Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zapalenie mięśnia sercowego u niemowlaka

Gość Luke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zapytać o leczenie zapalenia mięśnia sercowego u małych dzieci - jednak aby do tego dojść chciałbym przedstawić obraz sytuacji... Mianowicie ok. 2 tygodni temu podczas wizyty u lekarza pediatry, u mojej siostrzenicy (ma teraz miesiąc) dosłuchano się szmerów w sercu i poradzono konsultacje z kardiologiem dziecięcym. Wizyta odbyła się prywatnie następnego dnia - Pani doktor stwierdziła iż z uwagi na niezbędność wykonania ekg i niepokojąco ciężki oddech dziecka konieczne jest skierowanie do szpitala. Dziecko znalazło się w szpitalu tego samego dnia. W pierwszej kolejności zdiagnozowano zapalenie noso-gardzieli (na co podano antybiotyk), dalej niedoczynność tarczycy (podawane są hormony). W tym czasie cały czas podejrzewano zapalenie mięśnia sercowego. Po kilku dniach (gdy kardiolog dziecięca była w szpitalu) wykonano ekg i echo serca. Następnego dnia pediatra stwierdziła iż dziecko zdrowieje i wykluczyła ZMS. Jednak dziś gdy w szpitalu pojawiła się lekarz prowadząca stwierdziła iż dziecko musi zostać jeszcze w szpitalu gdyż niewykluczono ZMS i będą podawać immunoglobulinę... Moje pytanie jest następujące czy podanie immunoglobuliny nie zaszkodzi dziecku przy tak niepewnej diagnozie? Dodam iż echo nic nie wykazało, podstawą jest *wahnięcie* na ekg...
Nie wiem czy to cos pomoze ale cytuje z poradnika : bradykardia zatokowa może być m.in. spowodowana infekcją, nadmiernym napięciem nerwu błednego, nadczynnościa tarczycy zwiększonym stęzeniem potasu czy wapnia, obnizona temperatura, niedotlenieniem, chorobą węzła zatokowego, stosowaniem leków. Po usunięciu przyczyny najczęsciej rytm serca ulega normalizacji.