie takie same objawy, zrobiłam wszystkie możliwe badania i nic konkretnego nie wyszło. Ale serce nie bije jak trzeba, ale mam napady paniczno-lękowe i agorafobie i to jest przyczyna. A i jestem strasznie aż do przesady nerwowa. Może warto zasięgnąć porady psychologa?
Gość Moniaaa125
witam ! ja od roku cierpię na sama nie wiem co ponieważ żaden lekarz nie jest w stanie stwierdzić co mi jest... :( zaczęło się w tamte wakacje gdy kładąc się do łóżka i powoli zasypiając nagle zrywałam się z wrażeniem że serce przestaje mi bić. wtedy robiło mi się gorąco, duszno ogarniał mnie lęk i serce zaczynało bić jak szalone ok 150 puls. Po kilku takich sytuacjach poszłam do lekarza stwierdził że nic mi nie jest i przepisał mi propranolol 20 mg. Brałam ten lek oraz magnez i po kilku miesiącach wystąpiły u mnie kołatania oraz skurcze w klatce piersiowej takie jakbym miała zawał i do tego jeszcze bardzo przyspieszony puls. Wzywanie karetek było nadaremne ponieważ robiono mi ekg które nic nie wykazywało dawali mi lek na zwolnienie tętna ja się uspokajałam a za kilka dni znowu było to samo. W końcu dostałam się do kardiologa który zrobił mi echo (nic nie wykazało) oraz holtera. Holter wykazał kilka skurczy nadkomorowych lekarz zapisał mi isoptin z tego względu że po propranololu miałam duszności. Po isoptinie z kolei nasilają mi się kołatania i to tak że są co jakąś minutę dwie i sama nie wiem co mam robić. Obecnie nie biorę żadnych leków oprócz magnezu i wynik jest następujący : Kołatania mam 2-3 razy w dniu, kłucie w klatce piersiowej co kilka dni, puls rano 70 a wieczorem 47 no i ciśnienie 120/60. Sama już nie wiem co lepsze : brać leki czy nie... Najgorsze że żaden lekarz nie jest w stanie mi pomóc i tylko słyszę to nie jest nic groźnego albo z tym trzeba żyć. A ja nie chcę tak żyć bo boję się że kiedyś te serducho może naprawdę wysiąść a jeśli chodzi o lęki to też je mam za każdym razem kiedy mam kołatanie czy tez kucie w klatce piersiowej. Także ludzie nie jesteście sami i jeżeli macie jakieś cudowne lekarstwo na te dolegliwości to piszcie jak się z tego uwolnić !!! :) A lat mam21 także życie przede mną !!! pozdrawiam :)