Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mam mega problem z kołataniem serca i ciśnieniem dziwne ataki pomocyyyyy..

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Gość Ania napisał:

Pani dr Małgorzata Kloch. Tyle, że pani dr przyjmuje tylko prywatnie  w scm clinic. Polecam ze względu na zainteresowanie pacjentem. Na prawdę brakuje tego wśród lekarzy. 

Ja chodzę do Dziedzic-Oleksy - bardzo zaangażowana pani doktor, ale też tylko prywatnie. Natomiast jestem weteranką kardiologów, ponieważ byłam też u prof. Jankowskiego, prof. Mizii-Stec, dr. Owsiaka, dr. Tomali, dr. Kuniewicza i jeszcze kilku innych. Byłam też u niektórych, których tu nod polecę, ponieważ postawili błędne rozpoznania nad którymi pozostali załamali ręce, a mi tylko dołożyli stresu. 

17 minut temu, Gość Ania napisał:

Dziękuję I również życzę dużo zdrowia. Piszcie co u was gak w ogóle. Zawsze możemy się tu wspierać. Jmowklas się na dopplera tętnic na jutro także dam znać co i jak 🙂

Ja też się umówiłam na to badanie 😂 ale u kogo znak a jaś termin na jutro? Ja mam na 2 mają dopiero, ale takie terminy ma ta lekarka. Ja idę do dr Zbierskiej-Rubinkiewicz.

2 minuty temu, Gość Fiolek napisał:

Ja chodzę do Dziedzic-Oleksy - bardzo zaangażowana pani doktor, ale też tylko prywatnie. Natomiast jestem weteranką kardiologów, ponieważ byłam też u prof. Jankowskiego, prof. Mizii-Stec, dr. Owsiaka, dr. Tomali, dr. Kuniewicza i jeszcze kilku innych. Byłam też u niektórych, których tu nod polecę, ponieważ postawili błędne rozpoznania nad którymi pozostali załamali ręce, a mi tylko dołożyli stresu. 

Gdzie przyjmuje dr Dziedzic Oleksy bo coś mi mowi to nazwisko.. hymm

1 minutę temu, Gość Fiolek napisał:

Ja też się umówiłam na to badanie 😂 ale u kogo znak a jaś termin na jutro? Ja mam na 2 mają dopiero, ale takie terminy ma ta lekarka. Ja idę do dr Zbierskiej-Rubinkiewicz.

Wiesz co jest taka przychodnia w Dojazdowie od strony wzgórz krzeslawickich. Tam przyjeżdżają lekarze z Krk i na jutro był termin i jest napewno jeszcze na 9.40 rano bo ja dzwoniłam 30 min temu? Gaja Med się nazywa przychodnia 

Na dietla 19

Nie wiem czy ta Pank dr mi nie robiła echo w lipcu ale w medicinie wiem że na Dietla ma jakiś swój gabinet. Sprawdzę jak będę w domu ale jeśli to ona to moja kardio się z nią zna i chwaliła ją za bardzo dokładnie opis całego badania. Jej powiedziała że ufa, że zrobiła swoją pracę należycie. Ale to potwierdzę jak będę w domu 🙂

9 minut temu, Gość Ania napisał:

Nie wiem czy ta Pank dr mi nie robiła echo w lipcu ale w medicinie wiem że na Dietla ma jakiś swój gabinet. Sprawdzę jak będę w domu ale jeśli to ona to moja kardio się z nią zna i chwaliła ją za bardzo dokładnie opis całego badania. Jej powiedziała że ufa, że zrobiła swoją pracę należycie. Ale to potwierdzę jak będę w domu 🙂

Weszła na stronę Mediciny i mogę potwierdzić, że mówimy o tej samej lekarce. Bardzo dobry specjalista z niej. Wizyty nigdy nie pospiesza, jest naorawde zaangażowana i ma duża wiedzę. Jeden z niewielu lekarzy, których spotkałam i których mogę naorawde polecic. 

Weszła na stronę Mediciny i mogę potwierdzić, że mówimy o tej samej lekarce. Bardzo dobry specjalista z niej. Wizyty nigdy nie pospiesza, jest naorawde zaangażowana i ma duża wiedzę. Jeden z niewielu lekarzy, których spotkałam i których mogę naorawde polecic. 

