Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy po wszczepieniu mechanicznej zastawki aortalnej i protezy

Darcys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem! Jestem pół roku po operacji w IK Anin (mechaniczna zastawka aortalna (wada) i proteza nadwieńcowa (z powodu tętniaka)). Trzy m-ce po operacji pojawiły się zawroty głowy, chwiejność i poczucie niestabilności. Byłem u 3 kardiologów (echo), neurologa (tomografia, dopler naczyń szyjnych) i wszystko niby ok. Stan utrzymuje się praktycznie cały czas i coraz trudniej z tym żyć. Mniej dokuczliwe to jest w pozychi siedzącej i leżącej. Jeśli ktoś miał podobne objawy i coś się wyjaśniło to proszę o radę.
Ja miałem podobną operację w czerwcu 2008r-wymiana zastawki aortalnej i mitralnej na mechaniczna...i też mam takie obiawy zachwiania równowagi. Stwierdzono u mnie ucisk w kręgach szyjnych- pewnie miałem to i wcześniej ale jakoś bezobiawowo.Przyjmuje teraz jakiś lek na poprawienie ukrwienia kory mózgowej,mam mieć jakieś zabiegi rechabilitacyjne na te kręgi szyjne .Ale ...po przemyślenu - to coś sie dzieje z błędnikiem - może na skutek dlugiego dzialania narkozy - nie mam pojęcia .Przed operacją nei mialem podobnych obiawów-dwa razy to pokój odpłynol mi jak na karuzeli i skonczyło sie to wymiotami.Teraz jakos mi to ustąpiło- może z czasem zregeneruje sie organizm i bedzie dobrze:) pozdrawiam tykających
Czesc. Ja mam podobnie tez jest prawdopodobienstwo ze kregi szyjne zabiegow zaliczylem duzo Jestem juz 7 lat po wszczepieniu zastawki aortalnej /sztuczna/ A z zabiegami trza uwazac tylko manalnie odpadaaja jonoforezy pola magnetyczne no i leki tez ostroznie bo INR sie zmienia . A na kregi szyjne tylko masaze reczne . Pozdr.

Witam,ja byłem operowany w Szczecinie[aortalna zastawka mechaniczna serca] zabieg wykonany 28_10-2013 roku,mam lekkie zawroty głowy i też nie wiem czym jest to spowodowane.Nie jest to w moim przypadku wielka uciążliwość,bo są to lekkie zwroty i niezbyt częste,tzn zaczyna się zawrót głowy i nagle nieskończony się cofa.Sam jestem tym zaskoczony.Może ma ktoś w tym stylu,bo ja nie wiem co o tym myśleć.Pozdrawiam cykaczy,aby cykało jak najlepiej i jak najdłużej

Jestem po operacji tętniaka aorty metodą Bentala z wszczepieniem protezy naczyniowej z zastawką ATS nr 27 oraz częściową wymianą łuku aorty. Zastawka stuka dość głośno. Zawroty głowy też miewam. Sadziłem, że to wynik niedokrwienia mózgu ze stanu przed operacją (przepływ pod ścianką aorty i tętnic szyjnych przymykał przepływ prawidłowy) no i konsekwencja narkozy. Przez zawroty głowy i utraty przytomności trafiłem na rentę i odpoczywam teraz. Dużo spaceruję i ruszam się, ale bez spinania się. Dużo leków oprócz leków przeciwzakrzepowych (Warfin - 10-12 mg/dobę), leki neurologiczne i naturalne specyfiki. Grywam w ping ponga i czasami odczuwam poprawę (widzę to po podejściu do gry i wynikach) a czasami jest totalna klapa. Chwieję się na nogach i nie mogę nic zagrać w prostych sytuacjach. Systematyczny ping pong dobrze mnie wspomaga, bo obserwuję co się dzieje z moją koncentracją, refleksem, startem do piłek, pobudzeniem umysłu do odpowiednich reakcji. Polecam ping pong! Nie uzyskałem nigdzie odpowiedzi co do zabiegów rehabilitacyjnych POLEM MAGNETYCZNYM. Nie wiem czy mogę mieć takie zabiegi, lekarze przypisują, ale nie wiem czy tym, którzy przypisują można ufać