justine135 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Witam. mam 18 lat, niedawno w nocy zdarzylo mi sie coś dziwnego. Wstalam do toalety, zle sie czulam wiec pokrecilam sie troche po domu ale gdy czulam ze chyba zemdleje obudzilam rodziców. I wtedy sie zaczelo. Najpierw zaslablam ale w miare kontaktowalam a po jakichs 15 min byla chwila ciszy i stracilam przytomność. zaczelam sie prostowac, rece i nogi mi sztywnialy do tego bardzo jeczalam a momentami przestawalam oddychac. Mialam drgawki. to trwalo ok 2 min. Lekarze stwierdzili ze to napewno nie padaczka, ekg nic nie wykazalo, tarczyca w porzadku. Dzisiaj zdjelam Holter, zobaczymy co bedzie. mam ciagle bardzo niskie cisnienie, tak standardowo 80/50, czasem nizsze. z tego tez powodu ciagle boli mnie glowa, szczegolnie jak caly dzien spedze chodząc lub stojąc. Zdarzaja mi sie mroczki przed oczami jak nagle wstane i co ciekawe, jak wchodze po schodach. Musze to robic bardzo wolno bo chyba bym spadla. Po stresujacym dniu odczuwam silne bóle w klatce piersiowej. Jak bylam mala, tak do 10 roku życia bardzo czesto mdlalam. Na apelach, w kosciele, w kolejce w sklepie. I mam niemiarowość oddechowa (ale to podobno normalne). Czy ktos mial podobne objawy? Co to moze być? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość :) Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 witam! mam bardzo podobne objawy i stwierdzone omdlenia wazo-wagalne. potwierdził to test wysiłkowy który Tobie również powinien zostać zalecony.omdlenia najczęściej występują po wysiłku lub z samego rana..ale da się z ty żyć:) tyle, ze trzeba ograniczyć wysiłek i stresy(co nie łatwo da się zrobić..) życzę dużo zdrowia!!:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość abisynka Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 test wysiłkowy nie jest do omdleń wazowagalnych - do tych omdleń jest test pochyleniowy - TILT TEST - polegający na staniu na ruchomym łóżku :P - jest sie przypiętym pasami i podłaczonym do monitorów - pomiary ciśnienia i monitorowanie serca. i czekają aż sie zemdleje. co do omdleń wazowaglanych to wysiłek wcale nie jest zabroniony, trzeba tylko unikać długiego stania szybkiego wstawania. ja mam ten zespół od ponad 8 lat i troszkę już z tym wojuję leczę się w poradni od omldeń - mało da się coś z tym zrobić justine :) - twoje drgawki prawodpodobnie były wynikiem niedotenienia organizmu wt ym mózgu. powinnaś zrobić też holtera ekg oraz holtera ciśnieniowego. ogólnie masz bardzo niskie ciśnienie - za niskie i to moze być powodem - moze to być zespół wazowagalny ale moze to być też coś innego - np bloki w sercu albo i jedno i drugie albo hipotonia ortostatyczna - czyli też spadek ciśneinia ale zaraz po przybraniu pozycji stojącej. to wymaga szeregu badań. mam nadzieję że się wyjaśni co ci jest i moze uda się tego pozbyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 abisynko, możesz opisać więcej nt. Tilt T?. Moja córka oczekuje na to badanie, a ja nie wiem czy wyrazić zgodę. Obawiam się leków, które wstrzykują. Czy rzeczywiście badanie kończy się utratą przyt.? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kaja Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Proszę o wypowiedź osób, które miały badanie Tilt Testu. Czy mam prawo bać się tego badania, czy musi w efekcie dojść do omdlenia, czy też musi być podany środek dożylnie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Sylwiabu Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Hmm ja też oczekuje na to badanie mam skierowanie musze tam się jeszcze zarejestrować, mimo tego badanie tak mysle kończy się własnie utratą przytomności bo chodzi o to żeby lekarze mogli zaobserwować jak funkcjonują poszczególne funkcje życiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi