Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tykanie zastawki mechanicznej

madox91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,dodam że mam 18lat.Operacja metodą Bentala. Ja jestem już 3 miesiące po wszczepieniu zastawki aortalnej i wstawieniu protezy w miejsce tętniaka który był na aorcie,jestem z tego bardzo zadowolony ponieważ moje serce wraca do normy,jest bardzo duża zmiana po tej operacji.Są też i minusy np:cykanie które czasem się słyszy ale da się przyzwyczaić,no i trzeba też utrzymać wskaźnik INR i do końca życia acenokumarol.Dla Panów zdecydowanie polecam sztuczną zastawkę,ponieważ ona wystarczy do końca życia.Natomiast dla Pań które chcą mieć dzieci polecam biologiczną lub operację metodą rosa.Jeśli ktoś ma jakieś pytania to mój nr gg 18530450
Ja ze swojego doświadczenia polecałbym o ile to możliwe szybkie przejście na warfaryne (Warfin) zamiast Acenocumarolu. Moim zdaniem jest dużo stabilniejszy przez 2 lata INR mi nie skakał a z acenocumarolem różnie bywało. Oczywiście to zależy też od osoby bo słyszałem że niektórzy nie bardzo mogą ustabilizować INR z Warfinem. W tak młodym wieku warto tez się zastanowić nad aparatem do INR. Bardzo podnosi komfort zycia. Ja miałem operacje w wieku 16 lat teraz mam 32 sztuczna zastawka aortalna. Pozdrawiam
Czesc cykacze! Ja tez jestem z tej rodziny - tzn cykajacych moim Medtronixem Hall*em od dokladnie 8 lat. Cykanie to nie jest zaden problem!!!! do tego sie czlowiek przyzwyczaja. Gorzej bylo z moja zona (spimy razem) ale tez sie przyzwyczaila. Pozdrawiam
Gość Tomek137

Ja jestem 3 tygodnie po wymianie zastawki aortalnej na sztuczną (mam 24 lata). Czasami cykanie słychać, najczęściej w łazience ;) ale zupełnie mi to nie przeszkadza od samego początku. Czy kiedykolwiek przeszkadzał Ci dźwięk Twojego oddechu? głośność cykania jest podobna jak głośność oddechu, więc nie ma z tym problemu :)

Jeśli chodzi o uprawianie sportu to jest super. Dzięki cykaniu bardzo łatwo mierzy się tętno. Wystarczy spojrzeć na zegarek przez np. 10 sek i sobie liczyć cykanie. Potem tylko x6 i już wiemy czy np. tętno spadło do 120/min i czy znowu możemy dać czadu. Głośność cykania nie rożnie znacząco wraz z wysiłkiem. Jeśli kogoś denerwuje cykanie zegara to tak samo będzie z zastawką. Mam ją od 13 lat i wcale nie jest ciszej. Na szczęście mi to zupełnie nie przeszkadza. Jak się zastanawiam to teraz chyba czułbym się głupiej gdybym słyszał zupełną ciszę...

Witam, po 18 latach cykania mam kilka uwag. Po badaniu słuchu stwierdzono u mnie ubytek w paśmie częstotliwości mowy i np dźwięków wysokich. To że czasem dziwnie tyka z przerwami to ponoć norma po tym jak zaingerowano skalpelem w serce 😉 mam kontakt z dźwiękowcami no i jest wesoło, szukają wad sprzętu 😉 no i jeszcze jedno, byłem operatorem kamery i cykanie  nagrywało się na materiał 🙂 pozdrawiam wszystkich tykających.

Ja, mam dwie zastawki mechaniczne od prawie 12 miesięcy. Za moment rok od operacji. Wcześniej miałam zastawkę biologiczna. Bez dźwiękowa. 🙂 Teraz po operacji Benttalla nie mam cykania, a dudnienie. Ironia losu, bo bałam się jak to z tym cykaniem będzie, jak się przyzwyczaję itp. A tu od początku takie stukanie. Po roku najbardziej zwracam uwagę przy zasypianiu i czasem jak jestem sama w pomieszczeniu. W codziennym ferworze zapominam i się tak nie wsłuchuje. Ale często wysłuchuję dodatkowe puknięcia serca, czy zmiany rytmu. Akustyka na wysokim poziomie 😉

13 godzin temu, Gość Slawek napisał:

Witam, po 18 latach cykania mam kilka uwag. Po badaniu słuchu stwierdzono u mnie ubytek w paśmie częstotliwości mowy i np dźwięków wysokich. To że czasem dziwnie tyka z przerwami to ponoć norma po tym jak zaingerowano skalpelem w serce 😉 mam kontakt z dźwiękowcami no i jest wesoło, szukają wad sprzętu 😉 no i jeszcze jedno, byłem operatorem kamery i cykanie  nagrywało się na materiał 🙂 pozdrawiam wszystkich tykających.

Cześć Sławku, może nie na temat moja wypowiedź, ale jesteś już 18 lat po operacji i z tego co zdążyłem wyłapać jest oki, jesteś osobą, która daje nadzieję innym że ze zastawka mechaniczna można żyć prawie że  normalnie po tak długim czasie od zabiegu, dużo zdrowia życzę Ci 👊