Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawał serca po operacji zastawki serca

Gość daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie zbyt ogólne- po operacji jakiej zastawki? W pytaniu błąd - chodzi o zawał tylnej ściany? Odpowiedź ogólna - zawał serca może stanowić powikłanie zabiegu w krążeniu poza ustrojowym. Przyczyn wiele - tylko szczegółowa analiza dokumentacji przez biegłego może ew przynieść odpowiedź.
Gość mariolka1906
witam. nie wiem czy pisze na dobrym tagu jednak nie umiem sama zalozyc nowego a bardzo prosze o rade;( moja babcia miala bardzo rozlegly zawal serca.w trybie natychmiastowym zrobili jej koronografie ktora sie udala.w pierwszym dniu po zawale byla przytomna jednak bardzo slaba.do tego pekly jej wrzody zoladka.wieczorem pojawil sie takze obrzek pluc i goraczka.babcia miala problemy z oddychaniem wiec lekarze wprowadzili ja w stan spiaczki farmakologicznej i podlaczyli do respiratora.jej serduszko bardzo slabo pracuje i nie chce odzyskac sprawnosci pozwalajacej normalnie funkcjonowac. w drugiej dobie obrzek rano zmalal jednak wieczorem znowu wystapil a lekarze dodatkowo podlaczyli babcie do kolejnego urzadzenia i wprowadzili do krwioobiegu jakis balonik aby usprawnic przeplyw krwi.w trzeciej dobie obrzek troche zmalal i lekarz mowil ze nastepnego dnia beda probowali wybudzic babcie ze spiaczki tym bardziej ze potrzebna jest babci operacja zastawki serca. w czwartej dobie jednak stwierdzili ze nie moga jeszcze wybudzic babci gdyz jej stan nie jest jeszcze ani na tyle stabilny ani na tyle dobry zeby to zrobic.cisnienie babci wynosi ok 110/47 a puls wacha sie od 75 do 85.blagam poradzcie cos.lekarze nie przekreslaja babci szans na wyjscie z tego jednak kazali sie przygotowaz na kazda sytuacje.boje sie najgorszego jednak po cichu mam nadzieje ze jej organizm znow zacznie sprawniej funkcjonowac.pomozcie;(