Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krzepliwość krwi po wszczepieniu zastawki aortalnej z graftem

dii2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mój ojciec jest już kilkanaście lat po operacji serca (wszczepienie zasawki aortalnej z graftem). Ostatnio mamy kłopot z utrzymaniem właściwych wskaźników krwi pomimo pilnowania dawek leku. Badanie robimy już 3 razy w tygodniu. Wiem, że na krzepliwośc krwi wpływa dieta. będe wdzięczna za informacje jaki eprodukty, składniki mają największy wpływ. Dotąd zwracaliśmy najwięszą uwagęna witaminę K. Pozdrawiam
Ja zażywam warfin o jednakowej godzinie i od dłuższego czasu mam spokój.Jeden dzień kiedy wzięłam po 10 godzinach bo wcześniej zapomniałam to po 2 dniach miałam za duży.Badam 1 raz w miesiącu.Dietę słabo przestrzegam a jestem dopiero rok po operacji. Zyczę zdrówka!
Witam. Z moich obserwacji wynika, że dieta ma duzy wpływ na INR.Ograniczam zielone warzywa: sałata, brokuły, szpinak, kapusta. Ale nie wykluczyłam ich całkowicie z jadłospisu. Ja ostatnio mam też problemny, raz INR wysokie, raz niskie. Przyczyną było zażywanie leków pbólowych i pzapalnych na korzonki. Momentalnie zaczęło sie wahanie, badanie co drugi dzień. Ja jestem na warfinie,10,10i 7,5 o stałej godzinie i INR mam 2,2 - idealne. . Nie bez znaczenia jest stres. Ale jak dzisiaj żyć bez stresu.Leki mają bezład w działaniu i robienie ich co 3 dni nie ma specjalnego sensu. Optymalnie raz w tygodniu. No chyba że jest domowy aparat do pomiaru, to i PARĘ RAZY DZIENNIE MOZNA ROBIĆ. tYLKO PO CO. POZDRAWIAM