Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki aorty

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon07

21.05.2015 roku będzie 6 miesięcy po operacji Bentall de Bono, szpital JPII Kraków, jeszcze nie mam wyrobionej opioni o tym co mnie spotkało, dojrzewam , 58 lat, tętniak aorty wstępującej, 55mm. Jeszcze nie wiem, czy dobrze, czy żle, ciągle dojrzewm do tego co mnie spotkało!

19.02.2015 minął 19 rok po wszczepieniu protezy zastawki aorty. Do zeszłego roku było super, niestety proteza tej zastawki uległa uszkodzeniu(dwudziestoletnie auta też raczej nie nadają się do jazdy), a co za tym idzie zrobił mi się tętniak aorty wstępującej. Za trzy tygodnie mam termin operacji i mam nadzieję, że i tym razem pójdzie, jak za pierwszym razem, choć zdaję sobie sprawę z tego, że re operacja jest czymś poważniejszym niż operacja, do tego dochodzi ten tętniak. no ale grunt to nie poddawać się, no i kardiochirurgia przez te dwadzieścia lat poszła znacząco do przodu.

Witaj MONIKO ja mam 25 lat i również zwężona zastawę aortalna. Narazie czuje sie dobrze dlatego na ostatniej wizycie kontrolnej w Aninie zapytalam czy moge byc w ciazy.Pani Kardiolog stwierdzila ze mysli ze tak ale musi się jeszcze skonsultować z innymi lekarzami.2 tyg. Temu zadzwonila do nie i powiedziala ze raczej odradza mi zajscie w ciążę bo boją sie ze może sie cos wydazyc i lepiej nie ryzykować. Wiec również czeka mnie wymiana zastawki myślę,.że na biologiczna ponieważ chce miec dziecie.Bardzo się boje takiej operacji

Witaj RENATN. Zastawkę mam mechaniczną St Jude. Już na wypisie z Ochojca miałem wpis, iż zastawka ta ma falę zwrotna pierwszego stopnia ale lekarz prowadzący stwierdził, że to w niczym nie przeszkadza. Ja wtedy cieszyłem się, że w ogóle żyję, bo przed operacją prawidłowo funkcjonowały mi tylko nerki, schudłem do 63 kg, co przy moim wzroście (188cm) było znaczącą niedowagą. W zeszłym roku kardiolog stwierdził falę zwrotną 2 stopnia na tej zastawce no i tego tętniaka aorty wstępującej. Mówisz, że tylko 20 lat, ja twierdzę, że aż 20 lat biorąc pod uwagę do jakiego stanu doprowadziłem się nie godząc się wcześniej na operację. Ja też mam nadzieję, że operacja przebiegnie ok ale jestem tylko człowiekiem i mimo iż będę operowany u prof. Bochenka w PAKSie, obawy zawsze będą. Dzięki.

Witam, mon tato tydzień temu miał wymienianą zastawkę aortalną. Dzis lekarz wezwał go i powiedział że tą zastawkę umieścili niżej niż powinni. Czy ktoś miał podobną sytuację? Czy oznacza to ponowną operację w celu poprawienia błędu? W najblizszym czasie zapadnie decyzja lekarzy co dalej. Niestety czas tylko dobija i szukam artykułów na ten temat. Niestety nic nie mogę znaleźć. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam