Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dysfunkcja rozkurczowa mięśnia komory serca

Gość Krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na imie mam Krzysiek mam 22 lata . Na komisji wojskowej miałem robione badania serca ECHO 2-D. Wykryto u mnie wade serca (oczywiście zapisałem się do kardiologa , ale jestem troche niecierpliwy a *uprzejmość* lekarzy wojskowych nie zna granic więc nic się nie dowiedziałem. Jeśli Ktoś na forum byłby w stanie pomóc zinerpretować mój wynik wyłbym wdzięczny - chociaż 2 słowa. Z góry dziękuje i pozdrawiam. LVd - 4,8 cm IVS - 1,0 cm PW - 1,0 cm Ao - 3,5 cm LA - 3,1 cm EF - 66% Jamy serca prawidłowej wielości. Prawidłowa grubość i kurczliwość ścian. Dysfunkcja rozkurczowa mięśnia lewej komory. Niedomykalność trójdzielna (+) , Niedomykalność mitralna (+) - wiotkie płatki zastawki mitralnej. Osiedzie bz. troche (nieczytelnie). Czy to coś poważnego ? Czy powinienem wykonać dodatkowe badania ? Pozdrawiam.
Na ile laik potrafi coś odczytać : LV - lewa komora LVD - średnica lewej komory IVS - przegroda miedzykomorowa PW to fala pulsacyjna ale może chodzi o PV - zastawka tętnicy płucnej Ao - aorta LA - lewy przedsionek EF- frakcja wyrzutowa mówi ile % krwi wypelniającej komorę serca jest wypompowywanej w czasie skurczu. Przyjmuje sie , ze u zdfrowego człowieka powinna przreakraczać 65 %. Nie znam noerm dla tych parametrów ale gdyby było coś nie tak chyba by lekarz napisał. Pozytywne : Jamy serca prawidłowej wielkości. Prawidłowa grubość i kurczliwość ścian. Dysfunkcja rozkurczowa mięśnia lewej komory - to juz pytanie do specjalisty. Masz stwierdzona niedomykalnośc zastawki serca - trójdzielna (+) , - znak + oznacza stopien I niedomykalności z 4 a więc mały Niedomykalność mitralna (+) - jak wyżej wiotkie płatki zastawki mitralnej. wiotkie płatki mają tendencję do uginania się. Jak mi mówił lekarz często u osób wysokich szczupłych Osiedzie bz. troche (nieczytelnie). - bz to chyba bez zmian ale musisz poczekac na wypowiedx bardziej zorientowanej osoby Poza tym jestem w szoku, ze podczas komisji robia echo serca - dla mnie pozytywne zaskoczenie. Pozdrawiam i życzę zdrowa Ola Czy to coś poważnego ? Czy powinienem wykonać dodatkowe badania ? Pozdrawiam
w tym przypadku chodzi pewnie o objętośc wyrzutową komory lewej Objętość wyrzutowa serca - SV (stroke volume) - jest to objętość krwi wytłoczona przez jedną z komór serca podczas jej skurczu. U dorosłego mężczyzny objętość krwi wytłoczonej przez komorę podczas skurczu wynosi około 70-75 ml.