Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy po wymianie zastawki aortalnej

Rekomendowane odpowiedzi

W 2001 r mialam wymianę zastawki aortalnei i tętniaka aorty. Po 5 dniach po operacji wyszłam ze szpitala. nie mam zawrotow głowy do tej pory i czuję się dobrze. Pracuję zawodowo i od chwili operacji nie byłam na zwolnieniu lekarskim,. Operację miałam w Aninie.
Gość Piotr Własow - pewla
Piotr-727 czyli Piotr Własow rocznik 1948 z Olsztyna odpowiada; Operacja wszczepienia zastawki aortalnej 21 04 1998 w Aninie. Stan przed zabiegiem duża rostrzeń komory i stenoza. Rokowania z Olsztyna: zabieg lub ca 3 miesiące życia. 8 maja na pożegnanie usłyszałem od lekarza prowadzącego: *Przerażał nas nie stan pańskiego serca, ale pański optymizm* Domniemana przyczyna stenozy: RTGterapia guza śródpiersia (ziarnica) RTG 300KV (innego w Polsce nie było - teraz to się robi RTG MGV + chemia). Na złość rakowi 41 lat bez nawrotu! Ponoć niemożliwe - a bywa! Trafiła mi się trzy lata temu jeszcze padaczka. Ale to już pryszcz w porównaniu z tymi poprzednimi, tym bardziej, że mam lek nowej generacji i ponad 3 lata bez napadów! Rok po Aninie usłyszałem po standartowym echu od ordynatora: * Wymiary komory w normie, kurczliwość ścianek w normie. Panie Piotrze to cud*.No cóż wiem, że o ten cud modlił się w wielu intencjach mszalnych mój przyjaciel ks. Julian. Potem mi powiedział, że po wiadomości o udanej operaji się popłakał. Co do zawrotów głowy - faktycznie bywają, ale w ciągu 11 lat tylko dwa takie mocniejsze wymagające położenie się na paranaście minut. Reszta to sporadyczne takie, że wystarczy się czegoś przytrzymać albo i nie, chwila spokoju i po wszystkim. Najważniejszym jest to, że one nie pojawiają się znienacka - one narastają w parę, paranaście sekund! Jest czas na reakcję. Chodzę teraz jako wolontariusz-pocieszacz na olsztyńską kardiochirurgię i ponoć to robię skutecznie.
Witam- od 9 m-cy mam sztuczna zastawke aortalna i mitralna i wlasnie juz po kilku dniach po operacji zauwazylem ze ...potykam sie - tak jak bylbym pijany. POzniej po jakis 2 miesiacach mialem silne zawroty glowy konczace sie wymiotami tak chyba 3 ataki Neurolog stwierdził , ze mam zwyrodnienie kręgów szyjnych - teraz jakos ustaly te zawroty to przyplatalo sie ciagle dretwienie palcow lewej dloni i tak jakby niedowlad....Sam nie wiem co to jest- cwiczenia rechabilitacyjne jakos mi to lągodzą ale ..:) skutki uboczne zabiegu sa ....zwalam to na ...narkoze - zawsze to kilka h- a słyszalem wypowiedz chirurga po operacji ktora trwala 10 h ze - moze wystapic wlasnie niedowlad nog i rak.....(moja trwała ok 6h) A mozę po prostu panikuje niepotrzebnie:) pozdrawiam ...tykających
Gość herciuuu
witam ja jestem 5 miesiecy po operacji wymiany zastawki aortalnej oraz usunieciu tetniaka aorty wstepujacej tez dolegaja mi zawroty głowy oraz dretwienie ust i lewej reki neurolog stwiedzil iz kregoslup jest ok i zalecil branie memotropilu jak narazie niepomagaja i sam nie wiem do jakiego lekarza sie udac

Witajcie kochani piszę do was żadko ale staram się was często czytać. Kochani piszę do was z pytaniem, bo zastanawiam się czy jest osoba tutaj na forum która ma dziwne objawy. Tak dla przypomnienia, dokładnie rok temu operacja wymiany zastawki na biologiczna zastawkę aortalną. Ale przejdę do sedna sprawy, od października nasilały się pewne moje niedogodnienia związane z samopoczuciem oraz z zaslabnięciami, zawrotami głowy. Do października zawroty głowy były bardzo bardzo sporadycznie (może trzy razy, w tym pierwszy raz parę dni po operacji gdy już byłam w domu, zawroty głowy bardzo silne, cięzkość w utrzymaniu pionu, bełkotliwa mowa, zostałam wtedy zabrana do szpitala zrobiono tomografię i wyszłam do domu) potem spokój. W paździerwniku w pracy podczas gwałtownego podnoszenia segregatorów (tak segregatorow) zrobiło się mi cienmno przed oczami i zasłabłam, taki kilku sekundowy odlot, upadłam na kolana ale po kilkunastu minutach odzyskałam siły. Przez zasistniałą sytuację która mnie przestraszyła pojechałam do krakowa na echo serca, w badaniu wyszło ze zastawka śmiga, jedynie podwyższony jest gradient na zastawce, do tego serce hiperkinetyczne oraz poszerzona aorta wstępujaca. Wyniki w normie praktycznie usłyszałam że wszystko jest super. Uspokojona ucieszona wróciłam do domu, no ale parę dni później znowu to samo tylko już bez upadania na ziemię. Co się wtedy dzieje? okropne nagłe ni z gruchy ni z pietruchy zawroty głowy ale takie bardzo bardzo silne, takie które powodują że muszę się trzymać ściany i podtrzymujac się muszę się położyc, do tego bóle w klatce piersiowej, takie gniotąco piekące promieniują czasami do lewego ramienia, do tego cierpnący język. I może nie było by w tym nic dziwnego, bo niby każdemu może się zrobić slabo nawet całkiem zdrowej osobie, ale u mnie potrafi się tak dziać codziennie :( częstotliwość z miesiąca na miesiąc się zwiększa :( są to takie krótktrwałe odloty. Czy ktoś tak z was miewał? jak sobie radziliście? bo ja muszę się położyć i nogi do góry. Niepokoi mnie to bradzo, no ale z drugiej strony cztery miesiące temu było wszystko ok na echu, dlatego nie wiem czy to ja już tak wariuje? czy to stres?

Cześć mam pytanie czy miał ktoś podobnie do mnie jestem 3 miesiąc po operacji tętniak na aorcie wstępującej zastawki nam mechaniczne moje pytanie brzmi miał ktoś taki atak w niedziele wszystko z rana ok jedynie co mogę stwierdzić mało zjadłem ,popołudniu siedziałem na sofie wstałem poczułem coś w klatce i ze zaraz zjadę wyleciałem na klatkę do sąsiada i tyle pamietam zemdlałem ponoć cały blady byłem i co pamietam trochę wyginało mi palcam ocknąłem się jak karetka przyjechała w szpitalu echo serce wszystko ok zastawki pracują ok miał ktoś podobnie ????wczoraj wyszedłem i dziś miałem lekko jazdę zatkało mi uszy zaraz popuscilo i tak chwile poczułem niestabilność i niepokój Może jest ktoś tutaj co ma miał podobnie byłbym wdzięczny 

Ewa tak biorę warfin przeciwkrzepliwy ciśnienie mierze dziennie w ten dzień późnej w szpitalu wyszło ze miałem niski inr zwiększyłem dawkę Zobaczymy wczoraj byłem u kardiologa wszystko chodzi jak należy zastawki proteza itd... stresuje się tym bo ciagle mysle jak mi te zastawki biją raz mocniej raz ciszej i to mnie dołuje mam nadzieje ze już więcej się to mi nie powtórzy...