Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wąska fala zwrotna w zastawce mitralnej

Gość mi42

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Bardzo proszę o interpretacje wyników mojego echa serca. W szczególności chciałbym wiedzieć o czym świadczy *fala zwrotna IV stopnia* WYNIKI: Wymiary jam serca i grubości ścian: LK (d) – 44 mm PMK (d) – 8 mm tśLK (d) – 8 mm LP – 32 mm Ao – 21 mm PK (d) – 33 mm Zastawki: MITRALNA: - Płatki o prawidłowej morfologii I ruchomości - Oba płatki uginają się w znacznym stopniu w kierunku LP (stopień ugięcia – 4 mm od płaszczyzny pierścienia) - Wąska fala zwrotna IV stopnia - Napływ do LK: E/A – 1,2; DT – 155 ms; IVRT – 80 ms AORTALNA - - płatki o prawidłowej morfologii i ruchomości - - Vmax – 1,1 m/s; PGmax – 55 mmHg - - śladowa fala zwrotna TRÓJDZIELNA - - płatki o prawidłowej morfologii i ruchomości - - śladowa fala zwrotna PŁUCNA - - płatki o prawidłowej morfologii i ruchomości AccT – 120 ms Kurczliwość – prawidłowa Osierdzie – bez cech płynu -------------------------------------------------- Z góry dziękuje za odpowiedź!
Witaj, pamietaj, że nie jestem specjalistą Nie znam norm dla poszczególnych parametrów ale: Ao to aorta Zastawka mitralna : fala zwrotna IV stopnia - jesli dobrze odczytałeś dane to jest to znaczna niedomykalnośc (wąska fala) zastawki - określa sie ją w 4 stopniach, przy czym istotny jest cały obraz, zmiany hemodynamiczne ect aby okreslić stan pacjenta Zastawka aortalna - śladowa niedomykalnośc a więc bliska fizjologicznej Podobnie zastawka trójdzielna. Tyle laik. Najwazniejsza jest opinia lekarza prowadzącego, który ma wiedzę specjalistyczna oraz wgląd w całą dokumentację. Pozdrawiam