Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze i niskie ciśnienie po operacji zastawki aortalnej i aorty wstępującej

DarcentA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 37 lat. Jestem niespełna dwa tygodnie po operacji zastawki aortalnej i aorty wstępującej w IK w Aninie. Przyznaje, że jestem z lekka podłamany. O bólach mostka już zapomniałem, ale pojawiły sie dolegliwości sercowe: mocne bicie, dodatkowe skurcze, arytmiczne bicie nasilajace się szczególnie w nocy, niskie ciśnienie np. 107/56, osłabienie i napady nudności. Lekarze twierdzą, że tak może być, ale ja śpię po kilka godzin w nocy i czasami mam tego dość. Mam zapisany concor i to wszystko. Czy ktoś przechodził podobne dolegliwości. Jak one długo trwają? Proszę o pomoc.
Witaj DarcentA, szczerze mówiąc trochę mnie nastraszyłeś. Ja czekam cały czas na taką operację. Obecnie mam niedomykalność aortalną +++. Ciśnienie o jakim piszesz to u mnie obecnie normalne ciśnienie. O tym jak się czuję nie będę już pisał. Proszę napisz mi w jakim stanie było Twoje serce w chwili kiedy lekarz skierował Cie na operację? Pozdrawiam i życzę zdrowia!
Witam Darco byłam operowana w Aninie 9m-cy temu.Początkowo miałam opisane przez ciebie objawy i mogę ci tylko tyle poradzić- jak będziesz miał mocne uderzenia serca i uczucie duszności weź sobie poprostu magnez- powinno pomóc :-) i oczywiście zwracaj jeszcze narazie uwagę na ilość płynów bo ich zbyt mała ilość- poniżej 2l dziennie nasila przytoczone przez ciebie objawy.jeśli nadal będziesz się tak źle czuł poprostu skontaktuj się z lekarzem :-) Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia :-) Aśka
Witam tykających. (zastawka aortalna 2004r) Te przypadłości po operacji to norma, do tykania można się przyzwyczaić lub nie. Słyszysz tykanie i zastanawiasz się czy jest OK, no i problem ze spaniem to czasami męczy mnie do dziś - 4,5 roku po operacji. Pomaga małe piwko wieczorem!!! (od czasu do czasu) INR raz w miesiącu na poziomie 2,5 - 3,5 (ACENOKUMAROL) Pozdrawiam wszystkich z Ochojca !!!!!!!
Witam, jestem 5 miesięcy po operacji - Ochojec. Trudno jest się przyzwyczaić do tykania zastawki. Słyszę ją cały czas. A jak nie słyszę, to się denerwuję. Błędne koło. To jest po prostu problem w głowie. Dochodzi do tego problem z ustawieniem INR. Przy aceno skakał jak oszalały. Po zmianie na warfin jest bardziej przewidywalny. Waha się w granicach 2,3. Ale trzymam diete, nic zielonego. Od czasu do czasu czerwone wino.Tak więc polecam warfin wszystkim którzy mają problen z INR przy aceno. Pozdrawiam tykająca.
Rehabilitację trzeba zacząć najpóźniej 30 dni od opuszczenia szpitala. Tylko wtedy NFZ pokrywa koszty rehabilitacji. Ja miałem rehabilitację w Instytucie Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni. Po zakończeniu rehabilitacji 2-3 razy w tygodniu uprawiałem marszobiegi ok 3km (ok 2 miesiące). No i jeszcze mam działkę ogrodową na której trzeba robić i to nie mało. I jakoś trzymam formę. :)) Pozdrawiam tykających
Zastawkę Aortalną miałem wszczepioną w 2004 w Maju po operacji było wszystko oki pięknie się dochodziło do sprawności fizycznej . Powrót do pracy myślę piękna sprawa no tylko pogratulować medycynie milowe kroki zastawki z tworzyw i komponentów które są obojętne dla organizmu .2006 r Skręcenie kręgosłupa pobolało przestało dwa dni potem. Mam ciekawą pracę ustawianie maszyn wtryskowych T.SZ ,elektronika automatyka przemysłowa ,innymi słowy pracownik utrzymania ruchu.Dbam o to by ludzie którzy tam pracują mieli na czym pracować. Po operacji zastawki miałem problem z lekarzem od Medycyny pracy wahał się dopuścić czy nie dopuścić ale jakoś to poszło. No i zaczęło się w Lutym na mrozie w zakładzie pośliznąłem się pobolało przestało potem zwolnienia ,zasiłek rehabilitacyjny ,sanatorium po sanatorium renta na czas określony. No koniec końcem czas wrócić do pracy :no i właśnie Dostaję skierowanie do lekarza medycyny pracy.No i tam dostaję policzek .koniec kropka niedopuszczony do pracy. napisałem do ZUS o wznowienie renty po komisji lekarskiej :nie jest pan niezdolny do pracy . Na kręgosłupie nic nie ma czasem boli mocniej czasem słabiej zdjęć RTG tyle że czasem aż boję się światło zgasić ,,, :) ups zapomniałem że prądu nie ma jakaś awaria . To taka scenka kabaretowa do śmichu a tera kot się zacznie śmiać ~~~~~~~~~~ No a propos zdjęć radiolodzy nic nie widzą , TK wg radiologa nic nie ma oprócz opuchnięcia na jakimś krążku oponowym cy cuś.Lekarze napisali po konsultacjach tylko leczenie zachowawcze.no potem zaczęło się Mam podobne objawy jak opisane nadprogramowe skurcze ,pojawiające się szczególnie po dość wydajnym po względem ruchu dniu. Nocne dolegliwości pojawiły się w zeszłym roku ,dziwny stan wybudzenie w nocy ,uczucie zimna potem ciepła ,oblanie potem no i kulminacja tego wszystkiego to poty no coś pięknego.wszystko mokre tylko nie ranne pantofle i Powiem Tak A co Ja Mam Zrobić ??????????????? Dzwonię do pana pani w bardzo nietypowej sprawie. Sorka ale się poddałem nara GG 1765445
Do wojtek46: Po każdej operajci serca mozna pracowac, tylko na pewno nie fizycznie. ja jestem już po 3 zabiegach, bo urodziłam się z ciężką wada serca ( tetralogia Fallota z zarośnięciem zastawki tetnicy płucnej). W 1998 w Aninie miałam pełną korekcje wady. lekarze wszczepili mi homograft, czyli częśc tętnicy płucnej wraz z zastawką, która, tak jak pozostałe, nie domyka się. Teraz problemem jest tętniak aorty wstępującej ( 5,4 cm) i zwężenie drogi odpływu z prawej komory. Jeśli w maju aorta bedzie jeszcze szersza, kardiochirurdzy zdecydują, co dalej. najpewniej tak czy inaczej czeka mnie czwarta, bardzo poważna operacja. Jeśli więc ktoś z Was przeszedł dopiero jedną, nie ma się co tak przejmować:-)