Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w klatce piersiowej po przebudzeniu nasilające się przy wdechu

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Bóle, mocne kłucie najpierw lekko po prawej stronie serca, teraz prawie przy ramieniu. W dzień wszystko jest ok, gdy kłade się spać również. Ale budze się bardzo wcześnie rano z ogromnym kłuciem właśnie po prawej stronie. Boli szczególnie przy nabieraniu powietrza. Przyczyną może być kilkuletnie palenie, moze być również jakieś powikłanie (przechodziłem zapalenie oskrzeli chyba w ostatnich dniach). Zaczynam się bać, bo wyczytałem, że takie kłucie i kaszel to objawy raka płuc. Czytałem też o nerwicy ale ostatnio unikam sytuacji stresowych, chyba, że chodzi o wcześniejsze lata gdzie praktycznie żyłem na włosku wytrzymałości. Generalnie mam 24 lata i odczuwam duży strach przed tym co moze to być. Przy okazji dowiedziałem sie ze rentgen klatki wcale nie musi wykluczyć pewnych chorób. Lekarz rodzinny też może nic nie wykryć. Co to może być? Jakie badania robić? Proszę o pomoc.
Cześć! Ja też miałem kłucia w klatce piersiowej, występujące w różych miejscach. NIe były one może jakoś bardzo bolesne, ale występowały. Lekarz powiedział, żebym się tym nie przejmował, bo kłucia to na pewno na tle nerwowym (wcześniej w EKG napisali podejrzenie zap. osierdzia). Inny lekarz, o specjalności kardiolog u którego byłem obejrzał moje Wyniki RTG, EKG i USG i powiedział, że to wcale nie od serca, ale jest to spowodowane przez jakieś tam *nerwy międzyżebrowe* i wypissał mnie z poradni kardiologicznej. Teraz przestałem o tym myśleć i prawie to nie występuje. U mnie dolegliwości z sercem pojawiły się po otrzymaniu wyników wspomnianego EKG, gdzie w opisie było podejrzenie zap. osierdzia- podejrzewam, że zadziałała tu autosugestia. U Ciebie te kłucia mogą wskazywać jednak na pewne prawdopodobieństwo jakiejś choroby; więc moja historia nie może być dla Ciebie podstawą do bagatelizowania tego typu dolegliwości. Może warto zastanowić się nad EKG (jest to koszt mniej niż 30zł) i USG- to badanie jest droższe.
Kłucia są teraz tylko w prawym ramieniu pod samym obojczykiem. Są coraz bardziej bolesne szczególnie jak wdycham powietrze. Już sam nie wiem... Zrobiłem już prześwietlenie ale będzie po niedzieli. Chyba musze zsówaćć teraz ze wszystkimi badaniami.
wędrujące kłucia wskazują raczej na nerwicę. Ale pewność będziesz miał dopiero po wykonaniu wszystkich zaleconych przez lekarza rodzinnego badań, bo to tylko są moje przypuszczenia. Ale chyba nie masz się co martwić na wyrost. Poza tym w nerwicy działa mechanizm tzw. błędnego koła- im bardziej myślisz o objawach, w tym większym nasileniu one występują. Ja swego czasu podejrzewałem u siebie tętniaka mózgu i rzeczywiści przez 3 dni z rzędu miałem okropne bóle głowy trwające z krótkimi przerwami przez cały dzień. Jednak po wykonaniu stosownych badań, które go wykluczyły, przestałem się w ogóle uskarżać na bóle głowy. Śmieszne, ale prawdziwe. Pozdrawiam!
