Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.jak powinni zachować się lekarze którzy podejrzewają rozwarstwianie aorty.jakie sa procedury w takim wypadku.jeżeli pacjent ma typowe oznaki,czyli,bardzo silny ból pleców,problemy z oddychaniem.okropny ból prawej kończyny i brak czucia,bardzo wysokie ciśnienie i nietypowy kaszel.ile czasu powinna zająć diagnoza i co dalej powinni robić...
To co opisujesz wskazuje niestety na stan bezpośredniego zagrożenia życia. Procedury są takie, że lekarz powinien na 100% wykluczyć rozwarstwiający tętniak przez przeprowadzenie echa serca przezprzelykowego oraz przez klatkę piersiową. Można także wykonać badanie tomograficznie z kontrastem ale na dobrym wielogłowicowym tomografie. U mnie, po diagnozie rozwarstwienia po echu przezprzełykowym zostałem natychmiast przewieziony do kliniki prosto na stół operacyjny. W trakcie operacji stwierdzono dodatkowo że diagnoza była w 100% trafna. Aorta trzymała się tylko na cienkiej sciance wewnętrznej. Srodkowa i zewnętrzna sciana była spekana jak stara guma tak więc moje życie wisiało na cieniutkiej sciance. Prosze o kontakt telefoniczny 791022737
witam.. przerwano połączenie.nie potrafię sobie tego wytłumaczyć dlaczego....tak jak mówiłem objawy miała od samego rana.o 12 stwierdzono zator tętnicy udowej przez usg.o 14 podejrzewają rozwarstwianie aorty,o 17 podejmują decyzje o badaniu tomografem ,cztery godziny szukają po wrocławiu sprawnego sprzętu.o 21.30 stwierdzono tętniaka aorty.nagle o 22.oo umiera na moich oczach,to było straszne.uważam że się nie postarano nie podjęto pilnych decyzji.zmarnowano cały dzień.nigdy się z tym nie pogodzę .basia miała tylko 34 lata.dziękuję panu za kontakt........
witam!potrzebuje pilnie informacji na temat rozwarstwienia aorty,czy da sie to leczyc,gdzie to lecza i czy długo z czyms takim mozna zyc...moja mama ma rozwarstwienie aorty,ta nazwa nic dla mnie nie mowi a mama nic nie chce mi na ten temat powiedziec a ja widze ze zle sie z nia dzieje poniewaz ma napady a ja nie jestem w stanie jej pomoc bo nie wiem jak sie zachowac w takich momentach kiedy lezy na łozku nic nie mowi, robi dziwne miny,gałki oczne zachodza jej za powieki,ma drgawki,przewaznie zamyka sie w pokoju tak zeby nikt tego nie widział...Wiem,ze przez jakis czas podawano jej kroplowki,czesto jezdziła na pobranie krwi.Co to takiego jest,ze odcina moja mame od swiata?