Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie sztucznej zastawki aortalnej przy puchnięciu rąk i zmęczeniu

tolek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam wszepioną sztuczną zastawkę mitralną od 16 roku życia.Teraz mam niedomykalnośc zastawki aortalnej.Mam miec operację ,wymiana zastawki aortalnej.Ale mój lekarz mówi że nie tak szybko,bo czekają jak z zastawki zaczną wypadac płatki.Boję się tej operacji.Od dłuższego czasu męcze się ,ręce mi puchną.Niewiem co mam robi boję się operacji.Wiem że medycyna poszła do przodu.Nie wiem może mi ktoś doradzi co mam robic.A po pierszej operacji minęło 18 lat.Teraz mam rodzinę męża i dzieci.Pozdrawiam
Witaj, w jakims sensie domyslam się co musisz czuć. Przede wszystkim bądź dobrej mysli. Owszem rokowania moga byc niepewne, moze z czasem będziesz musiała wymagać interwencji, ale i medycyna się rozwija. Jesteś juz po jednej operacji, wiesz, że da się z tym zyc. Kochana, Ty masz dla kogo zyć więc mysl wyłacznie pozytywnie. Moze ta niedomykalnośc jest niewielka. Mnie lekarz mówił, że niedomykalności aortalnej często towarzyszy mitralna i odwrotnie. Czy jestes pod opieka dobvregoośrodka , specjalisty ? Musisz mu zaufać. Pozdarwiam i wszystkiego najlepszego