Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i szybkie męczenie się u nastolatki

heke

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Trochę się martwię, bo dzisiaj po zdenerwowaniu czułam się trochę słabo i zmierzyłam sobie ciśnienie- miałam 142/94 przy pulsie 46. Gdy już się uspokoiłam po kilku minutach zmierzyłam sobie ponownie- tym razem wyszło dużo większe- 125/101 i puls 73. Czy to jest normalne? Trochę mnie to martwi i się zastanawiam czy nie powinnam pójść do lekarza, zwłaszcza, że czuję się dosyć niepewnie, a ponadto szybko się męczę. Co doradzacie?
witam Jeżeli czujesz, że coś się dzieje to siedzenie w niepewności jest najgorszym rozwiązaniem.Ciśnienie 142/94 podczas zdenerwowania to normalna reakcja organizmu, ale jeśli występuje podczas relaksu to już wymaga wyjaśnienia. Szybkie męczenie podczas wysiłku może być objawem nadciśnienia tętniczego. Warto zrobić jeszcze parę pomiarów (4 w ciągu dnia) i pokazać lekarzowi, który jak będzie trzeba zleci inne badania. Sprawdz wartości ciśnienia podczas wykonywania jakiejś czynności np. po wejściu po schodach, a może po prostu za dużo nerwów i się nakręcasz???
Ciśnienie 142/ 94 to normalna i raczej łagodna reakcja na stres. Ja podczas napadu nerwicy miałem ciśnienie 180/110 i tachykardię 180. Lekarze kardiolodzy powiedzieli mi, że jest to normalna, fizjologiczna reakcja na stres lub zdenerwowanie. Zakazali mi też farmakologicznego obniżania pulsu i ciśnienia. Jeśli podejrzewasz nadciśnienie, to zrób sobie kilkanaście pomiarów manometrem w warunkach domowych (wykluczy to tzw. syndrom białego fartucha). Jeśli uzyskane wartości regularnie będą przekraczały lub równały się 140/90, to będziemy mogli dopiero wtedy mówić o nadciśnieniu tętniczym i trzeba będzie je leczyć. Ja jednak podobnie jak kolega Wojtek83 uważm, że masz po prostu nerwicę. Za taką diagnozą ponadto przemawia podawane przez Ciebie szybkie męczenie się. Jest to jeden z objawów depresji albo niektórych rodzajów nerwicy. Dla pewności radzę Ci jednak zrobić ekg (jest tanie, bo kosztuje ok. 20-30 zł) a wiele wyjaśni. Jeśli w opisie będą zalecenia do wykonania innych bardziej specjalistycznych badań, to będzie trzeba je zrobić. Może ekg trochę Cię uspokoi. Jeśli jednak rzeczywiście masz nerwicę, to przygotuj się na inne *ciekawe* objawy, np. różnego rodzaju bóle głowy.