Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam 18 lat, niedawno w nocy zdarzylo mi sie coś dziwnego. Wstalam do toalety, zle sie czulam wiec pokrecilam sie troche po domu ale gdy czulam ze chyba zemdleje obudzilam rodziców. I wtedy sie zaczelo. Najpierw zaslablam ale w miare kontaktowalam a po jakichs 15 min byla chwila ciszy i stracilam przytomność. zaczelam sie prostowac, rece i nogi mi sztywnialy do tego bardzo jeczalam a momentami przestawalam oddychac. Mialam drgawki. to trwalo ok 2 min. Lekarze stwierdzili ze to napewno nie padaczka, ekg nic nie wykazalo, tarczyca w porzadku. Dzisiaj zdjelam Holter, zobaczymy co bedzie. mam ciagle bardzo niskie cisnienie, tak standardowo 80/50, czasem nizsze. z tego tez powodu ciagle boli mnie glowa, szczegolnie jak caly dzien spedze chodząc lub stojąc. Zdarzaja mi sie mroczki przed oczami jak nagle wstane i co ciekawe, jak wchodze po schodach. Musze to robic bardzo wolno bo chyba bym spadla. Po stresujacym dniu odczuwam silne bóle w klatce piersiowej. Jak bylam mala, tak do 10 roku życia bardzo czesto mdlalam. Na apelach, w kosciele, w kolejce w sklepie. I mam niemiarowość oddechowa (ale to podobno normalne). Czy ktos mial podobne objawy? Co to moze być?
witam! mam bardzo podobne objawy i stwierdzone omdlenia wazo-wagalne. potwierdził to test wysiłkowy który Tobie również powinien zostać zalecony.omdlenia najczęściej występują po wysiłku lub z samego rana..ale da się z ty żyć:) tyle, ze trzeba ograniczyć wysiłek i stresy(co nie łatwo da się zrobić..) życzę dużo zdrowia!!:)
test wysiłkowy nie jest do omdleń wazowagalnych - do tych omdleń jest test pochyleniowy - TILT TEST - polegający na staniu na ruchomym łóżku :P - jest sie przypiętym pasami i podłaczonym do monitorów - pomiary ciśnienia i monitorowanie serca. i czekają aż sie zemdleje. co do omdleń wazowaglanych to wysiłek wcale nie jest zabroniony, trzeba tylko unikać długiego stania szybkiego wstawania. ja mam ten zespół od ponad 8 lat i troszkę już z tym wojuję leczę się w poradni od omldeń - mało da się coś z tym zrobić justine :) - twoje drgawki prawodpodobnie były wynikiem niedotenienia organizmu wt ym mózgu. powinnaś zrobić też holtera ekg oraz holtera ciśnieniowego. ogólnie masz bardzo niskie ciśnienie - za niskie i to moze być powodem - moze to być zespół wazowagalny ale moze to być też coś innego - np bloki w sercu albo i jedno i drugie albo hipotonia ortostatyczna - czyli też spadek ciśneinia ale zaraz po przybraniu pozycji stojącej. to wymaga szeregu badań. mam nadzieję że się wyjaśni co ci jest i moze uda się tego pozbyć pozdrawiam