Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dwupłatkowa zastawka aortalna i tętniak aorty wstępującej - prośba o interpretację wyników

mjkmjk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry
Mam 45 lat. Dotychczas żadnych dolegliwości kardiologicznych. Ciśnienie w okolicach 125/85, sporadycznie bliżej 130/90. Nie palę papierosów, ale mam nadwagę blisko granicy otyłości 1 st. Wszystkie wyniki badań laboratoryjnych w normie za wyjątkiem cholesterolu całkowitego (5,18 mmol/l). Kilka dni temu miałem pierwszy raz w życiu echo serca (profilaktycznie), które wykazało tętniaka aorty wstępującej i podejrzenie dwupłatkowej zastawki aortalnej. TK dało podobne wyniki, chociaż w wyniku nie ma nic o wadzie zastawki. Nie rozumiem czy to znaczy, że się nie potwierdziła, czy radiolog nie napisał sugerując się opisem z echa. Czy tętniak jest wynikiem wadliwej zastawki? Czy jest to jakaś wrodzona anomalia? Rozumiem, że czeka mnie poważna operacja i pytanie nie jest CZY tylko KIEDY. Mam straszny mętlik w głowie, bardzo się martwię i szczerze mówiąc bardzo się boję. Wizytę u kardiologa dopiero za jakiś czas i nie wiem jak wytrzymam do tego czasu. Byłbym wdzięczny za każdą radę i interpretację tych wyników. 

ECHO
..........................AO(cm)................ LA(cm)................... IVSD(cm)................... PVD(cm)
WYNIK.................4,8.........................3,9............................1,1.............................1,1....
NORMA2,0-3,9 2,5 - 3,9 0,7 - 1,1 0,7 - 1,1
............................LVDD(cm).............. LVDS(cm)................. EF(%)..................RVDD(cm)
WYNIK...................4,9............................3,4............................. 65...................2,8 (4CH: 3,9)
NORMA3,6 - 5,6 2,5 - 3,8 65 - 75 0,9 - 2,6
DOPPLER
Zastawka....................... Mitralna................. Aortalna........... Trójdzielna......... Płucna
Niedomykalność ..............ślad.....................łagodna..............łagodna...............brak..
Prędkość(m/s)max
Gradient(mmHg)max..........2,3.........................10..........................1.......................4
Prędkość(m/s)śred
Gradient(mmHg)śred.........1,1...........................5.........................0,5......................2
RVSP: 26 mmHg, TRVmax. 2,5 m/s
Wielkość jam serca w normie. Poszerzona aorta wstępująca (48 mm). Pień płucny
nieposzerzony. Grubość i kurczliwość ścian lewej komory prawidłowa, FWok. 65%, bez
wyraźnych odcinkowych zaburzeń kurczliwości. Prawidłowy profil napływu mitralnego.
Nie można wykluczyć dwupłatkowej zastawki aortalnej. Łagodna niedomykalność
aortalna i trójdzielna. Bez płynu wworku osierdziowym. Skrzeplin nie uwidoczniono.
Niskie prawdopodobieństwo nadciśnienia płucnego. Przecieku na poziomie przegród
serca w badaniu TTE nie uwidoczniono. Do rozważenia angio-CT aorty wstępującej.

TK
Aorta piersiowa zakontrastowana.
Aorta piersiowa na poziomie zatoki Valsalvy szerokości 31mm,aortawstępującaszerokości 46
mm, łuk aorty proksymalnie do odejścia pnia ramienno-głowowego o szerokości 32mm, dystalnie
od odejścia lewej tętnicy podobojczykowej szerokości 26mm,aortazstępującaszerokości 24mm.
Duże gałęzie aorty piersiowej prawidłowo zakontrastowane.
Aorta brzuszna na poziomie odnóg przepony szerokości 24mm, powyżej podziału szerokości 17
mm.
Pień trzewny, jego główne gałęzie, tętnica krezkowa górna, tętnice nerkowe zakontrastowane.
Tętnice biodrowe obustronnie prawidłowo zakontrastowane

