Skocz do zawartości
kardiolo.pl

RTG klatki piersiowej w diagnozowaniu chorób układu krążenia

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jak ważne w doagnozowaniu chorób układu krążenia jest RTG klatki piersiowej?Mam problem ponieważ ze względu na złe samopoczucie, kołatanie serca i skoki ciśnienia trafiłam do kardiologa. Miałam robione EKG, echo i holter ciśnieniowy. Zlecił też USG jamy brzusznej (już je zrobiłam-wszystko dobrze) i RTG klatki. No ale właśnie z tym RTG mam problem. W ciągu ostatniego miesiąca miałam robione w sumie 7 zdjęć (czaszka i kręgosłup szyjny), ostatnie 2 wczoraj. No i co teraz ze zdjęciem klatki? Boję się że ta dawka promieniowania to już za dużo, nie chce dodawać kolejnych. Stąd moje pytanie: Czy brak zdjęcia bardzo utrudni diagnozę i kardiolog może być niezadowolony że tego zdjęcia nie mam? A może nie powinnam panikować i zrobić to zdjęcie klatki, bo może nic mi nie grozi. Proszę o odpowiedź
Gość astalavista
rtg jest potrzebne do tego żeby sprawdzić czy wielkość Twojego serca jest prawidłowa. chodzi takze o jego położenie. wydaje mi się , że nic Ci się nie stanie. np tomografia komputerowa odpowiada ponad 20 zdjeciom rtg.:) pozdrawiam