Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy powiększonej komorze serca

Gość phantommm

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam 30 lat, 175 cm 81 kg. Miałem ostatnio robione echo serca i oto moje wyniki IVSd: 1,0 cm LVIDd: 5,3 cm LVPWd: 1,0 cm LVIDs: 3,4 cm HR: 73BPM EDV:135 ml ESV: 47ml SV: 88ml CO: 6.45l/m EF:65,2% FS: 36,1% lewa komora 50 mm prawa komora 36mm lewy przedsionek 34mm przegroda komorowa 10mm tylna ściana lewej komory 10mm kardiolog (ktory wykonywał badanie) stwierdził że niepokoi go powiększona prawa komora. stwierdził też że wg badania brak jest cech nadciśnienia płucnego. napisał jeszcze że w badaniu TTE nie mozna wykazać ubytku w przegrodzie (że on takiego nie widzi). i dlatego zastanaiwa sie nad skierowaniem mnie na badanie TEE w celu pelniejszej diagnostyki i wykrycia ewentualnej wady. powiedzial tez ze byc moze to taka budowa serca ale arto to sprawdzic. kazał przyjśc za 2 miesiące. Zmroziło mnie bo nigdy nie miałem problemów z sercem. zadnych dolegliwości, bólów, zadyszki szeybkiego męczenia. W młodosci (11-17 lat) uprawiałem bardzo duzo sportu niemal wyczynowo i nie było to zbyt mądre bo zepsułem sobie np. kolana: karate, zapasy, siłownia, piłka nożna, koszykówka itd. dzis tez trenuje (silownia i bieganie) ale rekreacyjnie choc zdarza mi sie przetrenowac (szybko łapie kondycje i moge robic dlugi i intensywne treningi) . Zapomnialem mu powiedziec ze jako niemowle przeszedlem bardzo ciekze bakteryjne zapalenie płuc (chyba gronkowcowe). ledwo z tego wyszedlem. Czy to moze byc przyczyną powiekszenia komory? moze to leki ktore jakio niemowle bralem? Dodam ze moj ojciez ma chore serce i nadcisnienie od mlodego. ja tez miewam wyzsze cisnienie ale glownie u lekarza na badaniach (mialem raz 160/100) w domu normalne 110-140 na 70-90 w zaleznosci od pory dnia stanu emocjonalnego. przez jakis rok bralem lorista 50 ale lekarz kazal odstawic i konktrolowac i na razie jest ok. miewam problemy z cholesterolem od roku lykam sortis 40 i wyniki sa w normie. moze jakbym zmienil diete to moglbym odstawic ten lek? Czy ja mam wade serca? czy mozna z tym życ? moze ktos cos doradzi? jak czytac te wyniki? wielkie dzieki phantommm
a mówiłeś lekarzowi że trenowałeś ostro? wiesz często przerost prawek komory jest następstwem nadmiernego wysiłku serca (np spost wyczynowy) ja miałam powiększoną prawą komore z powodu tachykardii ale po roku się samo cofnęło :) zrób badanka i się na zapas nie denerwuj. lekarz ma racje lepiej chuchać na zimne dlatego zleca ci badanka :) daj znać jak po badaniach pozdrawiam serdecznie
dzieki za komentarz. tak mówiłem mu o ostrych treningach. zapomnialem mu natomiast powiedziec o chorobie. moja mama mowi ze to ona miala wiekszy wplyw na moj rozwoj niz pozniejsze treningi. gdzies mi sie igla do pluc musieli wkluwac a potem mialem jakies powazne powiklania i cos tam i tak to trwalo w sumie kilka lat zanim doszedlem do jakiejs normy. ale jak widac po sercu moze nigdy do niej nie doszedlem :-) powiem mu przy nastepnej wizycie i oczywiscie zrobie wszytskie badania ktore mi zleci. pozdrawiam serdecznie
Gość Magdalena :)
mój syn wyczynowo trenowal sport , w wieku 16 lat zasłab i okaząało się że powiększone serce Lewa komora - na skutek treningów ( ja wiem ze właśnie to cecha sportowców - powiększona lewa , a nie prawa komora ) Natomiast prawa komora była powiększona z uwagi na ubytek międzyprzedsionkami ( badanie - echo przezprzełykowe daje 100 % pewności ) Dziś syn ma 19 lat , jest po zamknieciu ubytku parasolka ( przezskórnie - bez otwierania klatki piersiowej ) co prawad do sportu nie wrócił, ale ma sie dobrze :) moim zdanie wizyta u dobrego kardiologa wskazana . pozdrawiam
wielkie dzięki za sugestie i uwagi. nic nie bralem nigdy żadnych odżywek ani wspomagaczy, ulepszaczy itd. być może to właśnie błąd bo niektóre odżywki, madrze stosowane, są chyba dośc pomocne w regeneracji i pozwalają osiągac lepsze rezultaty itd. zastanawia mnie kwestia czy jest jakis wiek do którego wady serca z reguły sie ujawniaja (objawowo) szczególnie przy dużym obciążeniu fizycznym? pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję.