Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betablokery a większa smiertelność

Gość Kaska

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałam niedawno z osoba która ma dodatkowe skurcze i wysokie tetno, po wielu badaniach , dostała na to bloker Biostotal (moge cos w nazwie przekrecic) i rade zeby sie niebac go zazywac bo nie powduje zwiekszonej smiertelnosci jak inne nowe blokery na arytmie. a ja biore Betaloc50 wiec tak sie zaniepokoiłam...stad moje pytanie
Gość Łukasz
B- blokery działają antyarytmicznie bo zmniejszają akcję serca, jeśli stosuje sie je u ludzi bez przeciwskazań tzn. astma, depresja, bloki, choroba naczyń kończyn dolnych to są bardzo pomocne. Groźne jest ich odstawienie nagle- serce przyzwyczajone do bicia wolno nagle przyspiesza, może spowodować nawet zawał. Niestety takie sytuacje sie zdarzają. Dlatego apeluje- odstawianie leków bez kosultacji z lekarzem jest po prostu strasznie nierozsądne, bez względu na przyczynę odstawienia- po prostu można wpaśc w wielkie kłopoty.
bzduuuuuuryy.blokery nie powodujĄ ŚmiertelnoŚci szybszej czy jakiejŚ tam.ja brałam długo proplanolol choć jest lekiem nieco przestarzałym.myŚlę ,że chodzi raczej o to żeby brać leki nowej generacji bo na pewno majĄ mniej skutków ubocznych.teraz biorę betalok.
Ja uzywam Metopro...itd od 4 lat, bardzo mi pomogl. Ogolna kondycja mojego organizmu poprawila sie ogromnie.Uklad nerwowy, ktory dotad fatalnie wplywal na zachowanie serca,wyciszyl sie.Czeste migotania,dygotania serca,czeste paniki w jakie bez powodu wpadalem,krotki odech, ustapily lub wyciszaja sie z dnia na dzien.Niestety ubocznym skutkiem,ktory zauwazylem od pewnego okresu czasu jest malejacy z dnia na dzien poped plciowy. Dawniej dzien bez chociaz jednej kobiety byl dniem *straconym* oczywiscie bywaly dni i tygodnie z jedna za to bardzo czynna *zawodowo*:) Niestety choc stosuje coraz wieksza selekcje jakosciowa, choc zmniejszam wiek partnerek a ich atrakcyjnosc pod kazdym wzgledem rosnie,mnie coraz mniej rosnie :( Blagam,moze ktos pomoze rozwiazac moj problem?!