Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody między przedsionkowej u noworodka

sanek73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Pomyslalam ze moze napisze bo ja mam ASD1.Jest to taka sama wada jak u twojej coreczki tylko w innym miejscu jest ubytek.Jak wyczytalam dzieciatko dopierosie urodzilo wiec jest szansa ze ubytek zamknie sie samoistnie.Macie szczescie ze zosala wada wykryta po porodzie bo u mnie znalezli dopiero rok temu a jestem w twoim wieku.Tego typu ubytki wykrywane sa w bardzo puznym wieku.Ostatnio moja znajoma miala zamykany i lezala z nia pani lat 74 ktora tez miala zamykany ubytek.Nie napisales jak duza jest dziurka u twojej coruni?U mnie wynosi ona 14mm a tej starszej pani 2cm.Czyli nie jest powiedziane jak dlugo mozna z ta wada zyc.Teraz jednak dziecko jest pod opieka kardiologow i oni wiedza ile moga czekac i kiedy zamknac.Kiedys medycyna nie byla na takim poziomie i niestety ubytki wykrywano dosc puzno.Jesli chcesz dowiedziec sie cos wiecej to odpowiem na wszystkie pytania. Pozdrawiam i zycze zdrowka dla coruni. Mozesz wejsc tez na stronke www.sercedziecka.org.pl tam sa rodzice z dziecmi z takimi samymi wadami.
Witaj, serdecznie zapraszam cie na nasze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl Tu uzyskasz pomoc i odpowiedzi na swoje pytania od rodziców innych dzieci z problemami tego typu. ASD2 jesli nie towrazysza jej inne wady jest prawde powiedziawszy wadą , która albo ulegnie samoistnemu zasklepieniu albo też ładnie sie koryguje, w tym w zależności od położenia i wielkości ubytku metodami małoinwazyjnymi. z poradnika nszego : ... ubytek przegrody miedzyprzedsionkowej w tej wadzie stwierdza się brak fragmentu ściany oddzielającej przedsionki. ASD to jedna z najczęsciej wystepujących wad wrodzonych serca. Wada powstaje w wyniku nieprawidłowego tworzenia się przegrody międzyprzedsionkowej we wczesnym okresie życia płodowego. ASD2 jest jednym z 4 typów ubytku przegrody miedzyprzedsionkowej. Jest to ubytek otworu wtórnego i stanowi najczęstszą postac ubytków spowodowana brakiem fragmentu przegrody miedzyprzedsionkowej. Zlokalizowany jest w dole owalnym i ograniczony przez rąbek górny, dolny, przedni i tylny. Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej powoduje lewo-prawy przeciek krwi i zwiększony przepływ płucny. Nieleczona wada może stac się przyczyna wystepujących w wieku doroslym zatorów, powiększenia i przerostu prawego przedsionka oraz prawej komory a także przedsionkowych zaburzen rytmu. Nieodwracsalne nadciśnienie płucne wystepuje niezwykle rzadko. ASD rzadko daje objawy kliniczne we wczesnym dzieciństwie. U młodszych dzieci nawet z istotnym przeciekiem lewo-prawym jako jedyne objawy moga wystepowac częste zakazenia układu oddechowego oraz dusznośc w trakcie wysiłku fizycznego. Udzieci starszych w okresie dorastania niekiedy rozwijaja sie objawy prawokomorowej niewydolności krażenia i zaburzenia rytmu 9trzepotanie i migotanie przedsionków). ASD stanowi wskazanie do leczenia operacyjnego, podejmowane zwykle w wieku przedszkolnym. Operacje przeprowadza się w krążeniu pozaustrojowym. ASD2 zaszywa się najczęściej niewchłanialnym szwem ciągłym. Jeżeli ubytek jest rozległy lub stwierdza się mnogie ubytki przegrody międzyprzedsionkowej do zamknięcia wukorzystuje sie łate z osierdzia dziecka lub z tworzywa sztucznego. Kardiologia interwencyjna stwarza możliwości zmknięcia niewielkich ubytków ASD2 za pomoca przezskórnie wprowadzanych *korków*. dziecko kwalifikowane do zamknięcia metoda kardiologii interwencyjnej powinno mieć powyżej 10 kg masy ciała. Nejczęsciej tego typu ubytek zamyka sie zapinka Amplatza, chociaz dostepne sa równiez zapinki Cardioseal, Starflex, Helex. Każda z tych zapinek różni sie między soba budową i technika samego zabiegu. Najczęsciej jednak użyuwa się zapinki Amplatza - najpopularniejsza i z praktycznego punktu widzenia najbardziej przyjazna czyli o dośc łatwej technice wszczepiania. Zapinka ta jest dobrze widoczna w badaniu echokardiografii przepzprzełykowej, ktorej zastosowanie jako drugiej metody obrazującej oprócz metody angiograficznej jest niezbędne podczas zabiegu. Po zabiegu konieczne jest przez 6 miesięcy stosowaniue kwasu acetylosalicylowego w dawcew 3-5 mg/kg masy ciała dziecka. Do zamykania interwencyjnego kwalifikuja sie ubytki z rąbkami przegrody, które umożliwiają zaczepienie zapinki. Dwa oddalone od siebie ubytki miedzyprzedsionkowe teoretycznie można zamknąc dwiema zapinkami, ale pacjentów z mała masa ciała lepiej kierowac na operacje kardiochirurgiczną. Pozdrawiam i zyczę samoistnego zsklpienia ubytku Ola
A mnie denerwuje jak slysze ze ASD jest najlzejsza wada.Ja mam tego typu ubytek a przy tym wade zastawki ktora czesto wystepuje przy tego typach wadach.Tak jak wczesniej zostalo napisane musze miec zamkniete przez klatke w krazeniu pozaustrojowym i do tego dochodzi jeszcze naprawa zastawki.Czyli jak dla mnie wcale nie jest to takie latwe jak sie wydaje.Mysle jeszcze ze na tego typu pytania powinny odpowiadac ludzie z identyczna wada a nie poradniki,bo taki czlowiek ktory z tym zyje wie najlepiej jak sie czuje,co sie z tym wiaze.Jest takrze nadzieja ze z wada mozna dobrze funkcjonowac. Ja tez kiedys poszukiwalam informacji na temat mojej wady i niestety nie uzyskalam wyczerpojacych informacji ktore mnie interesowaly.Rozne osoby mowily ze pewnie zamkna mi przez tetnice a rzeczywistosc jest inna.Zreszta malo jest informacji o ASD1 i rozszczepie przedniego platka zastawki mitralnej.Nawet na forum nic o tym nie znalazlam. Pozdrawiam serdecznie. Sanek73 nie czytaj tego zonie bo nie potrzebnie moze sie denerwowac.
Nie podwazam zadnego autorytetu tylko jestem z Zabrza mam wade,duzo rozmawialam z lekarzami i oni sami nie potrafia odpowiedziec mi na karzde pytanie.A to czy to jest lekka wada-moze w stosunku do innych tak.Dla mnie jednak nie bo jesli jest potrzebna operacja w krazeniu to chyba mowi samo przez sie.Zreszta mi lekarze powiedzieli otwarcie ze nikt mi gwarancji nie da ze po gwarancje to do Boga. Mam rowniez dziecko z wada zastawki aortalnej i tez nie wiem wszystkiego bo widze tylko objawy.Z kad moge wiedziec co moje dziecko czuje w momencie zmeczenia albo silnych emocji?Male dziecko nie powiedziec ze jest oslabione albo ze jest mu duszno.Ono pewnie mysli ze tak ma byc.Dlatego to co pisza to nie zawsze pokrywa sie z rzeczywistoscia. Zreszta duzo by trzeba bylo pisac zeby wszystko wyjasnic...Pozdrawiam. Jeszcze jedno zeby nie bylo nie domowien zgadzam sie z Pania ze inne wady sa duzo ciezsze jak np.HLHS ale ja sie nie porownuje do tych osob tylko pisze ze nie zawsze ASD to zabieg tylko w niektorych przypadkach potrzebna jest operacja na otwartym sercu i w krazeniu.
Do Anetas: Nie mam takiej wady jaka jest tu opisywana. Mam stenozę mitralną i również miałam rozszczep płatka przedniego zastawki mitralnej. Chcę dodać, tylko, że w okresie, kiedy *następował* ten rozszczep - ja czułam się fatalnie - to był dla mnie koszmar. Może jednak warto zasięgnąć rady kilku specjalistów i wspólnie rozważyć plusy i minusy. Pozdrawiam
Monika147 dziekuje ze napisalas bo jak kiedys zakladalam wlasne watki to niestesty nie napisala do mnie zadna kompetetna osoba.Mowisz ze mialas rozszczep platka czyli mysle ze juz Ci go przyczepili?Moze napisalbys mi cos wiecej?Mowisz ze czulas sie bardzo zle.Ja tez nieraz czuje sie fatalnie ale jak rozmawiam z lekarzami i to naprawde bardzo dobrymi to oni nie potrafia mi powiedziec czy moje objawy sa od mojej wady,jakos im nie pasuje.Ja sama nie wiem czy mozna je przypisac do tej zastawki?Pozdrawiam. Alrada Tobie tez dziekuje ze odpisalas.Sama widzisz w jakiej jestem sytuacji(chora matka i chore dziecko)narazie jakos jeszcze funkcjonuje dlatego ciezko mi poddac sie operacji.Pociesza mnie jedynie fakt ze jestem pod kontrola najlepszych specjalistow.Oczywiscie odwiedzam tez czesto wasze serce dziecka i powiem szczerze ze naprawde tez mi duzo pomoglo,podtrzymalo na duchu ale nie ma na forum za duzo osob doroslych z moja wada a ja naleze do osob co chca wszystko wiedziec.Pozdrawiam serdecznie.
A to ja też odpisze bo to mój temat :) Ja wade sreca ASD sinus venosus + PAPVD miałam wykrytą w wieku 15 lat - ubytek był duży, miałam przrośnięte i poreciążone prawe serce i nadcisnienie płucne (na szczęście nieutrwalone). Po szybkiej diagnostyce miałam zabieg kardiochirurgiczny tak jak pisze anetas w krążeniu pozaustrojowy. Przeszłam to wszytsko dobrze, dzięki wspaniałemu kardiochirurgowi i doskonałej opiece. Dziś mam 25 lat i jest ok, stworzyliśmy z rodzicami dzieci z wadami serca fundacje - www.corinfantis.com i staramy sie (na ile to możliwe) pomóc innym. Sanek - ważne ze macie zdiagnozowane, jest szansa ze jesli sie nie zarośnie samo to dadzą rade zamknąć przezskórnie podczas cewnikowania serca (Zabrze jest w tym bardzo dobre) ale ważne żeby dokładnie było stwierdzone jaki jest przeciek przez ubytek - jesli duży i jesli obciąża serce to czasmi nie czekaja aż sam sie zarośnie (standardowo czeka sie do wieku przedszkolnego jak dziurka jest mała) i robią zabieg. Jak mówi anetas czasami trzeba otworzyc klatke ale trzeba miec nadzieje ze da sie inaczej. Pozdrawiam serdecznie ola