Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tarcie osierdziowe i kłucie serca

Gość SZORT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 21 lat , od pewnego czasu zacząłem odczuwać kłucie w klatce piersiowej, wiem ,ze ma ono również pochodzenie neurologiczne ale jest jedna rzecz ,która mnie bardzo niepokoi a mianowicie to zauważyłem ,ze podczas pochylenia w przód i podparciu z wyprostowanymi łokciami (np o biurko) ,przy zatrzymaniu głębokiego wdechu ,słyszę moje serce (bez użycia tych słuchawek nie wiem jak sie to nazywa :) ) i bardzo pasuje mi to do opisu tarcia osierdziowego , jednak miałem robione ekg i echo serca ,które nic specjalnego nie wykazały , jedynie podejrzewano u mnie tachykardię i stwierdzono cechy krążenia hiperkinetycznego. Zrobiłem badania na tarczycę ,ob ,crp ,leukocytozę - wyszły ok. Objawów zapalenia osierdzia ani wsierdzia nie mam, Czy ktoś ma jakiś pomysł ,czym moze byc ten dzwiek wywolany ?? Dodam ,ze ok 1,5 roku temu miałem wypadek na snowboardzie przez co mam przemieszczony obojczyk i parę żeber w przód po lewej stronie mostka, jednak nie wiem czy moze miec to wplyw na w/w objaw