Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka zastawki aortalnej

Gość Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Bartku, ja miałem mieć naprawianą zastawkę aortalną specjalnym pierścieniem uszczelniającym o nazwie haart 3000, przed operacją miałem ponoć zastawkę dwupłatkową, po otwarciu mnie na stole okazało się że posiadam zastawkę jednak jednoplatkową, bardzo rzadko się to zdarza, niestety nie szło jej już uszczelnić i tak już od 1,5 roku jestem z zastawka mechaniczną, dodam jeszcze że miałem wymieniany fragment aorty, a dokładnie aorty wstępującej.

Ja miałem plastykę dwupłatkowej zastawki aortalnej w 2014r w Zabrzu.

Odnalazłem swój wpis, który zamieściłem na tym forum w 2015r:

Moją wadę zdiagnozowano w 2001 roku. Opis z echa duża niedomykalność (+++) i lewa komora 65mm. Na początku przez 4-5 lat wyniki trochę się poprawiły, potem zaczęły się pogarszać i w 2009 kardiolog zaczął wspominać o operacji, nie zdecydowałem się wtedy i dopiero w 2014 wróciłem do tematu miałem wtedy już lewą komorę 77mm. Mój kardiolog poradził mi Zabrze. Jak zadzwoniłem się zarejestrować to pani rejestratorka zapytała do kogo chce iść, nie miałem zielonego pojęcia i sama zaproponowała dr Paska, z nim podczas wizyty sobie porozmawiałem i zgodziłem się na operację. Wtedy on powiedział że widzi u mnie szansę na plastykę zastawki i że specjalizuje się w zastawkach dr Przybylski. Jak zanosiłem swoje papiery do sekretariatu do dr akurat operował. Wróciłem do domu i po tygodniu umówiłem się z nim na rozmowę poprzez sekretarkę. z doktorem Przybylskim porozmawiałem sobie z 20min, wyjaśnił że będzie próbował zrobić plastykę, a jeśli nie będzie możliwa to wstawią mechaniczną. Podczas operacji wykonano u mnie: plastykę zastawki aortalnej metodą Dawid II z wymianą aorty wstępującej na protezę naczyniową oraz wykonano plikację dwoma szwami Prolene 6-0 zrośniętych płatków lewo i prawowieńcowego, wydłużono płatki łatą CorMatrix. Mój kardiolog jak zobaczył na echu wyniki operacji to powiedział że to mistrzostwo świata, gdyby nie wiedział że byłem operowany to powiedziałby że mam swoją naturalną, nie ruszaną operacyjnie zastawkę. Wyszła na tym echu śladowa niedomykalność i lewa komora 57mm - czyli po operacji zmniejszyła się o 2cm.