Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Kilka miesięcy temu wykryto u mnie anomalię zastawki aortalnej polegającej na tym, iż jest ona jednopłatkowa (niedomykalność (+++). Termin operacji mam ustalony na koniec czerwca. Niewiele na ten temat udało mi się odszukać i w związku z tym moje pytanie: czy taka operacja a z nią rechabilitacja będzie przebiegała „rutynowo”. Czy z góry jestem skazany na inne obciążenia? Część opisu z badania echo to „Zastawka aortalna: stanowi ją fałd wiotkiej tkanki wypadającej w rozkurczu do drogi wyrzutu z lewej komory. Nie udało mi się zidentyfikować poszczególnych płatków (jednopłatkowa??). Fala zwrotna składająca się z kilku strumieni, z których największy kieruje się na przedni płatek. Parametry takie jak ERO i RV niemoźliwe do policzenia. LVOT 2.8 cm. Powierzchnia ującia doplerowsko 2.4cm2. Aorta zstępująca 1.8 cm.” EF jest równe 60% . Czy z tego wynika, że z samą aortką jest wszystko OK?? Ciśnienie mam na poziomie 55/120, najniższe jakie mi zmierzono to 35/105 (prawie mnie nie wypuszczono z gabinetu:) Dodam, że mam 29 lat i czuję się na jakieś 3+ :). Leszek