witam miałem tydzien temu wypadek na nartach.Wjechał we mnie inny narciarz z dosyc duza predkośćią..tak ze po uderzeniu we mnie ja wyskoczyłem z nart i upadłem,po czym jak sie podnosiłem to nie mogłem złapać oddechu...a osobnik jak we mnie uderzył to stracił przytomnośc na 4 minuty...po dziś dzien miewam bóle w prawym boku klatki piersiowej pod mięśniem większym piersiowym z prawej strony...jest to uraz przejściowy,czy mam zrobic jakieś badania, a jeśli to jakie??z góry dziękuje za inf
U mnie znów były bóle w okolicy serca przypominające tak jakby ból stłuczenia do którego się dotkniesz. Pojawiał się sam i z różną częstotliwością..W nocy jeżeli przekręciłem się na lewy bok automatcznie się budziłem.Czasami dało się też odczuć pewien wysiłek przy oddychaniu. Często też się przeźiębiałem.Do tego dochodził uporczywy kaszel. Prześwietlenie płuc było ok ale dostałem profilaktycznie *plujki* okazało się że to gruźlica oskrzeli. Po 6 miesiącach leczenia ból ustał, kaszel też. Lekarz prowadzący był trochę zdziwiony gdyż nie przedstawiałem podręcznikowego przykładu chorego na gruźlicę ale w sumie to paskudztwo można złapac w przysłowiowym autobusie od osoby która prądkuje, a ze bakteria może przeżyc kilka miesięcy i zatakować kiedy organizm będzie osłabiony.
Gość gosiaplaska@op.pl
witam ... czy ktos wam odpowiedzial na wasze pytania dotyczace bolu po prawej stronie . meczy mnie taki bol juz czwarty dzien .. musze isc do pracy a czasami nie moge ruszyc reka juz nie powiem o ciezkim oddychaniu.. bol nie ustepuje ... gdyby ktos mial jakas dobra rade z mila checia ja odczytam ...
Witajcie! Ja mam podobny problem jeśli chodzi o kłucie pod prawą piersią (żebra), najczęściej przy głębszych wdechach lub jak się rozciągam. Jak oddycham powoli to nie boli. Teraz ból trochę zelżał ale jednak nadal jest. Czasem mam wrażenie jakby to były mięśnie (coś w rodzaju zakwasów - czy ostry kaszel mógłby to wywołać?), ale boję się że to może być płuco, choć z drugiej strony jak lekarz mnie osłuchiwał to stwierdził, że nie mam żadnych zmian osłuchowych. Przeszedł ktoś przez to? Pozdrawiam.
witam, mam podobne objawy do waszych jednak nie boli mnie to całymi dniami, a mianowicie Odczuwam kłucie w po prawej stronie klatki piersiowej. Mam to już od paru miesięcy jednak kiedyś występowało to stosunkowo rzadko mniej więcej raz na 2 tygodnie może rzadziej. Teraz odczuwam taki ból, hmm żeby was nie skłamać 2 razy dziennie, codziennie... ból trwa przy nabieraniu większych wdechów i trwa to jakaś minute czasem dłużej. Wydaje mi się ze może się to dziać z 2 powodów, a wiec pierwszy z nich to palenie papierosów a drugi to nerwy od 2 lat żyje w ciągłym stresie, nawet teraz często znajduje się w sytuacjach bardzo stresujących. Boje się ze to możne być coś poważnego. Dajcie znać co to może być... Dzięki z góry.
Gość gardenona

