Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia, tachykardia i skurcze dodatkowe

Gość maja

Rekomendowane odpowiedzi

a u mnie chyba zaczeło ssie po grypie i lekarz twierdzi ze to jest obiaw jakiegos zapalenia w organizmie tylko szukam i szukam i nie moge znalesc,a napiszcie ile czasu trwaly obiawy zanim rozpoczela sie choroba??????????bo ja juz sie mecze z tym kilka lat i jakie mieliscie arytmie np...komorowe nadkomorowe??????????
Ja mam wypadanie płatka zastawki mitralnej i dosyć dużą nerwicę wegetatywną i stąd dodatkowe skurcze komorowe w ilości tak do 100 na dobę, to niewiele i kardiolog nie jeden oczywiście żebym się nie martwił tym, ale jak ktoś ma nerwicę to od samych skurczów dodatkowych się nakręca i ma ich przez to więcej.
Przyczyny... Do początku marca br nie wiedziałem, że mam serce. Cisnienie 120 - 70, tętno 70 - 75. Żadnych dolegliwości wskazujących na serce. W marcu złapałem grypę. Typowe objawy zatem wizyta w przychodni, łóżko, zwolnienie. Przeszło po tygodniu, ustąpiła temperatura. Po ok. 10 dniach nawrót, znów temperatura i znane sprzed tygodnia objawy. Tym razem wizyta u pani doktor zakończyła się obowiązkowym (po osłuchaniu) EKG i skierowaniem do szpitala. Tam rejestrator Holtera zanotował 28,5 tys skurczów dodatkowych pochodzenia komorowego. Tydzień w szpitalu, potem miesięczna kuracja lekowa, znów 2 dni Holter. Trochę lepiej - ok. 15 tys dodatkowych skurczów. Od niedawna zacząłem odczuwać serce w postaci bryły, czegoś co miota się gdzieś pod żebrami, czasem wręcz przeszkadza. Zacząłem także mierzyć sobie puls, metodycznie z zegarkiem w ręku, czasem domowym (czasem zainstalowanym w aptece) miernikiem do pomiaru ciśnienia. Wyniki zbliżone - 35, 36, dziś rekordowo - 42 uderzenia/min. Zatem witam w Klubie :)
wiecie co ja z tą nerwicą to do końca się nie mogę zgodzic,ponieważ gdy robi się badanie metodą holtera to wynik jest po24godzinach więc gdy spimy sobie smacznie i spokojnie bez nerwów w nocy a na holterze skurcze dodatkowe miedzy godziną załóżmy 3 a 4 w nocy to jakim sposobem ma to byc nerwica?????????moze ktos mi wyjasni ten mechanizm?
nerwica moze tylko potęgować ilosć skurczy a nie je wywoływać i to nie jest tak ,ze skurcze są tylkow moemncie gdy się denrwujemy...jest taka jednostka chorobowa która nazywa się wzomożone napięcie nerwowe cos takiego i to nie ejst tak ze weżmiesz meliskę is erce się uspokaja . Jesli doszło do tego ze serce tak zareagowąło na nerwy to nie stało się to zdnia na dzień tylko był to ługi proces i tak samo jest długi by się ich pozbyć.....
Dana. Po wyjściu ze szpitala nie chciałem sie nakręcać. Właściwie czując się nieźle zacząłem normalnie żyć. Oczywiście brałem regularnie zaordynowane leki a jakieś negatywne odczucia po drodze szły na karb wiosennego przednówka. Bliżej rytmowi przyjrzałem się niedawno. Teraz nie wiem czy (już) mam się bać, czy spokojnie czekać na termin wizyty w przychodni kardiologicznej. Tak właściwie to piszę o tym w nadziei, że może ktoś coś podobnego miał. Może muszę trochę poczekać, w końcu rekonwalescencja ma swoje prawa. Na razie odstawiłem Metocard - wczytałem się w przeciwwskazania (nie stosować w przypadku tętna poniżej 50). Od 2 dni zrezygnowałem z Bellapanu (zawiera atropinę - fatalnie po tym widzę w ostatnim czasie). Został mi Acard i przy tym zostanę. Pozdrawiam wszystkich.
a czy ktos przy arytmi i tachykardi tez ma problemy z oddychaniem?bo ja poszlam do kardiologa bo strasznie ciezko mi oddychac i podczas badania wyszla arytnia i tachykardia ale lekarz mowi ze przyczyna tego oddychania nie jest to:( martwis sie ze w koncu sie udusze.pomozcie pozdrawiam