Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niebezpieczne dla życia skutki stosowania Prestarium

Gość Henryk

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, którzy stosujecie Prestarium: chciałbym uprzedzić o bardzo niebezpiecznych skutkach ubocznych, jakie pojawiły się u mnie, dokładnie po roku stosowania prestarium w połaczeniu z diuretykiem o nazwie Diuresin. Ni z tąd, ni z owąd wystąpił u mnie obrzęk głośni, języka i gardła.Miało to tak gwałtowny przebieg, że już po godzinie od pojawienia się pierwszego objawu, język nie chciał mi się zmieścić w jamie ustnej i przestałem mówić. Udałem się na pogotowie, lekarz zdiagnozował to jako obrzęk Qinckego i zaordynował mi 2 zastrzyki, o ktorych nazwy ię nie zapytałem. Objawy ustąpiły po kilku godzinach, ale lekarz nie kojarzył tego z żadnym lekiem, lecz z potrawą (trudną przecież do zidentyfikowania). Bagatelizując sprawę, nie poddałem się żadnym testom na wykrycie alergenu, ani nie wiązałem tego z uciążliwym kaszlem, który nota bene jest przez producenta (Servier Polska) bagatelizowany, jako ustępujący po odstawieniu leku. Następny obrzęk pojawił się po miesiącu, a ja nauczony doświadczeniem pobiegłem szybko do lekarza i udało się zapobiec najgorszemu. Następny (najcięższy przypadek) miał miejsce podczas wycieczki do Egiptu. Znowu dzięki szybkiej interwencji lekarza (egipskiego)udało mi się uciec kostusze spod łopaty. Ostrzegam wszystkich: w rzadkich (najprawdopodobniej) przypadkach perindopril może spowodować skrajnie niebezpieczny dla życia obrzęk głośni i gardła. O tym Servier Polska nie informuje w sposób wyraźny, a powinien to uczynić nawet w tonie alarmistycznym. Informacja brzmi: istnieje związek pomiędzy stosowaniem inhibitorów konwertazy angiotensyny, a występowaniem obrzęków naczyniowo-ruchowych. Ja jestem (jeszcze żyjącym) dowodem tego!!!! Ostrzegam!!! Prestarium może być groźne dla życia!!!!!
Chyba macie racje z tym prestarium. Po okresie 2 tygodni miałem incydent uderzenia krwi do mózgu - tak powiedził neurolog - przy wstawaniu jakby kubeł wody przelał się w glowie. Po dwóch dniach powtórka tylko że w normalnej pozycji siedzącej. Szok. Wprawdzie w ulotce jest anemiczna informacja na ten temat jednak takie działanie leku jest chyba zbyt agresywne. Po zdarzeniach kilkugodzinne zamroczenie. Pozdr.
Dzis po raz pierwszy wzielam prestarium i... po kilku godzinach moj jezyk powiekszyl swa objetosc niepokojaco utrudniajac nawet oddychanie. Caly czas czuje skutki dzialania leku i az boje sie isc spac. I fakt, informacja na ulotce pozostawia wiele do zyczenia. Zycze wszystkim bioracym prestarium spokojnej kuracji pozbawionej podobnych rewelacji.
u mnie także wystąpiły od pewnego czasu obrzęki twarzy ,rąk ,nóg,najgorzej wygląda to rano,twarz jest w sposób widoczny zniekształcona,biorę prestarium i diuresin,poza tym potworne bóle głowy,....ostrzegam też kobiety pragnące zajść w ciążę...trzeba długo przed odstawić leki i przejść na dopegyt,lekarka poinformowała mnie że prestarium jest lekiem teratogennym,uszkadza płód...tak było w moim przypadku....nawet rok po nieudanej próbie donoszenia ciąży,w następnej ciąży prawdopodobnie nastąpiło jednego z dwóch płodów,na skutek zażywania tego leku
Witam, a to się wystraszyłem właśnie dziś dałem żonie do wykupienia moją pierwszą receptę po wypisie ze szpitala , miałem wszczepiony rozrusznik. Coś mnie tknęło i patrze a na recepcie mam trzy leki do brania . Rano, Polocard ( mam w domu dużo Acard-u czy to to samo?) Wieczorem: Lipnathyl 267 1x PRESTARIUM 1x 5mg I co w tej sytuacji robić ? Pierwszą kontrolną wizytę u kardiologa w Ochojcu mam dopiero 25 Października . Mam brać świadomie lek który może mnie w nocy udusić? Co radzicie?