Spokojnie, na razie to poszerzenie nie jest tragiczne,. Moja aorta wstępująca ma ok. 5,5 cm od kilkunastu lat i dopiero od roku mam skierowanie na operację, ale u mnie będzie to już czwarta. Zastawka aortalna dwupłatkowa to nie tak rzadka wada wrodzona, bardzo często wykrywana u osób dorosłych. Zwykle wymaga wymiany zastawki na biologiczna, ludzka, albo mechaniczną. Generalnie u Ciebie nie ma pewności, czy masz dwupłatkową AV.

Poczekaj spokojnie na wizytę u kardiologa, który zdecyduje, czy Cię skierować do ośrodka kardiochirurgicznego, czy jeszcze tę aortę poobserwować.

Sam mam zastawkę dwupłatkową. Sprzyja ona niestety w późniejszym czasie powstaniu tętniaka. 

Często jest też ponoć niedomykalna. Sam mam niedomykalność I stopnia narazie na szczęście bez tętniaka. 

Jeśli będziesz o siebie dbał nie dźwigał to tętniak może powiększać się powoli... Jedni czekają na operację długo gdyż tętniak nie rośnie a inni muszą iść na nią szybciej. 

Podstawa to idź do DOBREGO kardiologa który ma normalny a nie mega stary sprzęt to spokojnie podczas echo ustali czy masz zastawkę 2 płatkową i czy jest niedomykalna. 

Dokładnie, dwupłatkowa zastawka aortalna sprzyja poszerzeniu opuszki aorty (początkowy jej fragment) co może doprowadzić do powstania tętniaka. Wielkość jak serca jest prawidłowa, w przypadku niedomykalności aortalnej dochodzi do stopniowego poszerzania się lewej komory, ale ty masz łagodną niedomykalność, która na prawdę długo nie będzie prowadziła do istotnego poszerzenia komory. Dobrze jest znaleźć kardiologa, który zajmuje się konkretnie wadami serca.

Gość Krystian30

Ciekawe czy tutaj łagodna niedomykalność wpłynęła na powstanie tętniaka czy nie. Sam mam łagodna i bardziej myślałem że tętniak powstaje jak ta wada jest bardziej zaawansowana. Ale z tego co widzę już kolejny przypadek że tak nie jest. 

Uniknąć rozwoju tętniaka raczej się nie da, ale można go spowolnić: nie wolno dźwigać powyżej określonego limitu, szarpać się z czymś i unikać silnego zdenerwowania. Dostaje się zwykle leki na obniżenie ciśnienia tętniczego (np. diuretyki-leki moczopędne) i zwolnienie akcji serca (beta-blokery).

Gość Krystian30

Ja zażywam betabloker na wysokie tętno. 

Kardiolog mi zalecił tylko nie dźwigać więcej niż 10kg. Nie wiem czy to nie przesadnie ale ja mam obecnie niedomykalność aortalna I stopnia zastawkę dwupłatkowa, niedomykalność trójdzielną oraz mitralna I/II stopień. Do tego zespół Barlowa czyli ponoć zespół objawów towarzyszących wypadaniu płatka zastawi mitralnej. 

Tętniaka na szczęście jeszcze nie mam ale niestety w rodzinie miałem krewnego który miał wymienianą zastawkę i tętniaka. 

Oczywiście nie palę, prawie nie pije alkoholu ale z tym dźwiganiem jest różnie gdyż nie dam rady tego unikać ani w pracy ani w domu. Wiadomo że bardziej się oszczędzam niż 5 lat temu jak o tym nie wiedziałem. 

Autorze masz jakieś dolegliwości związane z tętniakiem lub niedomykalnością?

11 minut temu, Gość Krystian30 napisał:

Ja zażywam betabloker na wysokie tętno. 

