Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne skurcze serca, napięcie serca, spłycony oddech i ucisk w klatce

Gość Halos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 4 lat borykam się z wieloma denerwującymi dolegliwościami, dotyczącymi serca. Aktualnie prawie co dzinnie, najczęściej z biegiem dnia zaczynam odczuwac takie jaakby napięcie na wysokosci serca, napiecie po ktorym mialoby nastapic takie dziwne uderzenie serca, nieprzyjemne, niektorzy to zwa potknieciem i to potkniecie nastepuje albo i nie. W czasie tego napiecia dziwne skurcze wystepuja 100% jak stoje, chodze i nagle sie poloze w poziomie, wtedy serce wpada w arytmie, ktora ustepuje po paru sekundach albo jak wstane to od razu ustepuje. To dziwne uderzenie serca moze wystapic takze jak wezme nagle gleboki wdech powietrza. Jest to bardzo stresujące. Temu wszystkiemu towarzyszy czasem uczucie ucisku lub jakbym mial balona w klatce piersiowej ktory rozsadzalby mnie od srodka. 4 lata temu mialem takze inne objawy ale te tutaj opiane sa najczestsze. 2 lata temu bylem na obserwacji na wydziale kardiologicznym, mialem badania krwi, holtera, mialem usg serca i wszystko bylo w porzadku, a lekarze mowili mi ze mam nerwice albo ze za malo magnezu, a ja w to wszystko nie wierze. Napewno jest wytlumaczenie tych potkniec serca w czasie kladzenia sie na lozko albo wdychania powietrza i tego napiecia w klacie. Pomozice :( We wtorek ide na badanie krwi, moczu, w czwartek ekg kardiolog. Pozdrawiam
Weź zjedz sobie orzechów włoskich.Na następny dzień Ci przejdzie.......... Zapewniam Cię.Jeśli pomoże a pomoże to rób tak codziennie.Garść orzechów włoskich wystarczy. Jutro zjedz ze 100g na dobry początek.A później normalnie codziennie garść. Daj znać po kuracji. Pozdrawiam
No jem 2 dzien te orzeszki ale jest coraz gorzej mialem krotkie napadowe czestoskorcze chyba. Chyba miales na mysli gospodarke magnezowo-potasowa mowiac o tych orzechach?? To musze zmienic diete racjonalnie i to potrwa zanim odzyskam stracone sole mineralne, pozdrawiam.
Gość Kiepska sprawa
Najlepiej zacząć łykać magnez itp jak radzono.Jak nie pomoże to zrobić sobie dietę w tym stylu: http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 .Wiem ze to może być kłopotliwe ale na prawie wszystko pomaga.Niestety nie wiem jak z dostępnością świeżych produktów potrzebnych w tej kuracji.
No i nie dalem rady i pojechalem sobie na izbe przyjęc, bo mialem te napady dziwnych skurczow i czestoskurczow i mam je do teraz. Lekarz zrobil wywiad ze mna, potem dali mi zastrzyk domiesniowy i kroplowke z magnezem i elektrolitami. Tak sie skladalo ze byly tam moje wyniki krwi i wyszlo ze magnez mam ponizej dolnej granicy, 1.91 a norma to od 1.95, niby nic wielkiego ale moze jednak tak sie u mnie objawia. Lekarz powiedzial ze w EKG sa male zmiany ale tak nieistotne ze nie trzeba nic z tym robic. Zalezil tez branie ASMAG i kontrolne badania za miesiac, do tego jeszcze jutro do mojego lekarza na konsultacje. Oby tylko mniej tych napadow :((( Sa nieprzyjemne, sami to wiecie... Panika, lęk itd :( Pozdrawiam
