Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nocny wzrost ciśnienia

Gość Lila

Rekomendowane odpowiedzi

Leczę od lat nadciśnienie. Stosunkowo niedawno mam do czynienia z nocnym wzrostem ciśnienia, ktore nie ustępuje mimo dobieranych, metodą prób i błędów, leków na nadciśnienie. Wielu z nich mój organizm nie toleruje. Zjawisko jest o tyle dziwne, że ciśnienie to samoczynnie wyrażnie spada, nawet po kilku minutach od wstania z łóżka.
Do Lili,nie wiem czy mam bezdech bo spie sama,wiec....ale dobrze ze zwrocilas mi na to uwage..co do chrapania to pochrapuje bo akurat to mnie budzi.Nie jest to takie chrapanie no wiesz jak u niedzwiedzia,takie bardziej lekkie i jak zasypiam..a potem to nie wiem. A jakie masz jeszcze objawy?odp prosze,moze znalazlas mi diagnoze czesci fatalnego samopoczucia.pozdrawiam:-)
Marto! Wysokie ciśnienie nocą mnie budzi, pewnie trwa jakiś czas, bo jestem bardzo zmęczona. Dziś w nocy mialam 190/102, puls 114, ale to pod wpływem antybiotyku, który brać muszę w związku ze stanem zapalnym zęba po wyrwaniu. Normalnie jest niższe, ale także męczące. Mija po kilku-kilkunastu minutach i wraca po zaśnięciu. Wprost boję się już zasypiać. Pozdrawiam!
A ja radzę lili by wyleczyla sie jak najszybciej z tego stanu zapalnego...... On jest powodem tego nadcisnienia.....ogolnie stany zapalne sa tego przyczyna... Ja gdy choruje na jakies nagłe grypy od razu dostaje cisnienia i biore podwojne dawki lekow.Kiedys doszedl do tego bol zeba i goraczka 39 st wiec sobie wyobraz co za dziadostwo. Warto o siebie dbac....pamietam dokladnie ze wtedy kiedy chorowalem po lekach przeciwbolowych i przeciwgoraczkowych i antybiotyku cisnienie na nastepny zaczelo sie szczesliwie stabilizowac.... Masakra byla!

Nie jestem lekarzem, ale ja też mialam nadciśnienie. Mierzone holterem w ciągu dina w 80 % a w nocy 100%. Po 2 latach trafiłam na oddział nadciśnienia i miałam oznaczane hormony nadnerczy. Na leżąco ,po kilku godzinnym spoczynku i w pozycji pionowej. Chodzi o ALDO, ARO. ALdosteron w pionie przekroczony 4razy, a w pionie( odpoczynek,sen) 8razy!!! miałam gruczolaka. Już nie mam:) wyciety. Ciśnienie w normie:)))))))))))))))))))))))))))))))

Witam, co moze byc przyczyna nocnego wzrostu cienienia, mojej mamie od roku dokucza wysokie cienienie, ktore budzi ja o pierszej nad ranem nie raz pomaga tabletka pod jezyk a innym razem potrzebna jest pomoc lekarza, stytuacja powtarza sie nie mal co noc, lekarz rodzinny stale eksperymentuje z roznymi lekami na nadcisnienie ale zaden z nich nie jakd dotychczas nie jest wstanie regulowac cienienie w nocy, czy jest jakis sposob aby opanowac taki wzrost cienienia? porsze o pomoc

U mnie jest podobnie czuję się świetnie wieczorem ciśnienie 110/65 tętno 55 02.00 w nocy budzi mnie kołatanie serca i ciśnienie 180/90 tętno 150 i cyklicznie się to powtarza odwiedziłem wielu kardiologów i wybrałem mnóstwo leków. Podejrzewam nerwicę, zaburzenia rytmu, nadciśnienie cholera wie może nerki ekg, echo serca, holtery łącznie z eventem nic nie wykazały poza skokami ciśnienia i tętna rytm był zatokowy;-) w piątek jadę do Poradni Zaburzeń Rytmu Serca w Aninie jak się czegoś dowiem to napiszę.

Gość novum adveniat

Przyczyn nocnego wzrostu ciśnienia tętniczego u nadciśnieniowców, a czasem i towarzyszącej temu wzrostowi tachykardii może być wiele. Sam miewałem z tym problem, rozwiązałem go samoistnie, lekarz zaś nie miał przeciwskazań. Otóż, jeden z dwóch leków na nadciśnienie, jakie brałem, tj. Piramil 5mg (firmy Sandoz, subst. czynna ramiprilum) przesunąłem, tj. przestałem brać go rano, a zacząłem wieczorem, tuż przed kładzeniem się do łóżka i pomogło. Ale, jak powtarzam, zależy to od dokładnych objawów i dyskomfortów, jakie odczuwamy w nocy (np. czy wzrasta nam wtedy ciśnienie, czy tętno, lub czy jedno i drugie) i od przyczyn tego. Ktoś tu też wspomniał o bezdechu. Może być przyczyną, przy czym bezdech jest kojarzony zazwyczaj z chrapaniem (tj. skutkiem zwiotczenia tylnego podniebienia wskutek działania różnych czynników patologicznych na to podniebienie), ale bezdech może wystąpić też z przyczyny innych niedrożności układu oddechowego. U mnie np. jest to niedrożność nosa spowodowana albo problemami z zatokami przynosowymi, albo deformacją przegrody nosowej (niebawem się to okaże, czekam TK zatok). A ja nie potrafię oddychać przez usta, tylko przez nos. Żeby było *weselej* lekarze nie wykluczają, że owa niedrożność również mogła się przyczynić do mojego nadciśnienia, a z czasem i pierwszych problemów z sercem, ale i także tego (co ciekawe), że nadciśnienie może być przyczyną niedrożności nosa. TK wykaże. Tak, czy owak, warto powiedzieć o tym lekarzowi, najlepiej specjaliście, a nie lekarzowi rodzinnemu. Przyczyny nocnych skoków ciśnienia lub / i tętna mogą być różne. I mogą niestety nieść ze sobą poważne skutki. Pozdrawiam.

Witam ciśnienie 140/80 jest w granicach normy,moje ciśnienie ujawniło się podczas ciąży czyli w wieku 25 lat i było od 170/90 a nawet do 190/120. lekarze ciężko mieli z jego unormowaniem.Od tamtej pory biore juz leki na stale. teraz mam 26 lat 180wz. prawie 85kg. kilka razy zapomnialam o wieczornej dawce lekow i po okolo 3 tygodniach obudzilam sie rano......... nie widzac nic z wykrzywiona i sparalizowana twarza.....( to byl Udar)..... przeciwna strona calego ciala była i jest cala odretwiala ...naszczescie moge nia ruszac....kiedy przyjechala karetka moje cisnienie przy udarze wynosiło 210/127. wiec ostrzegam leczcie sie!!!!!.. powiedzcie co z tym robic jesli leki nie pomoga i podajcie jakies sprawdzone sposoby na zbicie ciśnienia.........

Pani Bogumiło błagam o kontakt moja ciocia ma dokładnie to samo co Pani wieczorem i cały dzień ciśnienie ok 120/80 ok 1-2 w nocy 180/110 regularnie chodzi do kardiologa i nic wszystko zaczęło się jak zmienił się lekarz.

Proszę o kontakt

Rafcio97 małpa interia kropka pl