Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niebezpieczne dla życia skutki stosowania Prestarium

Gość Henryk

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż po przeczytaniu całego wątku przestraszyłem się trochę ale ponieważ przetestowano na mnie już tyle różnych leków i żaden nie działał tak jak powinien to mam nadzieję że ten w końcu da radę unormować jakoś to ciśnienie, mam dopiero 30 lat i leczę się od jakichś 4-5 lat, wiążę spore nadzieje z tym specyfikiem i mam nadzieję że nie dosięgną mnie żadne uboczne skutki, dzisiaj wieczorem pierwsza tabletka i zapewne będę mierzył co chwilę ciśnienie czy spada czy też nie, tak wiem że panikuję ale chciałbym w końcu zacząć normalnie funkcjonować. pozdrawiam wszystkich ciśnieniowców i zdrówka życzę :)

Przez pół roku miałam napędowy suchy kaszel, którego nie mogłam zdiagnozować. Wydalam sporo kasy na: laryngologa, pulmunologa, alergologa. Dopiero kardiolog bezblednie. Ciśnienie nie spadało więc poszłam do kardiologa, ktory od razu zapytał czy aby nie mam kaszlu... Po zmianie leków uporczywe kaszel zniknął z dnia na dzień. Dodam, że miałam w międzyczasie 4 epizody obrzęku quinck*ego... pomaga Allegra.

Po kilkudnioym przyjmoaniu  Prestarium 5mg x na dobe, budzilam sie w ny z dzinym uiskiem, bolem  seru, na klatce piersiowej.a za bylam na akajah ten jedyny lek zostal mi przepisany na  nadisnienie..Inne pomgaly zmiejszyc te piersze / te drugie bez zmian...po tyg zle, dziwnie sie dzlam i suchos w ustach, budzenie w noy.Odrzuilam Prestarim powroilam do leku z przde akacji, choc tak ,,dobrze,, isnienia nie obnizaly... Po msc przery ponownie ysokie cisnienie..ZNO Prestarium i tylko 1x dziennie brallam, potem 2,5mg zyli polowe  nasilily sie- powroily dolegliwosci z serem !! Sere mam zdrowe, badane u 2 kardiologow..usg- echo dobre...ekg w ruchu rowniez !   BOJE sie przyjmoa ten lek ! NIGDY   czesniej nie zulam takich dolegliwosci i dyskomfaortu. Ta suchos w ustach, lekki obrzek w gardle, tarz yglada inaczej i problemy  z glebokim oddychaniem pomimo przjmoania wziewow na astme. Mam 53lat, chce zyc!!