Nic Ci nie będzie. Jedz dalej te orzechy jak Ci mówiłem a będzie tylko lepiej ZAPEWNIAM Cię jedz je do syta.......Orzechy włoskie nie są wcale takie drogie.Na targu ostatnio kupiłem za 2,50 zl za kg. Są naprawdę zdrowe........MASZ JE JEŚĆ!bez dyskusji :) .Chce tylko pomóc. Magnez też bierz ten od lekarza najlepiej z witaminą B6 .......... I DAJ ZNAĆ PO TYGODNIU! Spróbujemy Cię uzdrowić............................... Trzymam kciuki.Trzymaj się Halos Pozdro
Dzieki, dajesz mi wiare :O Ale wczoraj masakra byla, o 6stej rano znowu mialem jakas arytmie ale olalem to i zasnalem :) Juz kupilem asmag, orzeszki mam, banany tez bede wpylal, mam tez plushhh magnez i popije sobie moze sok z pomidorow, musze sie wykurowac bo juz kazdy ma mnie dosyc, pozdrawiam ;)
Gość Kiepska sprawa
*Zalezil tez branie ASMAG i kontrolne badania za miesiac, do tego jeszcze jutro do mojego lekarza na konsultacje. Oby tylko mniej tych napadow :((( Sa nieprzyjemne, sami to wiecie... Panika, lęk itd :( Pozdrawiam * TEN KONOWAŁ CHYBA CHCE CIEBIE DO KOSTUCHY DOPROWADZIĆ.TU JEST STRONA O TYM PRODUKCIE : http://zakupy.wp.pl/Asmag-B-tabl-50-tabl-32008-158304.html?ticaid=47964 A TU O ZWIĄZKU: http://xenon.com.pl/pl/wodoroasparaginian_magnezu.php A TERAZ MAŁA ANALIZA: ! tabletka PODOBNO(!) zawiera 300mg wodoroasparaginianu magnezowego.Po przeliczeniu wychodzi około 7% Mg2+ czyli około 20 mg magnezu.Czyli aby dzienna dawka wystarczyła trzeba łyknąć dziennie około 25 tabletek.I sprawa groźniejsza-tutaj opis kwasu asparaginowego-te problemy też dotyczą asparaginianów: http://www.drnatura.pl/aspartam_3.htm .Ja proponuję łykać coś mniej groźnego np. węglan albo tlenek magnezu.W sklepie chemicznym kilogram tlenku magnezu kosztuje około 100 złotych ale być może da sie taniej kupić.Taka ilość przy normalnym dawkowaniu wystarcza na ponad 2 lata i wyjdzie taniej i chyba nawet zdrowiej niż tabletki apteczne.Jako alternatywę proponuję mini ogródek w skrzynce solidnie przyprawionej dolomitem.10 kg dolomitu kosztuje niecałe 10zł i wychodzi cena w przeliczeniu na czysty magnez około 10 zł i dodatkowo jeszcze są związki wapnia.
Hejka :) Masz racje ale tabletki to nie wszystko przeciez :) jak narazie po 5 dniach brania tabletek + plush magnez i odpowiednie jedzonko i poprawilo mi sie samopoczucie. Objawy jak narazie ustapily, dzis nie mialem nic a nic, caly dzien czulem sie okej. Zobaczymy jak dalej bedzie. I tak w tygodniu zalatwie sobie EKG i ECHO, pozdrawiam.
Gość Kiepska sprawa
Nie wiem dokładnie ile trzeba aby zaszkodziło.Czytałem że powinno się łykać niektóre pochodne tego kwasu ponieważ wtedy on czy jego sole powoli przechodzą do krwi.Natomiast gorzej jak się bierze jego albo jego sole.A co do badania w tym temacie http://forum.kardiolo.pl/temat1860.htm reklamują badanie czym innym co podobno jest lepsze.Ale oczywiście nie gwarantuję.A 2 tabletki to jak na te związki magnezu to mało.Czytałem gdzieś że powinno się jeść więcej tych składników odżywczych niż zalecają(chodzi o witaminy i niektóre sole mineralne-reszty chyba nie) .
