Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok komorowy lewej odnogi pęczka Hisa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Chciałam zapytać, czy ktoś miał podobna sytuacje do mojej.. a wiec przypadkowo wykryto u mnie na ekg jak w temacie blok komorowy lewej odnogi pęczka Hisa. Przypadkowo, ponieważ zgłosiłam się na sor z zapaleniem mięśnia nadgrzebieniowego, zrobiono mi ekg ze względu na ból docierający do ręki i kłucia w sercu.. trochę mnie to napędziło w strach, bo lekarze od razu podejrzewali zawał serca, który po badaniach z krwi wykluczono. Byłam również dwa lata temu u kardiologa ze względu na skurcze dodatkowe serca i wtedy było wszystko w porządku zarówno w echo jak i w ekg. Dzisiaj byłam znowu prywatnie u kardiologa i w echo serca wszystko również w porządku tylko ten blok.. żadnej ciezkiej infekcji w przeciągu tych dwóch lat nie przechodziłam.. i skąd ten blok powstał 😞 niby lekarz powiedział, ze to już mój defekt kosmetyczny zostanie i przyczyny nie znajdziemy ale ja nadal się martwię 😞

Witam u mnie też przez przypadek stwierdzili blok lewej odnogi pęczka Hisa i również miałam podobnie trafiłam na się z podobnymi objawami jak zawał okazało się rwa barkowa i neuralgia międzyżebrowa zrobili EKG i blok. A z krwi wykluczyli zawał. Również strachu co nie miara się najadłam. Teraz robimy badania lekarz podejrzewa że po grypie lub covid bo przechodziłam niedawno moge mieć zapalenie mięśnia sercowego lub poprostu w młodszych latach po infekcji została blizna i z rad ten blok. Też się boję bo czasem mam nierówne bicie serca. Trzeba zrobić badania. Życzę zdrówka 

W dniu 10.01.2024 o 13:47, Juszyz napisał(a):

Witam u mnie też przez przypadek stwierdzili blok lewej odnogi pęczka Hisa i również miałam podobnie trafiłam na się z podobnymi objawami jak zawał okazało się rwa barkowa i neuralgia międzyżebrowa zrobili EKG i blok. A z krwi wykluczyli zawał. Również strachu co nie miara się najadłam. Teraz robimy badania lekarz podejrzewa że po grypie lub covid bo przechodziłam niedawno moge mieć zapalenie mięśnia sercowego lub poprostu w młodszych latach po infekcji została blizna i z rad ten blok. Też się boję bo czasem mam nierówne bicie serca. Trzeba zrobić badania. Życzę zdrówka 

W dniu 17.01.2024 o 20:40, Juszyz napisał(a):

Kazał mi lekarz zrobić rezonans serca. On wszystko pokaże boję się bardzo i martwię bo jeszcze jestem przeziębiona. Mam podejrzenie zapalenia mięśnia sercowego i fraksja wyrzutowa 52 a normą jest 50-70 niby lekarz mówi że w normie ok ale w moim wieku taka fraksja na pograniczu też mnie to martwi. 

Na spokojnie.. trzeba jakoś emocje opanować bo one tez maja wpływ na nasze serducho. Mi z kolei nie zalecił nic, kazał żyć jak do tej pory.. w sumie gdyby nie to ekg przypadkiem może nawet lepiej by mi się żyło bo bym o tym nie myslala 😕 A Ty masz jakaś podstawę, ze może od zapalenia mięśnia sercowego a u mnie to w sumie wielka niewiadoma.. No nic.. życzę dużo zdrówka! Odezwij się jak to badanie wyglądało i co Ci pokazało 🙂 ściskam