Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia przerostowa

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!:) Mam 24 lata i jestem chora na kardiomiopatie przerostową od urodzenia a dokładnie wykryto ją u mnie w 3 dobie życia. W moim przypadku jest to choroba wrodzona. W rodzinie mojej były nagłe zgony, najpierw zmarł brat w 6 tygodniu życia później mój tata w wieku 31lat. Mam jeszcze starszego brata który jest zdrowy. Od 2005 mam wszczepiony ICD(kardiowerter-defibrylator), na szczęście nie miałam żadnych wylądowań, pod koniec roku czeka mnie wymiana.ICD miałam wszczepiane w Warszawie w Instytucie Kardiologii na ul.Spartańskiej a na wizyty kontrolne jeżdżę do Anina do doc.Chojnowskiej. Jak tyle lat żyje nie miałam żadnych poważnych dolegliwości, jedynie co to bardzo się męczę. Staram się żyć dniem następnym i nie myśleć o chorobie. Jestem szczęśliwa że mogę żyć i mam wsparcie w moim kochanym narzeczonym.
mówiąc o Rzeszowie nie idź do lekarz Futymy nie powiem że jest zły ale jest narwany lepiej iść do kogoś innego nie znam lekarzy z rzeszowa, gdyż leczę się w przeworsku a po wszczepieniu ICD jeżdżę na kontrole do Krakowa 2 razy do roku tam jest bardziej przyjazna atmosfera
Witam mam Kardiomiopatie przerostową z zawężaniem czekam na operacje która ma polegać na wycięciu tego przerostu czy ktoś miał cos podobnego niech powie mi jak przebiega taka operacja i czy długo trwa rekowalecencja po takiej operacji mam wstawiony kardiowerter od 3 miesięcy ciężko było mi dojść do siebie po wszystkim bardzo mnie bolało ale z tego co wiem każdy inaczej to przechodzi bo słyszałam już kilka teorii na ten temat proszę o kontakt jak by co to mój numer gg 9478626
U mojej siostry wykryto kardiomopatię bardzo rzadką odmianę Arytmogenną dysplazję prawej komory serca podobnie jak u Tomka. Siostra ma miec wszczepiony kardiowerter w trybie pilnym. Dodatkowo wszyscy w rodzinie musimy w trybie pilnym zrobić badania w tym kierunku, bo ta odmiana kardiomopatii jest genetyczna i co któres pokolenie kumuluje się i jest dziedziczona. W mojej rodzienie wszyscy poumierali w wieku ok. 40 lat. Jestem przerazona. Mam męża ze stymulatorem serca 9( ma go od 20r.ż, ma niewydolnośc węzła zatokowego, dużą bradykardię i miewał pauzy w biciu serca, serce zatrzymaywało się na 7 sek, poczym zaczynało znowu bić ), a teraz sie okazuje, że i z mojej strony obciążenie genetyczne ... Muszę udac się ze sobą i moim dzieckiem na badania. Mam nadzieję, że bedziemy zdrowe z córeczką ... Ufam Bogu, że wszzystko bedzie dobrze.
Witajcie, mam 31 lat i kilka dni temu potwierzono u mnie to samo schorzenie. Teraz dopiero zrozumialam dlaczego moj ojciec zmarl nagle majac 47. Lat. W przeciagu ostatnich 4 lat urodzilam 2 coreczki. Na razie zbieram mysli i czekam na wizyte w Aninie. Czy tylko tam robia badania genetyczne? Czego mozna sofziewac sie po wizycie w tym szpitalu? Czy ktos z Was tam byl? Jak Wam pomogli?
Hejka Marcin 32 lata .cztery lata temu wyladowalem w szpitalu z bolem zoladka i zgadnijcie co .?....kardiomiopatia rozstrzeniowa z wydolnoscia obnizona do 15% i powiekrzona lewa komora oczywiscie beta blokery itd .norma zadnych zmian przez prawie 4 lata nikt mi nic nie mowi zaden lekarz co moge czego nie moge mam tego dosyc mam dola od czterech lat .dwa miesiace temu zalozyli mi icd z pacemaker (stymulator serca) fajnie jestem wdzieczny ale ja dalej nic nie wiem o chorobie moja zona sie wypytuje co mi jest itd a malo tego 3 tygodnie temu zemdlalem na pare sekund i wstalem taki rerstart jak sie okazalo migotanie komor puls w momencie defybrilacjii 300 uderzen na minute i zawineli mi prawko nie wiem czy do odwolania czy na zawsze niewiem bo nic nie wiem slyszalem ze kazdy moze miec migotanie po operacjii icd .Dlatego barzo sie ciesze ze tu jestescie i witam was serdecznie i od razu prosba .Potrzebowalbym lekarza obojetnie gdzie w Polsce ktory moglby mnie zbadac i opowiedziec troche o chorbie mojej najlepiej prywatnie bo nie jestem zameldowany w Polsce jakis tel czy mail .Pytanie dotyczace prawka jak ktos cos wie na ten temat to bymbyl barzo wdzieczny .Z pozdrowieniami i glowa do gory nie jestesmy sami !!! Skype heligmartino637
Witam tu Karol, Kochani czy może ktoś polecić dobrego specjalistę z tej działki w Kielcach bądź Krakowie. Mam 31 lat i od 2 mam coraz częstsze napady łomotania serca i wszystkiego co wiecie zresztą, ale mój lekarz nic mi jeszcze nie mówi o kardiowerterze a tu widzę, że i w młodszym wieku wszczepiają. Jakie muszą być symptomy, że trzeba podjąć takie działanie?