Bo masz racje z tymi zwiazkami w tych tabletkach, ale kazdy farmaceutyczny preparat magnezowy je zawiera - tak juz jest i juz. Mysle ze 2 tabletki nic nie zaszkodza a mam je brac tylko miesiac. Reszte pobieram z pozywienia bo zmienialem diete jak narazie i jest juz 2 dzien ok a umieralem! Napisane nawet jest na leku ze nie moze zastepowac pelnej diety magnezowej, cos w tym stylu. 2 tabletki, plushhh ktory nie ma tych zwiazkow :) i owoce i bedzie super, pozdrawiam!
Gość Kiepska sprawa
Akurat niewktóre są bez takich dodatków.Np.*dolomit* czyli mieszanina węglanów magnezu i wapnia.Z tym że tam też jest mało *jonów* magnezu.W tlenku magnezu wychodzi około 60% więc wystarczy 1 gram dziennie.I bardoz polecam dodaytkowe odżywki i nie rezygnować z związków magnezu a zastosować ten tlenek magnezu.A piszę to dlatego bo to znalazłem : http://www.cudownyportal.pl/article.php?article_id=1233 Tam sugerują że w wielu przypadkach to co pisza o zapotrzebowaniu jest zbyt niskie.Zwłaszcza w przypadku chorób albo zatruć-np. w przypadku ołowiu odtrutką są związki magnezu.Na miażdżycę też powinno to sie stosować.
To zobacze jeszcze, narazie pobawie sie z tabletka, poczuje sie lepiej juz tak pozadnie to przerzuce sie na Twoje propozycje. Dzis tez juz lepiej sie czuje. Mam 22 lat, nie pale nie pije i nie stosuje uzywek zadnych, nie mam zadnych chorob stwierdzonych, a mialem te dziwne dolegliwosci, sa czeste przy deficycie elektrolitow. Czytales posty na temat SATRO? Wydaje mi sie, ze ktos na tym kreci niezly interes!
Bylem u lekrza. Obejrzal ekg, badanie krwii, tarczycy i powiedzial ze za malo elektrolitow magnezu itd i ze nie mam sie martwic. Dal mi Filomag, BETALOC ZOK 25 i jakis milocardin jakbym sie zle poczul. Boje sie brac BETALOCA bo ja sportowiec i miewam juz wolne pulsy a ten lek nie jest wskazany przy niskim pulsie, doraddzcie mi ;) Ale generalnie czuje sie lepiej niz tydzien temu,
Gość Kiepska sprawa
*Czytales posty na temat SATRO? Wydaje mi sie, ze ktos na tym kreci niezly interes!* Nie wiem.Może to prawda a może nie.Nie mam dowodów na to że tak jest ani że tak nie jest.Problem polega na tym że niektórych rzeczy nie można wypróbować za darmo ani nawet za symboliczna cenę. *nie mam zadnych chorob stwierdzonych* U mnie też nic nie stwierdzili a objawy były i są bardzo groźne.Praktycznie jestem zagrożony kalectwem. A jak stwierdził że niedobory to polecam łykać więcej odżywek.I chyba nie tylko te związki magnezu ale także mikroelementów.Z tym że często w tabletkach jest mniej niż piszą i na dzienne zapotrzebowanie trzeba więcej. Ja polecam takie dawki(w przeliczeniu na czysty pierwiastek) : Wapń 2 g Magnez 1 gram Potas 4 gramy Lit 200 mg Żelazo 40 mg Selen 0.8 mg Witamina C-200 mg Resztę później sprawdzę.
witam! mam pytanie, moja mama skarżyła się na kłucie pod łopatką lewą już od jakiegoś czasu, wczoraj straszne mdłości ją dopadły po tym jak wzięła gorącą kąpiel i słabo jej się zrobiło. Była ogólnie zmęczona tak, że ciągle śpi i leży. Gorączkę chwilę miała w nocy. czy to zawał? coś z sercem czy grypa żołądkowa??? teraz nic jej nie boli, żadnego ucisku w klatce piersiowej nie miała, ani dotąd żadnych problemów z sercem. tylko poci się i ja mam wrażenie, że jej szybko serce bije. proszę pomóżcie!