Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka na jak długo wystarczy?

Gość gosc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Chciałabym się dowiedzieć na jak długo *starcza* sztuczna zastawka? Po jakim czasie się ją wymienia.. jeśli tak się robi. A może raz wstawiona zastawka starcza do później starosci? Jak to jest? Czy ze sztuczną zastawką można biegać, pływać itp. normalnie?
Gość czesław
od maja mam sztuczną zastawkę aortalną (trójdzielną),czuję się dobrze. po trzech miesią cach od operacji mogłem ju ż pracować fizycznie.Mimo że mija tylko siedem miesięcy od operacji pracuję normalnie.Zastawka ma gwarancję na dwieście lat.
*Od 22 nono pokaźny wynik ciekawi mnie czy potrafi ktos to przebić.* - tzn że 22 lata to dużo? to znaczy co może się wcześniej stać? Mam 20 lat i być może będę musiał mieć wszczepioną sztuczną zastawkę. Czy to znaczy, że jak pożyję jeszcze 22 lata to będzie dobry wynik? Czy to, że trzeba będzie ją wymienić?
Witam!Zastawka sztuczna starcza na 100 lat i więcej.Właśnie dziś lekarz mi powiedział,że napewno zastawka mnie przeżyje,Mam 55 lat i jestem10,5 miesięca po operacji.Więc módlmy się ,żeby ją przeżyć a będziemy mogli to sprawdzić. Spotkałam osoby,które żyją juz ze zastawką ponad 30 lat.Pozdrawiam wszystkich,którzy tykają tak głośno jak ja!.
Witam!Doroto zgadzam się z Tobą,że nasze zastawki starczą na.....100 lat a moze i więcej.Tak mi powiedział lekarz dzien przed operacją miałam wybór *chce pani biologiczną czy mechaniczną*,a ja chciałam taką,abym nie miała tzw.*powtórek* no więc mam tykającą mam 50 lat ,w maju 2008 roku miałam operacje. Pozdrawiam Cię Doroto i wszystkich tykających.
Witam !to ja mam 55 lat i lekarz mi sam zaproponował sztuczną zastawkę, żeby nie było powtórek,chyba ,że wydarzy się coś gorszego.Ja po operacji miałam migotania i jestem na cordarone.Po tym leku też są działania uboczne ale czekam,może nie będzie żle. Pozdrawiam!
Tereso! To było w klinice prof. Bochenka. Jestem teraz pod jego kontrolą. Nie kwapi się on do reoperacji. Zalecił mi spadek wagi, wtedy parametry powinny się poprawić. Moje samopoczucie nie wskazuje na konieczność interwencji kardiochirurgicznej. Zastawkę wszczepił mi dr Skiba, równie znakomity. Obecnie jest on podobno w Zamościu, przedtem może był we Wrocławiu. Pozdrawiam!
teresa-dziękuję za odpowiedż- Nikok to prof.Bochenek zakwalifikował mnie do pilnej reoperacji i w tym miesiącu mam się zgłosic do szpitala mam wszystkie wyniki-moze potrafisz je ocenic zastawka aortu gradient 77 mm gr.sredni 44mm Hg,fala zwrotna slad,EF 55%, po koronografii wszystkie tętnice drozne,aortografia-- LAO -30 CAUD-0 aorta wstępująca poszerzona fala zwrotna przez zastawkę +,częśc wstępująca nieznacznie poszerzona.Jaka tam opieka,bo jak 8 lat temu odwiedzałam tam leżącą kolezanke na OIOM-leżały dwie pacj.i nikogo na sali pielęgniarki wszystkie na kawce w innym pomieszczeniu.Napisz coś wiecej - czy argumenty sa jakies potrzebne.dziekuje.

Cześć, mam 29 lat, w lipcu wszczepiona Livanova Bicarbon w pozycję mitralną. Zesrało sie w wyniku sepsy, wegetacja z zastawki mojej urwala sie i poleciała do mózgu powodując udar niedokrwienny ukrwotoczniony. Mam takie pytanko: co wam powiedziano o przeziębieniach przy takim gadżecie w klacie? Jak bardzo jest to groźne?

Kardiolog nie zalecił Ci profilaktyki IZW, czyli infekcyjnego zapalenia wsierdzia? Jeśli ktoś mam sztuczny materiał w sercu, czyli np. zastawkę, nawet biologiczną, albo przeszedł IZW, czyli sepsę mięśnia sercowego, to musi przy każdej infekcji z gorączką brać antybiotyk, a także zażywać go przed zabiegami stomatologicznymi (usuwanie kamienia nazębnego, leczenie kanałowe, wyrwanie zęba)i po nich, a także przy zabiegach urologicznych czy chirurgicznych. 

witam wszystkich tykających. zastawkę aortalną SJ medical miałem wszczepioną 85 roku w Krakowie przez prof Dziatkowiaka i do dnia dzisiejszego działa bez zarzutu, a ja jestem w pełni wydolny i ruchliwy, a do tego jeszcze aktywny( jeżdżę na nartach, plywam na desce windserfingowej, chodzę po górach) i cieszę się życiem. Pozdrawiam wszystkich tykających i życzę podobnych wyników i dużo optymizmu i usmiechu.