Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silna tachykardia i nadciśnienie tętnicze a ubytek międzyprzedsionkowy

Isabelle105

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.Chciałam się dowiedzieć od osób mających tą wadę,jakie obserwowały jej objawy?Ja mam obecnie 24 lata,w wieku 10lat przeszłam zapalenie mięśnia sercowego,kilka lat póżniej lądowałam w szpitalu z powodu silnej tachykardii i nadciśnienia-lekarze stwierdzili ze *taka moja uroda*,serce w badaniach wypadało ok.Obecnie trafiłam do kardiologa w sumie przypadkiem,ale tachykardia towarzyszy mi odkąd pamiętam dlatego tez zaczęłam ją bagatelizować.Zaczęło się od przeziębień(nieleczonych,nie mogłam rezygnować z pracy),od jakiegos czasu(ok 3 lat) zauważyłam,że szybko się męcze,miewam duszności,jednak kojarzyłam je z powikłaniami palenia papierosów,czasem czuje kłucie w klatce piersiowej.Do kardiologa skierował mnie alergolog który stwierdził ze przez szybkie bicie serca mogą *nawalić* zastawki,Po zwykłym usg lekarz zalecił echo przezprzełykowe poniewaz podejrzewa ubytek międzyprzedsionkowy.Będe je mieć dopiero 30-go kwietnia,dlatego z ciekawosci chciałam zapytac,czy faktycznie te dusznosci mogą mieć związek z tą wadą?I czy ubytek mógł stworzyć się,mimo iz wcześniej go nie było?Z góry dziękuje za odp.
Witaj.Nie wiem czy o tym pisac.Sa osoby ktore przy ubytku nie maja zadnych dolegliwosci,ale wiekszosc je ma.Oczywiscie wystepuja dusznosci,tachykardia,skurcze dodatkowe,szybkie meczenie,klucia w sercu,omdlenia wlacznie z utrata przytomnosci,powiekszone serce a w skrajnych przypadkach nadcisnienie plucne.Mysle jednak ze ty nie masz ubytku poniewaz jest to wada wrodzona i nie powstaje w doroslym zyciu.Jesli przeszlas zapalenie miesnia sercowego to pewnie dobrze cie przebadali i nie wydaje mi sie zeby cos przeoczyli.Pozdrawiam i zycze zdrowka.
Gość Isabelle105
Witam.Dzisiaj byłam na badaniu przezprzełykowym-okazało sie ze mam niewielki ubytek i tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej o wielkosci 12mm.Chcialam Was zapytac czy taki tetniak faktycznie nie ma prawa sie powiekszac??Lekarz stwierdzil ze niczym to nie grozi i kazal przyjsc po wakacjach do kontroli...ale z tego co czytalam,tzn moga wystapic powiklania w postaci zatorow i sama juz nie wiem co o tym myslec-bac sie czy nie:P Dziekuje za odp:)
Gość Isabelle105
Prosze powiedzcie czy ten ubytek i tetniak mogł powstac juz w zyciu dorosłym????? Kiedy miałam kilkanascie lat robiono mi usg serca kilka razy,nawet jeszcze 5 lat temu,kiedy bylam w ciazy mialam to badanie robione i nikt nic nawet nie podejrzewal,nic nie wykazalo zadnej wady a teraz jedno zerkniecie lekarza i juz trafna ocena..czy to mozliwe ze tylu lekarzy sie mylilo???
Mysle ze czekalas aby ktos inny ci odpowiedzial ale niestety nikt sie nie odzywa. Oczywiscie tetniak mogl powstac w zyciu dotoslym.Wiec jak sama piszesz wczesniej moglo go nie byc.Jednak ubytek powstaje w zyciu plodowym.Jesli sie nie zamknie jest to wada wrodzona.Podczas ciąży dziecko nie oddycha płucami. Niezbędny do życia tlen dostarczany jest mu przez łożysko, w którym dzięki gęstej sieci naczyń krew matki i krew dziecka płyną obok siebie, nie mieszając się. Ponieważ płuca nie są wówczas potrzebne, większość krwi je omija. Jest to możliwe między innymi dzięki otworowi między przedsionkami serca (tak zwany otwór owalny). W zasadzie otwór owalny powinien się zamknąć wraz z pierwszym oddechem nowo narodzonego dziecka, jednak u około 25 proc. całej populacji utrzymuje się ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (otwór owalny, który przetrwał), zwykle niewielki. Im jest większy, tym więcej powracającej z tkanek, ubogiej w tlen krwi żylnej omija płuca.
Gość Isabelle105
Heh dziekuje za odpowiedzi:) Wydaje mi sie troche niemozliwe,zeby tylu lekarzy sie myliło...echo serca miałam wcześniej robione w róznych klinikach,przez różnych lekarzy,w tym takze prywatnych i nikt nic nawet nie podejrzewał,nie mowil o zadnej wadzie!!...to mi daje najwiecej do myslenia,ze ten tetniak mogl powstac w ciagu ostatnich kilku lat(kilka lat temu miałam ostatnie echo i bylo jak najbardziej ok)..lekarz ktory stwierdzil tetniaka robil mi ok 3 tyg wczesniej zwykle echo na ktorym wlasnie nie spodobala mu sie przegroda i zlecil echo przezprzelykowe ktore zreszta tez sam wykonywal wiec mysle ze nie mogl sie pomylic..po tym badaniu bylam cala dzika i glupia nie wypytalam tego lekarza dokladniej..ale z tego co mowil nic nie powinno sie stac...tylko co wtedy jak sie jednak stanie:/
Gość Ewa29 z Zespołem Fal
Ubytek lepiej zamknąc, zwłaszcza że coraz częściej jest to możliwe drogą przezskórną, nie operacyjnie (np. w Zabrzu). Skutkiem niezamkniętego przewodu Botalla, czy otworu PFO może być nawet udar. Dotyczy to też młodych osób. Dlatego poproś jeszcze raz o wyznaczenie daty zabiegu. Zapraszam Cie też na forum Fundacji Serce Dziecka (www.forum.sercedziecka.org.pl), gdzie są rodzice dzieci z tą sama wada oraz osoby dorosłe.