Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe skurcze dodatkowe a arytmia

Gość Selena

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku wystąpienia arytmii,najprościej jest stwierdzenie za pomocą zwykłego osłuchania(wystarczy stetoskop)lub zapis elektrokardiogramu (EKG).Nie ma potrzeby monitorowania metodą Holtera(każdy kardiolog po zapisie elektrokardiogramu,potrafi ,stwierdzić czy jest arytmia)Monitorowanie holterowskie ,stosuje się tylko kiedy wystąpi na krótko i w nieprzewidywalnym momencie(wówczas będzie to częstoskurcz napadowy,który charakteryzuje się,kołataniem serca,duszność,ból wieńcowy,niespokojność)Sens mojej *gdzieś* wypowiedzi chyba nie był jasny i stąd pewne niezrozumienie.Nie każde zaburzenie rytmu serca wymaga badania badania za pomocą *holtera*Częstoskurcz napadowy leczy się farmakologicznie lub stosując kardiowersję elektryczną.Mam nadzieję,że tym razem wyjaśniłem precyzyjniej.
Czyli lekarz i tak wykryje u mnie arytmie?Ae nie mial Pan na mysli ze w czasie wystapienia to ze musi byc w chwili badania? Nawet jesli nie mam napadu w chwili badania to kardiolog wykryje ze serce ma jakies zaburzenia ? Bo ja mam wlasnie takie napady na krotko i w nieokreslonych momentach a mimo to krdiolog po ekg stwierdzil ze arytmii nie ma. Wiec to znaczy ze nie musi byc badanie robione w czasie napadu by wykryc zaburzenia?Jesli odpowie Pan,ze ekg i tak i tak wykryje arytmie bez napadu w danym momencie bede przeszczesliwa bo bede pewna ze jestem zdrowa:) a chyba i tak juz Pan pisał że to wszystko wyjdzie bez sensacji w trakcie ale wolę się upewnić a bede spac spokojnie:)