Czyli masz bardzo dobrą kardiolog i trzymaj się jej. Ja bym do niej poszła jakbym nie trafiła przypadkiem na dr Kloch. Tak jak mówię według niej pani dr Oleksy jest bardzo dobrym specjalistom 🙂

9 godzin temu, Gość Albert napisał:

Trochę strzelają na ślepo. Bo ataki z bólem dalej występują mecze się mega szybko.TK angio z kontrastem mialem robione, wykluczono zawał.Mimo zażywania beta blokera niestety dalej dziennie mam lekkie epizody gdzie po np wyjściu po schodach odczuwam ucisk w klatce i serce przyspiesza o jakieś 30 uderzeń bez względu na to czy siedzę czy coś robię, a moja wydolność na wysiłek spada diametralnie.Co pare dni jak się zapomnę i zrobię za dużo to mam atak który trwa z 30, 40 min (umiem sobie już z nim radzić ale od ostatniego czasu ból oprócz uciskowego przerodził się w kłucie tak jak by na sercu) po ataku jestem nie do życia plus ucisk w klatce pozostaje, zazwyczaj jadę na sor wykluczyć zawał bo po jednym z tych ataków prawie do niego doszło;(

pozdrawiam i zdrowia życzę 

Możesz też zrobić gastroskopie,ponieważ ból może promieniować od żołądka 

Zamierzam kiedyś miałem wrzoda,refluks,i niedomykalność przełyku wiec mogło to nawrócić, z tym ze wtedy czułem ze mnie boli żołądek teraz nie odczuwam dolegliwości. Wczoraj zmieniono mi beta blokera na coś nowego i już dziś jestem prawie pewien ze te „ataki” raczej nie są na tle nerwowym. Lek się nazywa Zemtard 180xl Dilitiazem hydrochloride który powinien blokować częstotliwość skurczy i rozszerza naczynia krwionośne , a całe popołudnie jak tylko się podniosłem z łóżka i stałem to puls miałem skaczący między 90 a 120, po wyjściu na pierwsze piętro do łazienki 140, z tym ze plus taki, ze dziś nie miałem towarzyszącego często uczucie przygniecenia na sercu.Jutro muszę zadzwonić do lekarza bo nie dość ze cały dzień miałem zawroty głowy to nie miałem na nic siły.(dodam tylko ze przy bb jak miałem normalniejszy dzień moj puls po wyjściu po schodach nie przekracza 105 bpm, a podczas statnia mam w okolicy 80 a nie 120, z tym ze występowały epizody gniecenia w klatce tylko przy wyjsciu po schodach zadniej innej aktywności )

Pozdrawiam i zdrowia życzę 

9 godzin temu, Gość Albert napisał:

Zamierzam kiedyś miałem wrzoda,refluks,i niedomykalność przełyku wiec mogło to nawrócić, z tym ze wtedy czułem ze mnie boli żołądek teraz nie odczuwam dolegliwości. Wczoraj zmieniono mi beta blokera na coś nowego i już dziś jestem prawie pewien ze te „ataki” raczej nie są na tle nerwowym. Lek się nazywa Zemtard 180xl Dilitiazem hydrochloride który powinien blokować częstotliwość skurczy i rozszerza naczynia krwionośne , a całe popołudnie jak tylko się podniosłem z łóżka i stałem to puls miałem skaczący między 90 a 120, po wyjściu na pierwsze piętro do łazienki 140, z tym ze plus taki, ze dziś nie miałem towarzyszącego często uczucie przygniecenia na sercu.Jutro muszę zadzwonić do lekarza bo nie dość ze cały dzień miałem zawroty głowy to nie miałem na nic siły.(dodam tylko ze przy bb jak miałem normalniejszy dzień moj puls po wyjściu po schodach nie przekracza 105 bpm, a podczas statnia mam w okolicy 80 a nie 120, z tym ze występowały epizody gniecenia w klatce tylko przy wyjsciu po schodach zadniej innej aktywności )

Pozdrawiam i zdrowia życzę 

Propranolol chyba działa w ten sam sposób. W sensie blokuje częstotliwość skurczy i rozszerza naczynia krwionośne. Posłuchaj Alberta bo żołądek może dawać podobne objawy plus sprawdź tarczycę bo ona ma wpływ na funkcjonowanie serducha.

Mnie sie dzisiaj super spalo. Przespalam całą noc mimo iż w ciagu dnia bylo raz lepiej raz gorzej. Mam dzisiaj dopplera tętnic. 3majcie kciuki. 

Tak zrobię. Tarczyce badali mi tu geniusze jak już miesiąc byłem na beta blokerze 🤦, a z tego co wyczytałem może fałszować wyniki. Odnoszę wrażenie ze w uk nie do końca wiedza co robią 😕. Najgorsze jest to ze tylko na leżąco  jest dobrze o ile to tak można nazwać. 
pozdrawiam i daj znać jak wyniki.

zdrowka dla wszystkich 😉

Ja już po badaniu. Czyściuteńko ani śladu niczego, a co dopiero jakiejkolwiek blaszki miażdżycy. Pan dr z zawodu kardiolog wspomnial że ewentualne migotania przedsionków to też nie wyrok na ablacje odrazu. Że wszystko zależy od tego jak często i jak długo one trwają. Poza do ablacji trzeba mieć min 3 tys skurczów dodatkowych czy jakoś tak. Dodał też że kobiety znoszą gorzej przyjmowanie betablokera niż faceci. 

13 minut temu, Gość Albert napisał:

To bardzo dobre wieści 😉 

Dziękuję 🙂 jutro mi holtera zakładają. Tak czy siak dzisiaj się lepiej czuje niż przez parę ostatnich dni i trochę się boję że holter nie wyłapie tego co trzeba.. no ale to już trudno.

1 godzinę temu, Gość Ania napisał:

Dziękuję 🙂 jutro mi holtera zakładają. Tak czy siak dzisiaj się lepiej czuje niż przez parę ostatnich dni i trochę się boję że holter nie wyłapie tego co trzeba.. no ale to już trudno.

ja tak właśnie miałam - przez ostatni tydzień czułam się fatalnie i w poniedziałek założyłam holter i oczywiście był to bardzo dobry dzień bez żadnych doznań kardiologicznych... masakra się wstrzelić 😞

Super Ania, że usg doppler wyszedł dobrze 🙂 jeden problem z głowy

W dniu 6.04.2022 o 17:42, Gość fiołek napisał:

ja tak właśnie miałam - przez ostatni tydzień czułam się fatalnie i w poniedziałek założyłam holter i oczywiście był to bardzo dobry dzień bez żadnych doznań kardiologicznych... masakra się wstrzelić 😞

Super Ania, że usg doppler wyszedł dobrze 🙂 jeden problem z głowy

Dzięki wielkie. Ja u was dzisiaj? Ja się właśnie próbuje jakoś ułożyć do snu z holterem. Średnie spanie ale to wszystko dla zdrowia więc jedna noc można się przemęczyć 🙂

Jak tam wasze samopoczucie? Ania, jak się czujesz? Albert, Tomek, a wy?

U mnie dziś gorszy dzień. Serce bije niby powoli, ale ja czuję taki wewnętrzny niepokój. Czekam na wyniki rezonansu serca i holtera 12 odpr. Choć już planuję założyć kolejny na dłużej, bo oczywiście, gdy miałam tego założonego, to był super dzień. 😕

Witaj

Ja pare dni temu znowu mocny atak i sor niestety , choć tym razem docelowo w szpitalu którym mam mieć mri serca.Lekarz który dawał mi wypis był delikatnie mówiąc zdziwiony jakimi lekami mnie faszerował inny szpital i nakazał ich zaprzestanie. Od 4 dni jedyne co jem to aspiryna i wracam ze tak powiem do „żywych” nie mam uczucia jak bym miał się przewrócić przy każdym najmniejszym wysiłku, jedyny minusem jest to ze jestem jak po za mocnej kawie roztrzepany w środku i tachykardia cały dzień się utrzymuje. Czekam na rezonans on wyjaśni wiele niewiadomych. Jedno czego się dziś dowiedział po konsultacji z Polskim kardiologiem ze moje epizody które występowały na początku mojej „przygody sercowej” były to częstoskurcze i żeby się ich wyzbyć będzie trzeba najpierw je złapać na ekg a później poddać się ablacji. Co do wyników angio tk i podniesionych troponin był zgodny ze mri jest potrzebne bo ct nie jest wstanie uchwycić wszystkiego.

Pozdrawiam i zdrówka życzę 😉

właśnie odebrałam wyniki MRI serca i wynik mam taki, że są niewielkie zmiany pozapalne. Czyli jednak miałam ZMS... co ciekawe badania krwi miałam zawsze książkowe - żadne parametry świadczące o ZMS nie były powiększone. Echo wychodziło idealnie. EKG podobnie. A tu dopiero teraz rezonans wykazał, że jednak coś było. Co gorsza robiłam rezonans prywatnie, bo do tej pory żaden lekarz, włączając kilku profesorów, nie wdział potrzeby na wykonanie MRI i nie dostałam żadnego skierowania. Jestem rozżalona naszyjm systemem opieki lekarskiej i lekarzami ogólnie. Bo oni mi od dłużej chwili jedynie wmawiają nerwicę lub arytmię 😕 

Dlatego nikt inny nie zna swojego organizmu lepiej niż Ty sam, i nie ma co odpuszczać do kiedy nie dojdzie się do źródła problemu.

Ja podobnie do Ciebie bardzo się źle czułem, na początku mówili że to nic takiego a skończyło się się tygodniem w szpitalu z troponinami w górnej granicy normy. Wiec nie ma co się dać zbywać bo dla nich jest tak najłatwiej , bo to nie oni mają problem, i żyją w bólu i nieświadomości że coś złego im dolega.

Bardzo się cieszę ze Twój problem został wyjaśniony. Ja musze jeszcze chwile zaczekać na swój skan.

ps w Uk opieka lekarska to jest masakra .... będąc stałym bywalcem na sor poznałem wiele historii ludzi ze gdyby nie wylot do innego kraju to prawdopodobnie by już nie żyli...

pozdrawiam i zdrowia życzę