Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niebezpieczne dla życia skutki stosowania Prestarium

Gość Henryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Również od roku biorę prestrium. Dużo na temat tego leku czytałm. oczywiscie biore ze względu na wysokie cisnienie spowodowane chorobą nerek. Muszę stwierdzić, że czasem mogą być objawy obrzęku. chyba nawet na ulotce jest zapis ostrzegający- jeżeli ktoś jest uczolony na dany składnik to powinnień natychmist porozumieć sie z prowadzącym lekarzem. Poza tym piszecie, że bierzecie lek od 7 dni i brak reakcji. Oczywiscie tak może być, gdyż dopiero po miesiącu następuje poprawa. Oczywiście mogą być tacy co szybciej odczują poprawę. Co do skutków ubocznych w mioim przypadku czasem mam ból serca pomimo, że na serce nie choruję, ale gdzieś wyczytałem, że takie objawy mogą nastąpić, następna sprawa w moim przypadku doszło do wypadania włosów. Odstawiełm na pewny czas bez wiedzy lekarza i zauważłem szybki odrost włosów. Oczywiście moze mam skłomności do wypadania wosów i dlatego lek może przyspieszać tak proces. ponadto wyczytałem, że lek jest dopiero testowany.
przeciwnadciśnieniowego do poprawy podatności tętnic zmniejszonej w nadciśnieniu tętniczym. Dodatkowym celem była identyfikacja zależności pomiędzy wskaźnikami struktury i funkcji tętnic a parametrami klinicznymi i biochemicznymi. Parametrem, za pomocą którego oceniano rozszerzalność tętnic, była prędkość fali tętna (PWV). PWV mierzono za pomocą specjalnie opracowanego urządzenia noszącego nazwę Complior®, pozwalającego na wiarygodne, nieinwazyjne i powtarzalne pomiary PWV poza ośrodkami badawczymi. Badanie miało charakter wielonarodowy. Oceniono w nim 2187 chorych. Z tej grupy do badania włączono 1703 chorych z umiarkowanym nadciśnieniem samoistnym, których leczono przez 6 miesięcy peryndoprylem 4 mg (w razie potrzeby dodatkowej kontroli ciśnienia tętniczego razem z indapamidem). Próba obejmowała okres wstępny przed rozpoczęciem badania, w trakcie którego badaczy szkolono w użyciu aparatu Complior®, aby zapewnić jednorodność zbieranych danych. Badaczy informowano również o przesłankach i protokole badania. Chorzy badani byli co miesiąc przez pierwsze 3 miesiące próby, a następnie na końcu badania. Przy okazji każdej z wizyt przeprowadzano pełne badanie kliniczne. Poza standardowymi testami laboratoryjnymi oceniano rozszerzalność tętnic poprzez pomiary szyjno-udowej prędkości przepływu fali tętna (PWV) wyjściowo oraz po 2 i 6 miesiącach leczenia. Osiemdziesiąt dziewięć procent chorych otrzymywało Prestarium w monoterapii. Po 2 i 6 miesiącach leczenia zaobserwowano istotny spadek skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego oraz ciśnienia tętna. Dodatkowo istotnie zmniejszyła się PWV (patrz wykres poniżej). Spadek prędkości przepływu fali tętna świadczący o poprawie podatności tętnic, w 90% był niezależny od efektu hipotensyjnego Prestarium. Może to być spowodowane swoistym wpływem Prestarium na ścianę tętnicy i jest zgodne z obserwacjami pochodzącymi z wcześniejszych badań wykazujących, że zahamowanie aktywności ACE za pomocą Prestarium może poprawiać podatność tętnic w sposób niezależny od wpływu na ciśnienie tętnicze.38,39 Obecnie, po udowodnieniu tej hipotezy w przeprowadzonym na dużej populacji chorych z nadciśnieniem badaniu Complior®, kolejnym etapem jest przeprowadzenie badań prognostycznych, mających na celu określenie, czy pomiary PWV mogą poprawić sposób selekcji chorych, u których można zastosować leczenie prewencyjne.
Gość Kiepska sprawa
*~Henryk, 2005-03-02 16:50:31 (IP: 82.177.***) Szanowni Państwo, którzy stosujecie Prestarium: chciałbym uprzedzić o bardzo niebezpiecznych skutkach ubocznych, jakie pojawiły się u mnie, dokładnie po roku stosowania prestarium w połaczeniu z diuretykiem o nazwie Diuresin. Ni z tąd, ni z owąd wystąpił u mnie obrzęk głośni, języka i gardła.Miało to tak gwałtowny przebieg, że już po godzinie od pojawienia się pierwszego objawu, język nie chciał mi się zmieścić w jamie ustnej i przestałem mówić. Udałem się na pogotowie, lekarz zdiagnozował to jako obrzęk Qinckego i zaordynował mi 2 zastrzyki, o ktorych nazwy ię nie zapytałem. Objawy ustąpiły po kilku godzinach, ale lekarz nie kojarzył tego z żadnym lekiem, lecz z potrawą (trudną przecież do zidentyfikowania). Bagatelizując sprawę, nie poddałem się żadnym testom na wykrycie alergenu, ani nie wiązałem tego z uciążliwym kaszlem, który nota bene jest przez producenta (Servier Polska) bagatelizowany, jako ustępujący po odstawieniu leku. Następny obrzęk pojawił się po miesiącu, a ja nauczony doświadczeniem pobiegłem szybko do lekarza i udało się zapobiec najgorszemu. Następny (najcięższy przypadek) miał miejsce podczas wycieczki do Egiptu. Znowu dzięki szybkiej interwencji lekarza (egipskiego)udało mi się uciec kostusze spod łopaty. Ostrzegam wszystkich: w rzadkich (najprawdopodobniej) przypadkach perindopril może spowodować skrajnie niebezpieczny dla życia obrzęk głośni i gardła. O tym Servier Polska nie informuje w sposób wyraźny, a powinien to uczynić nawet w tonie alarmistycznym. Informacja brzmi: istnieje związek pomiędzy stosowaniem inhibitorów konwertazy angiotensyny, a występowaniem obrzęków naczyniowo-ruchowych. Ja jestem (jeszcze żyjącym) dowodem tego!!!! Ostrzegam!!! Prestarium może być groźne dla życia!!!!!* A co to za choroba?Jest wiele alternatywnych kuracji na różne choroby np. metoda Gersona.A generalnie prawie wszystkie lekarstwa poza odżywkami sa szkodliwe. Oczywiście jeżeli producenci wypuścili produkt co nieodwracalnie uszkadza komórki albo z innego powodu jest niebezpieczny powinni zostać srogo ukarani jeżeli jasno nie zostały opisane objawy uboczne i nie zaznaczono czy powodują trwałe uszkodzenia ciała.Dlatego być może uzasadnione by było podanie producentów i tych co dopuścili do użytku do sądu aby ich nauczyć pokory(piszę być może ze względu na to że jak żyd pobił Polaków to zostali aresztowani i wiem że niekoniecznie sąd musi być sprawiedliwy).
Działania niepożadane mogą wystąpic po każdym leku,nie tylko Prestarium. Tak się akurat przytrafilo, że jeden na lek źle reaguje a dla innego może byc odpowiedni. Straszenie ludzi jest tu niepotrzebne. Ja biorę Prestarium 6 lat i żyję bez żadnych problemów.

Moja mama bierze prestarium i zawsze trzeba wybierać, wysokie ciśnienie trudno powiedzieć konkretnie, powyżej 150 160 a na pewno 200 jest ciężko szkodliwe.Zwykły banalny przypadek omdlenia czy odwodnienia może być skrajnie niebezpieczny zarówno na ulicy, jak w domu, na przykład w starszym wieku nie wspominając o osteoporozie.

Naprawdę zdrowie jest najważniejsze, sama się o tym przekonałam, jak weszłam na stronę >http://smierc.org i sprawdziłam swoją datę śmierci to , aż się wystraszyłam. Od tego czasu inaczej spojrzałam na życie, zaczęłam o siebie dbać i moje serducho skorzystało na tym a w szczególności ja. mniej stresu, sport i dobrze dobrana dieta.

Gość Danuta50

Biorę Prestarium 5 mg 2xdziennie juz od ok 6 lat.Czuję się wspaniale. Ciśnienie mam w normie /miałam kilka razy założonego holtera i średnia ciśnienia wychodziła120/80.Każdy organizm jest inny i mnie ten lek służy. Mam 60 lat i biorę jeszcze Bisocard 5 mg tez 2x dziennie.

Wczoraj pierwszy raz wzięłam pół tabletki prestarium,gdyż tak mi zalecił lekarz.Równo po godzinie zaczęłam się czuć tragicznie.W środku wszystko mi sie trzęsło jak bym wypiła z dziesięć kaw.Całe ciało przeszywało nieprzyjemne mrowienie.Jak mówiłam to też czułam wszystkie mięśnie na twarzy,czułam się jak bym mówiła ,,dużymi literami,,Trwało to równo 12 godzin.Potem wszystkie objawy ustąpiły.Więcej tej tabletki nie wzięłam wybieram sie do lekarza żeby mi zmienił na inny lek.Dziwię się tylko,że pół tabletki może spowodować takie objawy.

