Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona komora o granicznej grubości ścian i niedomykalność zastawki mitralnej

77gienek

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem na badaniu echa serca i oto moje wyniki,co do opisu to niemoge sie rozczytac bo ta pani ma bardzo newyrażne pismo.Proszę o interpretację moich wyników aorta wstępujaca:38 lewy przedsionek:39-40 prawa komora:22 grubość przegrody:11-12 lewa komora EDD:59 lewa komora ESD: 41 grubość tylnej sciany:11-12 ASC:25 LAA:20-21 RAA:14 ujscia Ao: 41mm sciany Ao :prawidłowo EF:ok 68% mitralna: 1,2m/s aortalna:1,5m/s trójdzielna:0,7m/s tetnicy płucnej:0,9m/s ACT 140m/s Obraz zastawki mitralnej:płatki wiotkie ,zmieniona ...............,oba płatki wyginaja sie w skurczu do lewego przedsionka. Kurczliwosc lewej komory w normie z tendencja do .................... wszystkich scian WNIOSKI : Lewa komora nieco powiekszona,o granicznej grobosci scian(tendencja do ..............).wielkosc lewego przedsionka na gornej granicy normy.Niedomykalnosc zastawki mitralnej pierwszego stopnia(podejrzenie zwyrodnienia ................... zastawki.Szczelnosc ..... wstepujacej aorty na gornej granicy normy.
witam Z jakich przyczyn było robione echo?? jakieś dolegliwości?? Wygląda to na zespół Barlowa z niedomykalnościa 1 stopnia. Zmieniona i dalej brak opisu bo pewnie chodzi o pogrubienie płatka lub też płatków co dotyczy klasycznego barlowa. Powiększona lewa komora, nie wiem czy ta wada może powodować zmiany w budowie serca(chyba nie) czy też występuje jakaś inna choroba np. nadciśnienie. Na pewno pod obserwacje
Poszedłem do lekarza ponieważ miałem wysokie ćiśnienie 170/110 i coraz cześćiej w pracy przy wysiłku miałem zawroty głowy,kołatanie serca oraz cierpła mi ręka ogólnie po wysiłku jakby mnie sparaliżowało.Teraz tak do tego dochodze czytając tu na forum że dolegliwośći miałem już od prawie dziesięciu lat,zawroty głowy przy schyleniu robiłem się blady i jakbym miał zemdleć,bule w klatce pierśiowej połączony z bulem ramienia i ręki,byłem z tym na pogotowiu robiono EKG i zawsze stwierdzano że to musi być coś od kregosłupa.A wychodzi na to że chyba nie.Dzisiaj mam holtera a w wtorek ekg wysiłkowe, także powinno już być coś wiadomo.