Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie, gniecenie, ucisk po lewej stronie klatki piersiowej

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, streszcze tak krótko jak mogę.

Mam 24 lata, od paru lat mam wrażenie, że coś jest nie tak z sercem, mimo badania echo/ekg rok temu, lekarz kardiolog stwierdził tylko wąska falę zwrotną zastawki płucnej i tyle. Miewam chwilowe pauzy bicia serca, przy wdechu, kucaniu, szybszym ruchu, CZASEM przy wysiłku, sytuacjach stresowych, nawet przy rozmowie z kimś. No dobra, przestałem zwracać na to uwagę, ale od tygodnia martwi mnie to, że mam chwilowe gniecenie/kłucie/rwanie, (nie wiem jak to nazwać w ogóle) po lewej stronie klatki piersiowej (rzadko czuję ból jakiekolwiek za mostkiem, ostatnio czułem, ale skręciłem tułowiem i coś mi pstryknelo i przeszło) Ból ten odczuwam w obrębie lewej piersi, nad sutkiem, czasami na łączeniu klatki piersiowej z lewą ręką, czasami w plecach w okolicy łopatki (tak jakby na raz w klatce i łopatce, w środku) ból, czy tam ucisk trwa od paru do parunastu minut i sam ustępuje. Zauważyłem też, że po zjedzeniu czasem zaczyna boleć, przy leżeniu na płasko. W różnych sytuacjach i pozycjach. Dodam, że pracuje fizycznie na budowi i uczęszczam na siłownię. Pozdrawiam.

Witam 

Jeśli sercowo jest wszystko Ok, to może być to ucisk od kręgosłupa na któryś z nerwów i takie daje objawy. Mam znajomego bardzo ciekawy przykład(wielki chłop) kierowca zawodowy zaczal mdleć za kierownica, towarzyszyły temu bóle w klatce piersiowej, po przebadania serca na „lewa stronę” okazało się ze to właśnie od kręgosłupa miał wszystkie problemy. Po wizytach u fizio było jak ręka odjął.

pozdrawiam