Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki dwudzielnej z falą zwrotną a sport

Gość Aleksander

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aleksander
Echokardiogram HP Sonos 2000 Wielkość jam serca prawidłowa Grubość i kurczliwość mięśnia lewej komory w normie. Zastawka dwudzielna o ruchu prawidłowym, przepływ nad zastawką 1/0,8 m/sek, fala zwrotna I stopnia o małej prędkości. Pień płucny o szerokości 26 mm z przepływem 0,96 m/sek Zastawka trójdzielna z falą zwrotną (+), ciśnienie w prawej komorze 18 mmHg Zastawka aorty trójpłatkowa z przepływem z aorcie zstępującej 1,3m/sek. Separacja osierdzia w normie. Mam 17 lat, od 5 uprawiam czynnie sport - piłkę nożną. W okresie intensywnego dojrzewania odczuwałem lekkie, rzadkie kłucie w klatce piersiowej, zazwyczaj podczas zdenerwowania i wstawania po dłuższym siedzeniu. Wytrzymuję siłowo treningi i mecze, grając i trenując z seniorami i juniorami. Mam się martwić tymi wynikami? Pytam, bo lekarz do którego poszedłem prywatnie wydał mi się zwykłym materialistą, zawsze każe przychodzić co jakiś czas, mam podejrzenia że robi to dla kasy.
Odchodzac od powodów dla któryc h lekarz każe ci przyhodzić na kontro.e jestem zdania, ze powinieneś np raz na 6 miesięcy kontrolowac stan serca. Massz równiez oprócz mitralnej niedomykalnośc niewielka na trójdzielnej zstawce. Co do reszty parametrów nie znam się na tym. Ciekawa jestem czy np miałes jakieś badania pod kątem proby wysiłkowej np ?
Czesc Tez Mam takie problemy czuje klucie w klatce piersiowej co jakis czas. mialem robione EKG i wykazalo * przerost lewej komory z przeciązeniem* co nazywa sie sercem sportowca kazdy kogo organizm jest zmuszany do bardzo duzego wysilku to posiada.Najlepiej zrob EKG i Echo Serca wtedy bedziesz wiedzial dokladnie co jest a lekarz zapisze ci jakies tabletki. Moze to Takze byc od Stersu lub Zdenerwowania.. Pozdrawiam