Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurczowe wypadanie płatka zastawki mitralnej do przedsionka

jaek

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze po czasie, ale objawów mam sporo które przez pewien okres się zmieniały. Na dzień dzisiejszy to ból pleców, silne odczuwanie ciepła przy nie wielkim wysiłku, bez przyczynowe pocenie się (stopy), czasami pojawiający się tez ból w klatce przy podnoszeniu- przenoszeniu czegoś. Bardzo często potrafi mnie bez żadnego powodu ostro przycisnąć wtedy tylko pozostaje się położyć. Co pare dni budzę się w nocy i nie mogę nabrać powietrza
witaj ja mialam wypadanie platka zastawki mitralnej osiemnascie lat temu,bylam w stanie krytycznym i ciezkim,poddalam sie operacji serca .Mam wymieniona zastawke czuje sie dobrze.Teraz mam miec wymieniona zastawke aortalna ale nie tak szybko bo moj lekarz mowi ze poczekamy jak beda wypadac platki.Tak sie dobrze czuje,czasami mam szybkie bicie serca .Ale przy szybkim biciu serca mam wstrzymac powietrze i wypuscic ,tak mi lekarz zalecil,wiec tak robie i mi przechodzi.rece mi czesto puchna ale przy zastawkach sa rozne objawy.Za trzy miesiace mam wizyte u kardiologa ,to dowiem sie co z tymi moimi rekami ktore mi puchna.nie przejmuje sie niczym bo to stan zdrowia pogarsza.pozdrawiam
Gość kasia300592
Ja byłam teraz na badaniach w szpitalu, ponieważ się bałam o siebie... Miałąm zrobione badania: echo, Holter, ekg wysiłkowe, ekg. Badania podobno wyszły dobrze, a okazało się, że mam wypadnie płatka zastawki mitralnej ze śladową niedomykalnoscią. Proszę o opinie kogos kto wie na ten temat więcej, ponieważ z artykułów, które czytałam nie bardzo się sie orientuje...chcę dowiedziec się wszystkiego, nawet to co złe... Pozdrawiam!
Gość kasia300592
Olu wole pozostac anonimowa... Moje objawy to ukłucia w klatce piersiowej, ale głównie spowodowane (podobno) nerwami... wszyscy sie pytają czy podczas dużego wysiłku szybko się męczę...ale tak w ogóle nie jest. Bardzo sie dobrze wtedy czuję i naprawde nie wiem skąd te objawy. Na badaniach których byłam w Katowicach w klinice lekarze powiedzieli że to absolutnie nie jest wada!!! Byłam troszke w szoku bo teraz zauważam, że kazdy lekarz mowi inaczej...i sama nie wiem co myslec o tym wszystkim. Lekarz jeszcze mi tam powiedział, że moze byc to spowodowane *uroda* mojej zastawki...moze jest za bardzo giętka i przy skurczu po prostu za bardzo się odgina. Są dobrej mysli że moze mi to ustąpic, poniewaz jestem jeszcze naprawde młoda. prosze opis swoje sytuacje.
niedawno stwierdzono u mnie wypadanie płatka zastawki mitralnej i nadciśnienie;/, mam 23 lat, biore m.in. betaloc zok 25. Płatka nie da się wyleczyć. Lekarz mówi że mam się nie przejmować bo dużo osób to ma i żyje normalnie aż do starości.Operacje robi się tylko wtedy gdy stan jest poważny. Przy normalnym wypadaniu trzeba brać leki. Jak przychodzę do lekarzy mówią: ma pani wypadanie zastawki?proszę się nie przejmować, to ma x% kobiet i normalnie można z tym żyć. Po którejś wizycie zaczęło mnie irytować takie gadanie.Ja się nie przejmuję że coś mi jest, jednak mam objawy które mnie dręczą i przeszkadzają więc jak zapomnieć o chorobie (?).A mianowicie takie:nie mogę zasnąć-czyje duszności i głośne bicie serca, a potem wkraczam w stan bezdechu i boję się żebym jak zasnę oddychała,poza tym serce bije raz wolno raz szybko, czasami nie mogę w miejscu wyciedzieć ponieważ czuję się jakbym gdzieś biegła, mam duszności-czuję jakbym miała kluchę-tak to nazywaja lekarze-w gardle, szybko się męczę, gdy podanoszę się z tzw*przysiadów* mam silne zawroty głowy. Lekarze bagatelizuję objawy chorych. Są ludzie którym przy wypadaniu płatka NIC nie jest a są osoby które męczą się z objawami towarzyszącymi wypadaniu zastawki mitralnej. Objawy mogą być też spowodowane nerwicą serca.Jedynymi badaniami jakie mi wykonano to EKG (mała arytmia itp) i Echo (wypadanie płatka). Może to banalne ale trzeba myśleć pozytywnie, nie przejmować się, odprężać się, nie martwić i po prostu żyć i brac tabletki-zalecenia lekarza. Podobno kardiolog może przepisać takie leki które *wyleczą* objawy i nie trzeba będzie brać leków przez całe życie. Pozdrawiam wszystkich