Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie kończyn i skutki nerwicy

Gość tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .... ostatnio przezywam (szczegolnie kiedy jestem wczorajszy) odczucie ze umieram ... dretwieja konczyny, uczucie ze zaraz umre, dretwieja konczyny, ale kiedy biore magnez z witamina b6 ktora uspakaja to jakos to mija. Pytanie czy nerwica to tylko cos co sie dzieje w glowie czy ma jakies powazne skutki zdrowotne.... np. kiedy jest uczucie kolatania serca to czy to serce jest wtedy zagrozone tzn czy cos sie z nim dzieje czy to wszystko dzieje sie po prostu w mojej glowie z powodu nerwicy?
No cóż Tomku. Jeśli chodzi o serce, to nie masz się chyba czego tak bardzo obawiać. Ja podczas ataku nerwicy miałem puls 180 i ciśnienie 170/110. Od bicia serca cały dygotałem (szczerze, to nie wiedziałem, że jest ono w stanie aż tak bić!). Nic mi się jednak nie stało (potwierdziło to ECHO), a lekarze kardiolodzy nie kazali obniżać ciśnienia i pulsu nawet podczas takiego ataku. Mocne bicie serca jest fizjologiczną reakcją na stres albo wysiłek fizyczny. Organizm jest do tego przystosowany. Podczas próby wisiłkowej u kardiologa puls dochodzi do 200. W dużym zdenerwowaniu także. Jeśli kołatania masz tylko podczas lęku, to wszystko ok!. Ja również miałem drętwienia ręki i bóle glowy o różnym nasileniu i charakterze (czasem przez kilka dni z rzędu prawie bez przerwy). Jednakże gdy zadałem sobie trochę trudu, by nie poddawać się bezsilnie strumieniowi moich chorych myśli, to po kilku dniach było prawie wszystko ok!!! Czułem się jakbym był prawie zdrowy. Jednak gdy poddawałem się strumieniowi moich automatycznych (negatywnych) myśli i przeżuwałem lęki to dolegliwości wracały! Radzę Ci więc rzucić wyzwanie nerwicy i być w tym konsekwentnym. Jednak zrób sobie najpierw przynajmniej podstawowe badania serca- EKG, dla pewności, że wszystko jest w porządku. Życzę Ci wytrwałości w walce i trzymam za Ciebie kciuki!!!!
Witam Już pewnie nikt nie odpowie bo pisze dwa lata od zamieszczenia tematu ale od roku zaczęła mnie nękać chyba Nerwica rok temu raz na pogotowiu tam ekg i ciśnienie ok oprocz szybkiego bicia serca dostalam uspokajający środek i przeszło. po roku znowu ataki do tego zawroty glowy itp i znowu stos badań i ok nawet podczas ataku szybkiego bicia okolo 130 na minutę na ekg ok. byłam u kardiologa i ok. dostalam propranolol na dwa tyg żeby się uspokoić. i co z tego jąk kończę brać ten lek i już myślę jak to się boję szybkiego bicia. serce zawsze mocno mi uderza a jak już cokolwiek robię to masakra i ten lek i tak Chcialabym by opuściło mnie to a to nic gdzie tam. makabra. i już dwa miesiące tak wieczorem zawsze bije wolno a od rana to różnie.