Witam ponownie. Jeszcze rano byłem wystraszony tym lekiem i tym co tu przeczytałem. Po wizycie u lekarza i przeczytaniu ulotki załączonej do tego leku który zresztą wykupiłem, muszę uspokoić osoby kture przeczytają te posty. Zacznę od tego że nawet nie wiedziałem że lek ten brałem przez rok w innej postaci. Zażywałem Noliprel w którego skład wchodzi 2mg Peryndoprylu . (PROSTERIUM zawiera 5 mg peryndopprylu) Lek ten podawano mi również na noc w szpitalu. Jest to lek francuski i posiada obszerną ulotkę w której są dokładnie opisane działania uboczne i przeciwwskazania , również o ciąży pisze dokładnie. Myślę że warto przeczytać ulotkę (NALEŻY ZAPOZNAĆ SIE Z TREŚCIĄULOTKI- pisze na samym początku) Przeczytać a nie panikować i straszyć. O opuchnięciach też pisze wyrażnie. Pozdrawiam Rysiek
Witam Biorę prestarium 5mg od prawie roku i żadnych poważnych skutków ubocznych. Czasem nawet zdarzy mi się wypić piwko lub wódeczkę i też brak skutków ubocznych. Przed leczeniem miałem ciśnienie 190/130 , a teraz 110/70 i czuję się bardzo dobrze. Pozdrawiam, Andrzej.
Witam. Moj mąż też miał duże problemy po zażyciu prestarium. Szukaliśmy pomocy u 6 lekarzy i nikt się nie zorientował że obrzęk gardła kaszel duszności mogą być związane z zażyciem leku na nadciśnienie. Dopiero młody lekarz podczas przyjęcia na oddział do szpitala powiązał lek na nadciśnienie z dolegliwością która była bardzo dokuczliwa. Po odstawieniu leku dolegliwość pomału ustępowała a mąż już miesiąc jest na zwolnieniu lekarskim. A specjaliści którzy badali męża nie poptrafili pomóc laryngolog,neurolog,kardiolog,pulmunolog,rodzinny / wszycscy badali i nic nie stwierdzili/ Proszę o udzielenie porady w jaki sposób można by powrócić do normalnego funkcjonowania. W dalszym ciągu męża męczy kaszel ale nie w takim przedmiarze jak podczas brania leku. proszę o odpowież.
Do Andrzeja. Cześć kolego-ja jestem calkiem świeżak ponieważ mam 30 lat i samoistne nadcisnienie-zacząlem leczenie od tygodnia :prestarium(wieczorem) i tentersif(rano).Niestety nadcisnienie jak bylo tak jest-caly czas 160/110 i nic sie nie rusza-no czasem skacze wyżej....zastanawiam się czy to dalej brać bo faktycznie po prestarium jedyne ,co zauważylem ,to strasznie suchy kaszel-nie idzie spać... Pozdrawiam wszystkich.
Witam! Od ponad 7 lat biorę prestarium 1 tabl 5mg rano i lek ten mój organizm dobrze toleruje. Ciśnienie się ustabilizowało, a przed kuracją miałąm wysokie 170/150. Dziś dobrze się czuję jestem aktywna i jedyny problem by zabrać leki gdy gdzieś wyjeżdżam. Pozdrawiam
Witam! Mam 32 lata i od bardzo dawna lecze się na samoistne nadciśnienie tętnicze. Przez kilka lat przyjmowałem Enarenal i Bisocard, jednak z miernym skutkiem. Ciśnienie skakało jak chciało ;) Od ponad pół roku przyjmuję Prenessę 4 mg /dobę (odpowiednik Prestarium) i musze powiedzieć, że czuję się wyśmienicie, a cisnienie kiedy bym nie zmieżył wynosi 120/70. Objawów opisywanych powyżej niezaobserwowałem. Pozdrawiam!
Jeśli chodzi o adres z książką Marcii Angell to jest to: http://www.tfe.edu.pl/aptekarz/Aptekarz-2005-13-suplement.pdf ja bym tutaj dodał jeszcze: http://www4.dr-rath-foundation.org/pdf-files/interview/interview_polish.pdf http://www4.dr-rath-foundation.org/pdf-files/complaint/polish-complaint.pdf a dla kogoś znającego angielski: http://www.health-fx.net/eBook.pdf Pisanie takich ostrzeżeń to rzecz bezcenna. Jeśli wczytamy się w treść ulotki to takie działanie uboczne jest tam uwzględnione zatem wszelkie reklamacje będą odrzucane. Najważniejsze, żeby pacjenci sami mieli świadomość z ryzyka.