Kardiolog mi zalecił tylko nie dźwigać więcej niż 10kg. Nie wiem czy to nie przesadnie ale ja mam obecnie niedomykalność aortalna I stopnia zastawkę dwupłatkowa, niedomykalność trójdzielną oraz mitralna I/II stopień. Do tego zespół Barlowa czyli ponoć zespół objawów towarzyszących wypadaniu płatka zastawi mitralnej. 

Tętniaka na szczęście jeszcze nie mam ale niestety w rodzinie miałem krewnego który miał wymienianą zastawkę i tętniaka. 

Oczywiście nie palę, prawie nie pije alkoholu ale z tym dźwiganiem jest różnie gdyż nie dam rady tego unikać ani w pracy ani w domu. Wiadomo że bardziej się oszczędzam niż 5 lat temu jak o tym nie wiedziałem. 

Autorze masz jakieś dolegliwości związane z tętniakiem lub niedomykalnością?

Właśnie nie mam żadnych dolegliwości. Nie jestem typem sportowca, ale jeszcze miesiąc temu bez problemu wszedłem na Babią Górę. Nic mnie nie boli. Wiadomo troche zadyszkę łapie jak wchodzę na 4 piętro ale to chyba nic niezwykłego. Zwalam do na nadwagę na granicy 1st. otyłości. Nigdy nie paliłem, mam tylko słabość do wina i kawy. Nie zażywam żadnych leków. 

techs-on-wheels.com offers the fastest showing off of Youtube video download in mp3, mp4, SQ, HD,
Full HD quality, gain a wide range of formats for free. Its the most convenient YouTube downloader youve ever tried!

Download video and audio from Youtube to your pc or mobile and look it
for yourself!

1) Find and paste the URL of the video in the input field
2) Click the green “Download” button to save it,
or choose the format you like (MP3, MP4, WEBM, 3GP).
3) Then click on the gray arrow on the right of the Download button in order to choose the preferred format.

4) Now you can enjoy the videos and playlists offline!
Works in Chrome, Firefox, or any other browser.

Z tym dźwiganiem to dziwna sprawa bo u mnie jak pracowałem ciężej fizycznie ( 8 lat )  to wada stała w miejscu po tym czasie własna działalność więcej pracy umysłowej niż fizycznej i mega dużo stresu to mitralna z I stopnia przeskoczyła na III po 9 latach .

10 kg to mi się wydaje bardzo mało jak ktoś dźwigał czasem worki 50 kg to 25 kg optymalnie chyba że ktoś siedział cały czas za biurkiem to i 10 kg może zaszkodzić  

Arsen, ale to nie nam ustalać, czy 10 kg to mało, czy dużo.  Wiem, że dla mężczyzn 25 kg to mało, ale dla kobiet może być za dużo.  Trzeba słuchać lekarzy. Tętniak aorty nie daje objawów do czasu rozwarstwienia czy wręcz pęknięcia. Dlatego naprawdę lepiej dmuchać na zimne i nie dźwigać więcej, niże zezwoli lekarz.

Gość Krystian30
5 godzin temu, Gość Ewa40zToF napisał:

Arsen, ale to nie nam ustalać, czy 10 kg to mało, czy dużo.  Wiem, że dla mężczyzn 25 kg to mało, ale dla kobiet może być za dużo.  Trzeba słuchać lekarzy. Tętniak aorty nie daje objawów do czasu rozwarstwienia czy wręcz pęknięcia. Dlatego naprawdę lepiej dmuchać na zimne i nie dźwigać więcej, niże zezwoli lekarz.

Ja na szczęście nie mam tętniaka tylko niedomykalność mitralnej aortalnej i trójdzielnej do tego dwupłatkową. 

Kardiolog powiedział mi że jego zdaniem jest to wrodzoną wada tkanki z której powstają zastawki a że miałem osoby w rodzinie z tętniakami to zalecił żebym nie dźwigał. 

Ogólnie to ciężko jest zmienić swoje życie jeśli przez ponad 26 lat myślałem że serce mam jak dzwon i jestem całkiem zdrowy. Ale trzeba o siebie dbać.