Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badań tarczycy

Gość anka2424

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o interpretacje wyników badań tarczycy p.ciała anty-TG *20 p.ciała anty -TPO 11,80 TSH 1,27 FT-3 3,03 FT - 4 1,05 usg wymiary lewego płata 49x20x19 -9,3 prawego płata 48x21x22-11,1 objętość tarczycy podawana w ml 20,4 bez widocznych guzków cyst czy zwapnień
Witam, Właśnie odebrałam swoje wyniki i chciałabym wiedzieć co one oznaczają tzn. interpreatacja TSH- 4,98 , norma-(0,27-4,2) FT3- 3,47 (2-4,4) FT4- 1,17 (0,9-1,7) FT3 i 4 jest w normie ale THS jest podwyższone co to znaczy? Dziękuje za pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam
jeżeli TSH jest wyższe niż w normie oznacza to niedoczynność tarczycy a mam nadczynność i po 2 miesiącach leczenia moje ft4 wynosi 50,86 H za wysoki oczywiście:/ no ale to co to oznacza że mi sie pogarsza? pozdrawiam wszystkich czytających:)
Dzięki za odzew :-) No to dużo wyjaśnia, tylko dlaczego stosunek lekarzy pierwszego kontaktu jest do tego aż tak lekceważący?? Kiedy sama zainteresowałam się wątkiem tarczycy, bo mój bioenergoterapeuta zasugerował mi to, to wynik miałam około 6 , *zaryzykowałam* branie suplementu L-tyrozyny . W końcu zdecydowałam : pójdę do doktora i ten skierował mnie do psychiatry, ale też skołowany moją historią dał skier. na TSH - no w tym okresie wspomagania wyszło mi 2,33. Oszukałam samą siebie chyba. Odstawiłam.Dziś mam 12 kg więcej i *potrzebuję* wyników z tarczycy, stąd ciekawość tych norm. Jak mam polemizować z endo o tym czy jestem w normie czy nie? Zrobić ft3 i ft4 ? Czy przeciwciała też?
Niestety, trzeba mieć szczęście, żeby trafić na rodzinnego, który zna się na tarczycy. A o dobrego endokrynologa też trudno. W temacie tarczycy dużo się ostatnio zmieniło, badania wykazały, że tsh nie jest wystarczającym wskaźnikiem. No a nasi lekarze nie nadążają za postępem :). Jeżeli chcesz wyjaśnić sprawę do końca to zrób komplet: tsh, ft3, ft4 i przeciwciała. Tsh pewnie będzie w normie, za to pozostałe badania mogą coś pokazać.
Właśnie dziś umówiłam się na USG tarczycy 14.IV,a we środę robię komplet badań z krwi-TSH, ft3 , ft4, TG i TPo. Nie chcę czekać do maja na skierowanie od endokrynologa na badania krwi.Pytałam znajomą o normy-ponoć zależą od odczynników używanych w laboratorium.Czy ktoś słyszał-doświadczył wahań w wynikach robionych w odstępach czasu? Czy prawda,że mogą się różnić w zależności od dnia cyklu menstruacyjnego? Albo czy jest też coś czego wpływ może przekłamać wynik?
Moje wyniki: T3 (S) 1.55 nmol/l 1.40-3.34 T4 (S) 111.3 nmol/l 76-170 Mam 18 lat. Niby wychodzi, że niemam tarczycy, ale czy wyniki zawsze są dobre? Bo jak to nie tarczyca to niewiem co mi jest. -Jestem osłabiona, -Mam bóle głowy, -dusi mnie coś w gardle czasami (takie wrażenie jakby powietrze było ciężkie), -nie mogę się nad niczym skoncentrować, -czuje się senna, -stałam się nerwowa i drażliwa, -mam wahania nastrojów, -mimo iż ćwiczę regularnie (nie tylko na wf-ie) tracę kondycję- np. coraz trudniej wchodzi mi się po schodach, wchodząc na 5 pięto (po dłuższym czasie) to dyszę jak moja 60 letnia sąsiadka (która waży ponad 100kg), -mam bóle brzucha w lewej części, -jem mało i regularnie, ćwiczę 8* godzin w tygodniu i nie chudne - ważę 67kg / 163cm, -czasem mam stan podgorączkowy i zawroty główy. Co mi jest? Jak mi ktoś powie to normalnie ogłosze go geniuszem, bo lekarze nie mogą mi powiedzieć, a wyniki niby mam w normie.