Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zamykanie przecieku międzyprzedsionkowego za pomocą Amplacera

Gość Lidka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magdalena:)
mój syn 2 lata temu miał zamykany ubytek ( w Zabrzu) co prawda nie Amplatzerem ale inną *parasolka* miał kilka ubytków Zabieg nie jest długi , wykonywany w uśpieniu , potem należy leżeć przez 6 godz nie zginać nogi ( miejsce w pachwinie przez które *wchodzą* lekarze ) Po zabiegu na drugi dzień mozna już ;pójśćsamemu do toalety , a kolejne 2 dni to całkowity powrót do zdrowia . Jeśli masz pytania chętnie odpoiwem , gdzie masz mieć wykonywany ten zabieg?
Ola ja widzę, że jestes takim dobrym duszkiem, przynajmniej ja tak Ciebie odebralam. Mam 38 lat, jestem pedagogiem , pracuje z dziećmi. Mam trójkę swoich oraz męża, psa goldena i dwia papuzki nimfy :-))Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej 2cm, powiększoną prawą komorę serca, przekrwione pluca i predyspozycje organizmu do bezinwazyjnego zamknięcia przecieku amplatzerem. Podwyższone cisnienie bylo pierwszym objawem, puchniecie nóg, palcy u rąk zwłaszcza w nocy, meczenie sie przy sprzataniu, bieganiu, plywaniu, jakimkolwiek niewielkim wysilku, nie wspomnę już o wspinaniu sie po górach, to wszystko w ramach wycieczek z dziećmi, myślałam , że to brak kondycji :-) ale powod jest inny. Zabieg mam ustalony na 2 października w Zabrzu, opiekuje się mną doktor Piotr Łata, przesympatyczny człowiek. Widziałam ten Amplatzer- mały druciany grzybek. Zabieg bedzie w znieczuleniu miejscowym czy w całkowitym uśpieniu ?