Ja mam takie prawostronne bóle od 2 dni. Byłam dziś u lekarza, innego bo mój na urlopie. Osłuchała mnie i stwierdziła że to nerwobóle. Przepisała coś jak ketonal raz dziennie i powiedziała, że przejdzie, ale tabletki pomagają na krótko. Po nowym roku wraca mój lekarz i chyba znów się wybiorę, bo czasem ból jest tak silny że na nic nie pozwala i jak u innych nasila się przy oddychaniu oraz jakimś wysiłku. Nie wiem co mam robić... (24 lata)

Mnie dzis o 6 rano obudzil przerazajacy ból po prawej stronie serca i pobolewa do teraz .. nie wiem co robic, moze jakis magnez slyszalam ze pomaga na newobóle..komus juz cos pomoglo?Boje sie ze umre u mnie wszyscy umierali na serce, ja mam 26 lat:(

Gość Overburdened

Ja również od kilku dni odczuwam bóle w prawy płucu. Ale szczególnie jest jeden przeszywający między żebrami. Co prawda wszystko jest znośne, ale niepewność cały czas we mnie narasta. Dopiero co wyszedłem ze szpitala, ponieważ leczyłem się na liczne pobudzenia komorowe serca, właściwie będę czekał na ablację. Ciężko mi stwierdzić czy może to mieć jakiś związek z bólem płuca czy też żeber. Moja arytmia przebiega w dosyć spokojny sposób, choć nie jest do końca znana przyczyna. Dodatkowo około pół roku temu miałem odmę samoistną właśnie prawego płuca, nie była duża, ponieważ ją *wyleżałem* w szpitalu. Z tego co wiem, to odma ma dużą tendencję do nawrotów i obawiam się czy przypadkiem nie mam nawrotu. Jutro będę szedł do lekarza i mam nadzieję na jak najszybszy wynik RTG. Przy stawianiu diagnozy warto mieć na uwadze czy nie występuje u Was przy bólach w klatce piersiowej odma. Za pierwszym razem nie miałem pojęcia, że to może być to, początkowo mój lekarz stwierdził, że mam zapalenie płuc z naciekiem, ale jak się okazało był w błędzie. Myślę, że najbardziej opłaca się robić badania takie jak RTG, Echo Serca i Holter. Jeśli ktoś z was podejrzewa związek z sercem, to nie polecam EKG, gdyż u mnie na 10 badań jedno czy dwa wykazało niewydolność serca. Po prostu serce robiło mnie *w konia* i pracowało należycie, co utrudniało postawienie diagnozy. Życzę zdrowia!

Też mam bóle... myślałam, że to z przemęczenia, stres, nerwy, praca... ale kończy mi sie urlop na którym fajnie odpoczęłam, a bóle nie znikają. Nie są straszne i uciąliwe, ale są i coraz bardziej się ich boję. Po prawej stronie klatki piersiowej, raz z przodu pod obojczykiem, raz z tyłu pod łopatką, raz przy mostku, raz pod pachą. Są raczej tępe, czasem coś delikatnie zakłuje. Niezależnie od oddychania... W psychikę bodzie bardzo. Zacznę od podstawowych badań krwi. Boję się...

Tez miewam czasem takie kłucie w klatce piersiowej w różnych miejscach. trudno jest wtedy oddychać bo właśnie wtedy kłuje;/ głownie jak leżę w łóżku... to trwa tak różnie, czasem krotko czasem dłużej.. zazwyczaj leże wtedy nieruchomo i próbuję płytko oddychać...sama nie wiem, może to występuje jak np leżę skulona i poźniej się wyprostuję.. a może to ma związek z krzywym kręgosłupem i w związku z tym krzywo ułożonymi żebrami?

UWAGA! Dla każdego, kto zagląda w ten temat i, jak zawsze zresztą, żaden lekarz nie ma ochoty odpowiedzieć, a wy wciąż jesteście niepewni. Te bóle to najprawdopodobniej nerwobóle, nie jest to nic niebezpiecznego, można brać na to leki ale zazwyczaj samo przechodzi po dłuższym czasie. Może boleć mocniej i mnie, czasem jest to ostre ukłucie, czasem ucisk. Może występować w różnych miejscach, najczęściej przy żebrach, brzuchu i plecach. Najprawdopodobniej czymś się stresujecie albo ostatnio byliście bardzo spięci. Możliwe też, że macie za mało ruchu lub wręcz przeciwnie - przepracowaliście się. Pamiętajcie, że nie można przegiąć w żadną stronę! I pijcie dużo wody! :) Jeśli się boicie - idźcie do lekarza, ale prawdopodobnie usłyszycie to samo (dla pewności możecie prosić o ekg albo prześwietlenie). Co pomaga? Leżcie spokojnie, oddychajcie powoli, możecie masować bolącą część aby ją rozgrzać. Mi osobiście pomaga też lekkie rozciąganie. Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)

Gość Grzegorz30

Witam all...od 48h. mam straszne kłócia w klatce piersiowej z prawej strony i nie wiem czy jest to spowodowane.... nie moge dosłownie Normalnie oddychać bo przy oddychaniu mam jeszcze mocniejsze Kłócia ze az * szkloda * gadac :((( Nie wiem czy nie zostało to spowodowane na wskutek * Leku * który wziąłem na * Alergie * :( Pozd.