Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Praca zawodowa po wszczepieniu rozrusznika serca

grazyna56

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 52 lata i stwierdzony zespół MAS - (Zespołem MAS kardiolodzy nazywają napadowe występowanie bloku przewodzenia przedsionkowo-komorowego z towarzyszącymi objawami, najczęściej w postaci omdlenia lub utraty przytomności.) Lekarz stwierdził że ma mi zostac wszczepiony rozrusznik serca. Moje pytanie jest następujące. Czy bedę mogła pracowac zawodowo po wszczepieniu takie rozrusznika? no i jak bedzie wyglądało moje życie codzienne. Jakie są ograniczenia? Dodam jeszcze że jestem pracownikiem biurowym telekomunikacji polskiej i cały dzień spędzam przy komputerach monitorach telefonach komórkowych i innych urządzeniach elektronicznych. Grażyna z Katowic
Ten sam rocznik (56), ten sam zespół chorobowy (MAS). Od 10 lat mam rozrusznik (Biotronik, dwujamowy). Pracuje w firmie IT, z komputerami i telefonem komórkowym. Proszę być dobrej myśli. Nie przestałem jeździć na nartach, chodzić po górach (Alpy), wciąż jeżdżę na rowerze i pływam. Ograniczam tylko podnoszenie ciężkich przedmiotów a plecaki noszę bardziej na prawym niż lewym ramieniu. W niczym to małe urządzenie nie przeszkadza a kilka razy już uchroniło przed utrata przytomności w sytuacjach dawniej krytycznych. Adam z Krakowa