Jeśli chodzi o początek tego watku to bardziej bałbym się Diuresinu ( podróbka czyli tańszy zamiennik oryginalnego tertensifu sr - tego samego producenta co prestarium). Po diuresinie moze byc wszystko;))))))) Jesli chodzi o prestarium to lek z grupy inhibitorów konwertazy( ACI) najlepiej przebadany notabene z całej grupy. A co za tym idzie jest z tej grupy najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze. Biore ten lek już od wielu lat a że jestem chemikiem to zadalęm sobie fatygi i mocno poczytałem o preparacie. Jesli chodzi o to ze się zle po pół tabletki czułąs to sprubuj jeszcze raz bo to nie koniecznie po tym leku - zawsze trzeba wykonać z dwie trzy pruby;)

biore prestarium od 2 lat i wszystko ok.cisnienie dobre.to co wypisuja na forum to nie ma nic z prawda bo kazdy reaguje inaczej.to tak jak z wodka ,jeden wypije butelke i ma sie ok ,drugi po 2 kieliszkach ma odlot i sztywny jezyk.ludzie ,przeciez juz samo za siebie mowi,ze jak bierzecie leki to zawsze jest jakies rezyko w te lub w te strone.nie dajcie sie zwariowac wpisom.zycze zdrowia.

Przeczytalam kilka pierwszych postow i pragne poinformowac Panstwa,ze wiekszosc lekow nadcisnieniowych w rubryce skutki uboczne ,ma opisane zagrozenie opuchlizny jamy ustnej.Ale skutki te MOGA,ale nie musza wystapic. Na kazdej ulotce leku jest informacja z jaka czestotliwoscia wystepuja te obiawy(czy 1/100 pacjentow,czy 1/1000,czy 1/10000.) Nie popadajcie w histerie,bo myslac w ten sposob ,nie mozna wziac zadnego leku,a szczegolnie przeciwnadcisnieniowego. Jestem nadcisnieniowcem od kilku lat i *przerabialam* rozne leki i w ulotce kazdego ,albo prawie kazdego, byl opisany ten skutek uboczny. Stwierdzenie ,ze dany lek jest smiertelny,jest czysta histeria. Danemu pacjentowi zaszkodzil,a 1000 innym pomogl. Moj apel ,Drodzy nadcisnieniowcy :PaMIETAJCIE,czytajcie ulotki-kto z Was to robi? Przyjmowalam lek na nadcisnienie, po ktorym nogi spuchly mi jak banie. Gdybym nie czytala o tym w ulotce pewnie bym nie podejrzewala ,ze to ten lek spowodowal taka reakcje. Kiedy pobieglam po pomoc,na dzien dobry poinformowalam lekarza ,ze biore lek x. Wierzcie mi ,ze ulotka kazdego leku ,nawet aspiryny jest przerazajaca. Pozdrowiam Slivka

Ja przygodę z Prestarium zaczęłam rok temu....po stwierdzeniu nadciśnienia i podawaniu co trochę innych leków znlazłam się w szpitalu.... Tam właśnie dostałam Prestarium...inne leki poszły w kosz.... Nie mam skutków ubocznych,ciśnienie początkowo w normie a teraz nawet zaniżone porankami.....ale raczej ok...czuje się dobrze,czego wszystkim zażywającym lek życzę....

Gość Krzysztof 62

Witam. Jestem po dwóch zawałach i biorę rano, Prestarium 5 już od dziesięciu lat. Ciśnienie utrzymuje mi się na stałym poziomie 110/70. Abstynentem nie jestem i zdarza mi się wypić parę piw czy też kieliszków. Chociaż jestem od dziecka alergikiem, nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków przyjmowania Prestarium, po tak długim okresie. Pozdrawiam.

Większość wpisujących tu swoje opinie wymaga leczenia nie kardiologicznego a PSYCHIATRYCZNEGO. Włosy się jeżą na głowie, kiedy czyta się te brednie. Tak, wszyscy są w zmowie i wszyscy chcą Was zabić, a szczególnie Wasz lekarz przy użyciu Prestarium. Pozdrawiam!

Gość Lusia 70

Prestarium biorę od ponad 15lat i nie mam żadnych skutków ubocznych................ale zażywam pod kierunkiem mojego lekarza prowadzącego/rodzinnego!!!!!!!....robię systematycznie badanie i wszystko jest OK!.......zatem leki należy dobierać dla każdego indywidualnie.......i nie kombinować samemu.A tak w ogóle to trzeba mieć bardzo odpowiedzialnego lekarza rodzinnego! JA TAK MAM!!! Pozdrawiam!

Gość JaninaKatarzyna

Biorę prestarium od 30 lat..!! chyba rekordzistka jestem, i nie narzekam , lekarz rodzinny i kardiolog namawiali mnie na zmianę leku,,,,nie zgodziłam się , nie bójcie się przyjaciele nadciśnieniowcy...zdarza się,że niektórzy kaszlą. obrzęk jest b, rzadki, wówczas oczywiście należy odstawić..i Ja mam dawkę max 10mg. i do tego biorę również Norwasc 5mg. rano..i ciśnienie ok. Mam 75 lat ....czasem wypiję kieliszek naleweczki, jestem 5 lat po baypasach ...i chyba prestarium przedłuża moje życie .Pozdrawiam Janina