Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, zawroty głowy i brak tchu po wysiłku fizycznym

Gość Agnieszka14

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka14
Witam!Mam 14 lat i jakieś 2 lata temu zauważyłam,że mam strasznie zimne dłonie i stopy.Palce u stóp są albo ostro czerwone,albo potwornie siwe.Do tego tak jest jeszcze u rąk,z tym wyjątkiem że u palce dłoni czasami mają normalny kolor.Ostatnio (od niecałego roku)mam drgawki i zawroty głowy,które czasami są naprawde uciążliwe.Od tego roku pogorszyła mi sie tez kondyncja fizyczna i po każdym bieganiu,obojętnie jaki dystans,czuję się bardzo źle,serce mi strasznie szybko bije,mam zawroty,problemy z oddychaniem.Nie moge długo dojść do siebie,gdy np koleżanki juz robia co innego,ja dalej nie moge się ,,odnależć*.Ostatnio biegałyśmy na 600m,po czym ja słaniałam się na nogach i zataczałam kółka.Myślałam że zemdleje,raz nawet koleżanka mnie złapała,bo nie mogłam iść.Po jakis 1,5 roku próśb namówiłam mamę żeby wzięła mnie z tym do lekarza(zmusiłam ją płaczem).Zrobiono mi badania krwi,moczu,badania m.in.na cukier,tarczyce.Wszystko wyszło bardzo dobrze.Lekarka rodzinna powiedziała,że już nie może pomóc i poleca pójście do chirurga naczyń,u którego wizyta kosztuje 70zł(to dużo dla mojej mamy,która wychowuje mnie i brata,mieszkamy jeszcze z babcią i dziadziem,tata umarł 10 lat temu).Mama niedawno zobaczyła moje naprawde siwe ręce i powiedziała że po 10 pójdziemy do tego lekarza.Jednak nie poszłyśmy,a mama dalej sie wykręca i mówi że kombinuje.A ja sądzę że najpierw iść lepiej na bezpłatne badania EKG serca,bo moim zdaniem w tym tkwi problem.Mama powiedziała,że juz lepiej iść do tego chirurga naczyń,a on powie czy iść na EKG.Tak,lepiej wydać kasę...znając mamę,do lekarza pójdę za jakieś pół roku,bo wielu lamentach ,kłótniach i moim płaczu...A z czasem coraz gorzej się czuję...Pomóżcie!
Agnieszko mozesz sama pojsc do lekarza rodzinnego aby dal Ci skierowanie do kardiologa dzieciecego, jezeli jest tam gdzie mieszkasz, a jezeli nie ma niech Cie skieruje do szpitala i Cie przebadaja jezeli mama nie ma pieniazkow,wizyta jest bezplatna nawet u specjalisty,namow mame aby tak zrobila,bo moze masz chore serce i z tad te zimne dlonie,jezeli tarczyca jest w porzadku,pozdrawiam
Agnieszko koniecznie do kardiologa i neurologa! Najlepiej u lekarza rodzinnego poproś o skierowanie na izbę przyjęć pediatryczną szpitala dziecięcego! W Twoim przypadku konieczne jest USG i EKG serca, proponowała bym wykonać EEG głowy-to badanie pomoże wykluczyć ewentualne zmiany związane z Epilepsją, która czasami daje nietypowe objawy. A zanim zdobędziesz to skierowanie proponuję p[ójść do pielęgniarki szkolnej i zmierzyć ciśnienie- wtedy kiedy czujesz się dobrze i po takim wysiłku, kiedy jest coś nie tak. I być może przyczyna tkwi w niedoborze magnezu, więc dobrze by było gdybyś kupiła sobie magnez w tabletkach- najlepiej Magne B6 lub Aspargin ( jeszcze lepiej, tyle że nie wiem od jakiego wieku można go brać)- bez recepty w aptece ci powiedzą. A jeżeli czujesz, że naprawdę jest tak źle, obawiasz się że skierowania nie uzyskasz, a mama będzie odwlekała wizytę u lewkarza, Ty czujesz że naprawde coś złego się dzieje to nie czekaj. Gdy zdarzy się to w szkole , zgłoś nauczycielowi, powiedz że tpo długo trwa i że naprawdę potrzebujesz pomocy- niech w szkole wezwą pogotowie, zabiorą do szpitala i przebadają od stóp do głów, I tak będzie najlepiej ! Jatrzymam mocno za ciebie kciuki! Powodzenia!!!!
Gość Agnieszka14
Może przesadzam z tymi drgawkami przesadzam(po prostu ręce mi drżą),a zawroty głowy nie są wcale takie mocne,ale wystarczające,abym czasami słaniała się na nogach.Występują podczas dłuższego zchylania się,albo po wysiłku fizycznym.A jak myślicie,czy warto najpierw iść do chirurga naczyń?Wiem,ja czasem przesadzam i wszystko wyolbrzymiam,tym bardziej że sie boję i nie mam oparcia ze strony rodziny...;(
dziecino a po co Ci chirurg naczyniowy, mysle ze nie masz miazdzycy naczyn, raczej nie mozliwe w tym wieku, zrob to co proponowala Ania, jezeli Ci naprawde cos dolega, bo po tym co piszesz teraz, to mozna podejrzewac ze sie zabawiasz.
prosze o pkmoc,moja mama lezy w szpitalu ma prawokomorowa niewydolnosc serca spowodowana deformacja klatki piersiowej,deformacja ta powoduje ucisk na prawe pluco i jest to nieodwracalne,ma obecnie podawane srodki na pozbycie sie wody bo zrobily jej sie obrzeki na kostkacj i kolanach i plyn w oplucnej,prosze rzetalnie napisac jakie sa rokowania w takiej sytuacji,mama ma 60 lat,dotad miala dusznosci przy wysilku nawet nieduzym,bardzo prosze o rzetelna pomoc