Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złożona wada aortalna - Naprawa/wymiana zastawki (AVp; AVR) - gdzie najlepiej wykonać?

Harv

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam 30 lat i od urodzenia zdiagnozowaną złożoną wadę aortalną - od niedawna jest już jako umiarkowane zwężenie + ciężka niedomykalność zastawki aortalnej.

Kilku kardiologów skierowało mnie do poradni kardiochirurgicznej a tam wystawili skierowanie na oddział na zabieg - termin styczeń/luty 2024.

Kardiochirurg daje 50% szans na naprawę mojej zastawki aortalnej. Finalna decyzja czy będzie dokonywana naprawa czy wymiana odbędzie się już "na stole".

Jestem z Krakowa, natomiast poprzez polecenie placówki obecnie konsultuję się kardiochirurgicznie w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu, ze względu na doświadczenie tamtejszych lekarzy w naprawie zastawek.

Niestety nie znam innych placówek, w których najlepiej byłoby przeprowadzić zabieg - oczywiście na naprawie zależy mi najbardziej. 

Czy jest ktoś w stanie polecić szpital bądź konkretnego Kardiochirurga na terenie Polski, z którym warto by przeprowadzić konsultację, lub później zabieg?

Dziękuje z góry za pomoc!

W dniu 3.11.2023 o 12:00, Harv napisał(a):

Czy jest ktoś w stanie polecić szpital bądź konkretnego Kardiochirurga na terenie Polski, z którym warto by przeprowadzić konsultację, lub później zabieg?

Harv, zakładam, że masz zastawkę dwupłatkową? Ja byłem naprawiany z sukcesem w Rzeszowie ale też myślałem o innych ośrodkach. W moim przypadku to była tylko niedomykalność z tego co wiem. W naprawach zastawek aortalnych specjalizuje się dr Maciej Kolowca. Łatwo znajdziesz kontakt w Internecie. Techniki operacyjne są bardzo różne więc jak najbardziej jeśli masz wątpliwości to polecam zasięgnąć drugiej opinii. 

1 godzinę temu, Dominika88 napisał(a):

W 2019 We Wrocławiu operował mnie profesor Jasiński, teraz w maju  również ten sam profesor będzie mnie otwierał i wymieniał zastawkę. Polecam zarówno profesora jak i innych kardiochirurgów tam pracujących. 

Cześć Dominika,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Moja operacja jest ustalona na pierwszy tydzień kwietnia tego roku (przeniesiony termin ze stycznia) we Wrocławiu.

Lekarze podejmą próbę naprawy - jeżeli nie to zastawka biologiczna Inspiris Resilia (ostatnio zmienione przeze mnie zdanie z zastawki mechanicznej X-ON, ale nie wiem czy to dobre posunięcie).

Ponieważ zaledwie kilka lat minęło od Pani operacji w 2019 roku, czy mógłbym podpytać o szczegóły dlaczego tak szybko wymagana jest ponowna operacja?

Domyślam się, ze przy wymianie zastawki aortalnej w 2019 to biologiczna proteza została wstawiona - co spowodowało, że już po tak krótkim czasie są wskazania do wymiany?

I czy może proponowana jest nowa zastawka Inspiris Resilia biologiczna tym razem, czy może mechaniczna?

Dziękuję bardzo za pomoc!

Pozdrawiam Serdecznie!