Fragment artykułu pana Tadeusza J. Szuby, redaktora naczelnego *Aptekarza* z numeru 2007-09-10 ze strony http://tfe.edu.pl/ : *Perindopril (Prestarium) Perindopril jest jednym z licznych kongenerów captoprilu i enalaprilu, inhibitorów konwertazy angiotensyny. Wynalazek prili był wielkim sukcesem medycznym. Obniżają one ciśnienie tętnicze, zmniejszają obciążenie serca, zwiększają jego objętość wyrzutową. Pomyślne walory terapeutyczne przyniosły zawrotne korzyści finansowe, przeto każda firma starała się zrobić jakiś pril i też zarabiać pieniądze. Wszystkie prile są podobne chemicznie, a więc też dość podobne klinicznie. Oczywiście nie są jednakowe. Przeto doświadczenie lekarzy oraz promocja producentów kształtują wielkość spożycia. Ongiś największy (najlepszy) był captopril. Obecnie zdecydowanie przoduje enalapril, a za nim idą ramipril, lisinopril i inne. Perindopril ciągnie siê daleko w ogonie. W USA jest, ale w statystykach nie dostrzega siê go. W RFN jest notowany, ale w ilościach śladowych. Stanowi 0,34% enalaprilu, ramiprilu, lisinoprilu i captoprilu. W Polsce perindopril (Prestarium) jest nie tylko największym prilem, ale jednym z największych leków w ogóle, lub wręcz największym! Z wartością sprzedaży 100-150 mln zł rocznie. W 2005 r. Narodowy Fundusz Zdrowia ewidencjonował 5.680.590 opakowań o koszcie 160.559.633 złotych!!! I nikomu nie jeżą się włosy na głowie, gdy lek zupełnie nierenomowany na świecie u nas jest filarem Nr 1 lecznictwa. Można się zgodzić z tym, że miliony lekarzy na świecie nie znają się na medycynie, nie poznali się na Prestarium. Nie można się godzić z tym, że my się nie znamy na ekonomii. Płacimy nonszalancko za Prestarium zł 31,48/30 tabl 4 mg, to jest zł 1,049/DDD (4 mg), mając obfitość renomowanego enalaprilu po zł 0,162/DDD (10 mg). Za lek nie lepszy płacimy 6,5 raza drożej, mając znaczny niedobór pieniędzy w kasie farmaceutycznej. Wniosek: Usunąć Prestarium (perindopril) z listy leków refundowanych.*
Do Barbary Niestety, od używania telefonu już się całkiem odzwyczaiłem :( Możemy pokorespondować sobie poprzez pocztę elektroniczną. Mój adres to Kuszaba@windowslive.com a potem ewentualnie przez Skype, albo coś podobnego np. GG, Messenger Pozdrawiam, Kuszaba
Moje nadciśnienie było leczone Prestarium przez 2 lata i nie miałem żadnych skutków ubocznych aż któregoś dnia po przebudzeniu jak zobaczyłem swoje odbicie w lustrze to po prostu się nie poznałem .Miałem spuchnięte wargi policzek - wyglądałem strasznie .Po zażyciu wapna 2* dziennie 1000mg obrzęki ustąpiły niestety po dwóch tygodniach znowu się pojawiły o wiele silniej . Podejrzenie padło natychmiast na Prestarium – lek został odstawiony a w jego miejsce zacząłem przyjmować Amlozek najpierw 1*5mg a później 1*10 mg . Niestety po dwóch latach sytuacja się powtórzyła znów spuchnięte wargi i policzki na zmianę raz jedna strona raz druga , ostatnio jeszcze opuchlizna przeniosła się do nosa . Wiem że tego typu objawy noszą nazwę Obrzęki naczyniowo ruchowe . czy może ktoś zna lekarza który zajmuje się podobnymi przypadkami ? Polecam : www.wple.net/alergologia/alergo_2007/a-alergo-3-4-2007/70-73-obtulowicz.pdf -
Witam, lekarz przepisał mi prestarium (1 tbl. wieczorem) na nadciśnienie. Moje nadciśnienie ma przyczynę w postaci akromegalii, która wkrótce ma być wyleczona. Mam w związku z tym pytanie: czy będę mógł przestać brać prestarium jak przyczyna nadciśnienia zostanie usunięta? Pytanie takie stąd, że ponoć leki na nadciśnienie bierze się całe życie od początku leczenia. Prawda to? Poza tym trochę boję się to brać czytając powyższe wypowiedzi...