Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wadliwe zastawki

Gość Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno , bo ze dwadziescia lat temu problem byl z pewną partia zastawek typu Bjork Shelley(ale ci pacjenci w większości maja już wymienione zastawkina inne) , problemowe byly tez Jomedy. Ostatnio najczęściej wszczepiane sa zastaki SJM , nie słyszałam o jakiejkolwiek większej wadzie w dużej partii. Oczywiście bywa ,ze zastawka ulega dysfunkcji , czyli np. zablokowaniu dysku( lub dyskow) ,ale jeswt tonajczęściej kwestia zalezna od pacjenta skrzeplina , wegetacja itd , a nie wady konstrukcyjnej zastawki
Do Monika 147 ja zdecydowałam się na zastwke biologiczną ze względu na komfort życia (życie bez skazy niskokrzepliwosci -wylewów siniaków itp) i najważniejsze ze względu na możliwość zajścia w ciąże i urodzenie zdrowego dziecka. Jednocześnie podjęłam świadomie decyzję o reoperacji. Mam nadzieę ze decyzja moja jest słuszna. Rozumiem Moniko że Ty masz sztuczną zastawkę. Przeszłas juz 3 operacje??? CZyli jak widac sztuczne tez nie sa niezniszczalne - dobrze rozumiem???pozdrawiam
Do Monika147 nic mi nie mówia nazwy tych zastawek, nawet nie wiem gdzie o tym poczytac...narazie od wczorajszego wyjscia ze szpitala leniuchuje i nie mam ani ochoty ani siły na szukanie informacji o zastawkach...weszlam tylko na forum zeby porozmawiac z kims kto to przezyl - bo pomimo wsparcia rodziny wydaje mi sie ze nikt nie rozumie moich obaw i leków. takze ciesze sie ze jestescie -wszyscy cykajacy, tudzież z zadrutowanym mostkiem. POZDRAWIAM WAS CIEPŁO i zycze zdrowia
Wszystkim lękającym się w związku z posiadaną lub planowaną zastawką mowię: nie lękajcie się! Od prawie 14 lat mam sztuczną zastawkę aortalną. Nie mam problemów poza jednym. Otóż ta sztuczna zastawka zarasta, wciąż rośnie gradient i być może będzie konieczna reoperacja, ale ponieważ moje samopoczucie jakby nie potwierdza wyników badania echa serca na razie kardiochirurg nie widzi takiej potrzeby. Przywykłem do zastawki i żyję z nią jak z naturalną. Pozdrawiam!