Gość hubert lat 32
mało coś Was...Karolu jeśli się nie spóźniłem to myślę że warto się udać do lekarzy z kliniki kardiologii lub kardiochirurgii ze szpitala Jana Pawła w Krakowie,poszukaj którzy z nich mają prywatną praktykę.A może znalazłeś już dobrego fachowcy?Ja korzystam z pomocy w Katowicach u doc. Wity i naprawdę ten lekarz świetnie mną pokierował.Natychmiast zostałem skierowany do Pierwszej Kliniki Kardiologii w Katowicach-Ochojcu,ze względu na stan.Docent i inni lekarze byli naprawdę mną zainteresowani,dwoili się i troili co wybrać...w moim przypadku.Obecnie czekam na operację na otwartym sercu...ale nie panikuję;)...również w tym szpitalu będzie zabieg,tyle że w Pierwszej Klinice Kardiochirurgii, gdzie ordynatorem i świetnym lekarzem jest prof.Bochenek. życzę Wam powodzenia w zmaganiach z tą chorobą, i się nie poddawajcie;)
Gość hubert lat 32
A tą chorobę wykryto u mnie w 2001r. jak badała się siostra.A więc genetyka.Od 2006 jestem na rencie.Mój stan stopniowo ulegał zmianie,ale nie zawsze tak jest. Np.moja mama ma 69 lat, ciężko tyrała całe życie,ma męża alkoholika i też kardiomiopatię przerostową.Zażywa tylko isoptin i jest pod stałą kontrolą kardiologiczną. cdn.
Gość hubert lat 32
Warto wiedzieć przy kardiomiopatii przerostowej:-absolutny zakaz palenia tytoniu i przebywanie w takim środowisku,-absolutny zakaz przyjmowania narkotyków pomijając cele lecznicze,-przeciwwskazany wysiłek fizyczny(zwolnienie z zajęć w-fu konieczne;może wystąpić nagły zgon),-oszczędzający tryb życia,-unikanie zbędnych emocji(stres),-unikanie alkoholu. Do tego potrzebne jest zdrowe odżywianie i regularne kontrole u specjalistów np.stomatologa-jednym słowem dbanie o siebie...dlaczego?załóżmy że mamy kilka punktów zapalnych...zepsute zęby,palimy tytoń,brak witamin,częste infekcje gardła a na dodatek jeszcze stresy domowe...jak długo serce wytrzyma? No i naprawdę dobry kardiolog,który zna się na rzeczy.Taki lekarz potrafi bardzo szybko zadziałać,zrobić konkretne badania,dobrać leki i jak trzeba to i wyśle do dobrego szpitala...bo tu chodzi o nasze życie z tym nie można czasem czekać.Podstawowe badania to:Echo,Ekg,Ekg Holter 24h lub 48h,Ekg wysiłkowe,no i badania genetyczne w przypadku mojej rodziny były robione w 2001r. aha..i teraz w Krakowie robiono mi badanie- koronarografię.przydało się teraz przed operacją.Tak więc profilaktyka naprawdę ułatwia życie. mam nadzieję że te informacje może się komuś przydadzą.
Witam ponownie:)zgadzam się z tobą Hubercie w 100% ja też zażywam isoptin,ale jeszcze jedna informacja na temat tej choroby to taka że kardiomiopatia przerostowa może się zamienić w roszczeniową,mam przypadek w rodzinie mojego brata w tedy grożą zatory tak właśnie było z moim bratem,a na ostanim badaniu lekarz mi powiedział,że moja wada z przerostowej zamienia się w roszczeniową.Na pewno to też ważna informacja pozdrawiam serdecznie wszystkich
jestem już po operacji na otwartym sercu,w Ochojcu-Katowicach-I Klinika Kardiochirurgii. Przeszedłem tzw. resekcję przegrody międzykomorowej(zabieg Morrowa). również wszczepiono mi rozrusznik. Jestem bardzo wdzięczy tym lekarzom za poprawienie komfortu mojego życia.Operacja została przeprowadzona bez transfuzji krwi. Chcę jeszcze zaznaczyć,że poziom tej Kliniki jest wysoki.