Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Propranolol a alkohol

gazelka90

Rekomendowane odpowiedzi

Hej zarzywa ktos z was ten lek? ja jestem juz na etapie odstawiania, przez ok 2 miesiace łykalam pol tabletki (10) 3 razy na dzien, tydzien 2 X i dzis zaczynam po razie na dobe.... A to wszystko z powodu pojawiajacych sie raz na jaksi czas nerwobolow, i niewilekiej niedomykalnosci zastawki pnia płocnego... Dzis czeka mnie raczej zakrapiana impreza tj 18 urodziny przyjaciolki... mam pytanie czy moge sobie pozwolic na jakies 2-3 piwa ( w duzym odstepie czasowym, dlugo nie pilam wiec mysle ze tyle w zupelnosci mi wystarczy) czy jest to absolutnie zabronione?? dodam ze moje cisnienie ejst raczej niskie zawsze ok 100/60... dzis czuje sie dodatkowo ociezala z powodu zblizajacej sie miesiaczki i przez to mam abrdzo pogorszony nastroj :/ wiec ciezko mi bedzie tak siedziec srod wszystkich na trzezwo calkiem. Pozdrawiam
Gość littlebunnyyyy

Hej! Biorę Propranolol 10 mg- rano pół tabletki, wieczorem cała. I juz w zasadzie lekarz kazał mi odstawic, ale w dalszym ciagu jestem przy odstawianiu. Są u mnie Juwenalia studenckie w miescie i chciałam wybierające się na nie wypić jedną warkę Radlera, czy niczym mi to nie grozi?:) I czy mogę normalnie przyjąć leki?:D Prosze o pomoc, juz 6 msc ani piwa,ani wódki,ani wina.. nic, xD

Rob tak jak w ulotce pisze. trudno jesli nie mozna to lepiej tego nie robić, zdrowie najważniejsze. Mam do Ciebie pytanie...dlaczego bierzesz propranolol? POmaga ci ta polowka rano? Ja mam normalny puls , czasem ponizej 60 i tak smao cisnienie czasem mam 100/60 i boje sie brac by nie bylo gorzej a chce wziąć na skurcze serca, ktore mi dokuczaja

Gość MartynaM

Witam, od miesiąca zażywam propranolol, zgodnie z zaleceniami lekarza stopniowo zwiększałam dawkę leku, obecnie jest to 40 mg 3 razy dziennie. Przez cały ten czas nawet nie tknęłam alkoholu, ale dzisiaj mam wyjątkową okazję. Czy biorąc propranolol mogę wypić parę drinków, czy spowoduje to jakieś skutki uboczne?

Witaj :) Propranolol może powodować zmniejszenia skuteczności działania leku. Ogólnie alkohol jest niewskazany z tego co wiem. Alkohol może powodować nasilenie dolegliwości takich jak podwyższenie ciśnienia i tachykardia. Ja zażywam 20 mg na dobę ale zdarza mi się coś wypić np słabe piwo lub drinka. Mi nic się nie dzieje ale czasami po np. dwóch piwach na drugi dzień jest średnie samopoczucie. Także jak spożywanie alkoholu na własną odpowiedzialność :) Pozdrawiam

Biorę propranolol 10mg 3 x dziennie i praktycznie codziennie wypijam wieczorem 2,3, a nieraz zdarzyło się i 6 czy 8 piw i nie zauważyłem żadnych zmian ani w ciśnieniu, ani pulsie (sprawdzałem po spożyciu kilkakrotnie). Biorę też Telmizek combo 80+25mg, i prenessa 4mg, więc jeżeli ktoś bierze w/w śmiało można spożywać :D .

Gość Oskar Karewicz

Witam, ja osobiście biore 4x 10mg dziennie (20mg rano, 20mg wieczorem) nie przeszkadza mi to w piciu wódki, weekendowo obalam dobre 0.4 czystej i raczej nie wpływa to negatywnie w polaczeniu z propranololem, ewentualnie moze oslabic działanie leku, jednakże alkohol w ogóle nie jest korzystny dla zdrowia, ale raz kiedyś można się napić, pozdro