Ludzie nie dajcie się zwieść wpisom na takich forach jak to . Dlaczego ? , nie dla tego że tutaj piszą oszuści tylko dla tego ,  że zawsze Ci co piszą takie wpisy jak OSTRZEGAM przed Prestarium czy innym lekiem , bo może zabić , bo się puchnie , bo mam obrzęk itp  to są osoby nie zadowolone z tego czy innego leku . Ale oni stanowią ułamek ułamka procenta wszystkich co biorą . Zastanówcie się , ci co biorą lek i nic im nie jest , nie zawracają sobie nawet dupska pisaniem na forum . Po prostu biorą i tyle . A od siebie napisze tylko tyle : mam 48 lat i niewielkie nadciśnienie ale od około 4 lat biorę w koło Prestarium 10 mg z rana . Z racji tego , że nie nawidzę leków , a do tego jestem alergikiem i wystarczy u mnie wziąć kota na kolana żeby się za 5 minut podduszać , boję się brać cokolwiek nowego i nie sprawdzonego . Tak samo było z Prestarium . A do tego zanim zacząłem go brać poczytałem sobie na tym właśnie forum  wpis o ile pamietam Henryka '' jakie to skutki zażycia Prestarium są straszne itd '' prawie przez ten wpis  zaprzestałem brać ten lek . Po rozmowie z moim kumplem kardiologiem , który mi wyjaśnił to co napisałem powyżej , że piszą takie posty jedynie Ci co maja w sumie pecha , bo zanim lek idzie do ludzi to jest masowo testowany i , że gdyby takie dawał skutki to by go nikt nie wprowadził do sprzedaży . Krótko mówiąc : lek pomoże 10 milionom  ,  a zaszkodzi  1000 osób .  Brałem przez miesiąc dawkę 5 mg żeby się przyzwyczaić , a po około miechu wskoczyłem na dawkę 10 mg . Skutkiem ubocznym był suchy kaszel wnerwiający mnie ale z powodu tego , że Prestarium jest bardzo bezpiecznym lekiem kumpel kardiolog powiedział żebym wytrzymał ze 3 miesiące i kaszel zaniknie . Kaszel ustąpił po około dopiero 4 miesiącach brania . Teraz biorę go ponad 4 lata codziennie jak się tylko obudzę . Nie raz wypije i pół litra Johny Walkera ( rzadko ale się zdarza ) i w kolo piję winko do obiadu i nic się nie dzieje , żadnych skutków ubocznych . Trzeba po prostu cierpliwości i wiary . Zamiast czytać wypociny na forach , brać i zapomnieć , że się bierze , a nie z każdą tabletką jak coś zakłuje zaraz obwiniać lek . Tak samo jak z mierzeniem ciśnienia . Na początku mierzyłem codziennie przez pół roku i się jarałem czy mam takie czy inne . Po ustaleniu półrocznym średniego ciśnienia zapodano mi Prestarium i już ciśnienia nie mierzyłem chyba z rok . Czuje się dobrze i się nie stresuję tym czy po leku będzie to czy tamto . Tak samo jak nie sprawdzam namolnie ciśnienia bo to nie ma sensu . Mierzenie nakręca całą spiralę . Mierzysz i się zastanawiasz  czy dobre wyjdzie , a jak tylko lekko wyjdzie źle znowu mierzysz i masz jeszcze większe z nerwów. Podsumowując : brać lek i cieszyć się życiem . Pozdrawiam nadciśnieniowców 🙂 .

W dniu 6.09.2007 o 14:36, Gość Andrzej napisał:

Witam Biorę prestarium 5mg od prawie roku i żadnych poważnych skutków ubocznych. Czasem nawet zdarzy mi się wypić piwko lub wódeczkę i też brak skutków ubocznych. Przed leczeniem miałem ciśnienie 190/130 , a teraz 110/70 i czuję się bardzo dobrze. Pozdrawiam, Andrzej.

Biorę P od kilku lat.... Piwo, kawa, a nawet drink -  umiarem - zupeełnie nie kolidują 

O bólu głowy wręcz zapomnialam 😄

Gość Małgorzata

Witam wszystkich na forum, również miałam problem alergiczny po przyjęciu prestarium.Lek przyjmowałam po zawale serca ,trwało to 3 tygodnie i z każdym następnym dniem brakowało mi tchu, powietrza, męczyłam się przy chodzeniu ,aż  dostałam polekowego zapalenia płuc w 15-j dobie przyjmowania leku ,w nocy bardzo kaszlałam i pociłam się ,rano ze wszystkimi lekami,które przyjmowałam pojechałam do prowadzącego lekarza i od razu odstawił mi prestarium , wszystko szybko minęło i zaczęłam oddychać pełną piersią  szkoda, że tak długo się męczyłam, pozdrawiam.

Gość Małgorzata

Jestem jedną z tych pechowych. Po miesiącu stosowania Prestarium spuchłam, usta, język, policzki wewnątrz i podniebienie obsypane krostkami. Szkoda, że nie trafiłam na to forum wcześniej bo wiedziałabym że lek ma taki skutek uboczny. Lekarz na pogotowiu stwierdził, że pierwszy raz coś takiego widzi...... dopiero konsultacja z lekarzem rodzinnym i odstawienie leku spowodowało że wyglądam normalnie 🙂 

W związku z tym, że inne leki przestały działać, lekarz zapisał mi Prestarium 10+ 10. Po 5 dniach obrzęk twarzy, plamy czerwone na skórze, powiększony język. Ogólne samopoczucie fatalne, uderzenie krwi przy zmianach położenia, totalne zmęczenia, szumy uszne. Czułam się jakbym umierała. Na mnie zadziałał fatalnie, odstawiłam.